Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingö kan få egen flygplats utanför Dalénum

fredag 17 juli 2015 12:21

Lidingöborna kan i framtiden få en modern cityflygplats perfekt placerad på Lilla Värtan, i höjd med Dalénum. Med en så central placering kan alla resonemang om trängselskatter och utebliven tunnelbana glömmas. Lidingö blir istället Centrum i Sverige. Visserligen får vi dela flygplatsen med Östermalm i Stockholm, med det är sådant man får bortse från.

Illustration: Alex Sutton, Bartlett School of Architecture, LondonIllustration: Alex Sutton, Bartlett School of Architecture, London

Akitektstudenten Alex Sutton på Bartlett School of Architecture i London har som examensarbete "tänkt utanför boxen" och skissat på en ny flygplats byggd på pelare över Lilla Värtans vatten. Att Alex Sutton valde just Stockholm (och Lidingö) beror på att Sveriges huvudstad är en av de snabbast växande storstäderna i Europa. Här, om någonstans, borde en utopisk dröm kunna passa.

Flygplatsen, som ska/skulle heta Stockholm City Airport, består av små terminaler, bagagesystem och korta rullbanor enkelt placerade i stadsmiljön, mitt bland kontor och bostadshus.

Den som vill leka med tanken kan läsa mer på Flygtorgets webbsida, på denna länk eller på tidningen De Zeen.

Dela Lidingö kan få egen flygplats utanför Dalénum

Kommentarer

paul matell 2015-07-17 15:41

Inom Nationalstadsparken får ny bebyggelse och nya anläggningar komma till stånd och andra åtgärder vidtas endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller naturmiljö och utan att det historiska landskapets natur- och kulturvärden i övrigt skadas.

Ska bli intressant att se hur Östlig förbindelse och Stockholm city Airport flätas samman. Vad säger boende i Nacka och Djursholm om flygplansbuller? Kanske kan en flygplanskatapult minska bullermattan? Östlig förbindelse har annars fördelen att fordonsbuller stannar under marken men om en sänktunnel ska blir verklighet krävs en skicklig förhandlare.

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google