Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 juni 2024 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingöbanan + Spårväg City kopplas samman tidigast 2020

tisdag 18 juni 2013 23:55

Den planerade sammanslagningen av Lidingöbanan och Spårväg City blir av tidigast år 2020. Mycket hänger på att den nya spårvägsbron mellan Ropsten och Lidingö blir klar som planerats 2020. Annars försenas och fördyras projektet ytterligare. Det konstaterade landstingets Trafikförvaltning vid tisdagens extrainkallade möte.

De första planerna var en sammanslagning av de två spårvägslinjerna år 2014. Därefter har tidpunkten skjutits framåt, till 2016, 2017 och 2018. Det senaste budet är 2020. Samtidigt har projektets budget stramats åt. Nu har man därför bestämt sig för att inte bygga en provisorisk dragning genom norra Värtahamnen utan bygga den permanenta spårvägen direkt.

När det gäller Ropsten är den mest aktuella utformningen den att spårvägen förläggs på en bro längs Lidingövägen och Ropsten, fram till en hållplats i samma höjd som tunnelbanans hållplats. Då skapas en effektiv bytespunkt mellan buss (en trappa ned), tunnelbana och spårvagn vilket ger goda förutsättningar för anslutning till den nya Lidingöbron. Bron kommer alltså att ha sitt landfäste vid Ropsten i höjd med tunnelbanan, enligt Trafikförvaltningens nuvarande tankar.

Sedan tidigare är sju vagnar modell A36 beställda för Lidingöbanan. Dessa ska stå i en provisorisk depå som byggs i Aga och som ska vara klar under 2014. Den stora depån, som är dimensionerad för 30 vagnar, blir klar i slutet av 2017. Dessutom ska Trafikförvaltningen göra en utredning om möjligt läge för spårvägsdepå i hamnområdet i Värtan.

Intressant för lidingöborna är att Trafikförvaltningen ska undersöka om det är möjligt att komplettera ersättningstrafiken på Lidingöbanan med båt under delar av avstängningstiden. Främst gäller det då båtar mellan Stockholm och Gåshaga brygga.

Dela Lidingöbanan + Spårväg City kopplas samman tidigast 2020

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google