Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Norra Djurgårdsstaden - Lidingös nya grannstad

fredag 16 mars 2012 00:01

Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd i Stockholm, gästade Lidingö i förra veckan.

Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd i Stockholm, gästade Lidingö i förra veckan.

För en vecka sedan kom Stockholms centerpartistiska stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö till Lidingö för att vara med på den lokala Centerpartiavdelningens årsmöte. Under den öppna delen av årsmötet talade Ankersjö om Norra Djurgårdsstaden som nu börjar växa upp på andra sidan bron. Lidingösidan lyssnade på hans anförande.

År 2030 kommer det att finnas 10 000 nya lägenheter på det stora område i Hjorthagen och Värtan som nu börjat bebyggas. Här ska också finnas 30 000 nya arbetsplatser. Lidingö får en ny granne på bara en brolängds avstånd, en granne med ungefär dubbelt så många arbetsplatser som Lidingö har just nu.

Den nya stad som byggs ska vara väldig miljöanpassad, något både byggherrarna och Fortum skrivit under på. Man talar om ett “världsklassavtal”, en avsiktsförklaring om samarbete mellan Stockholms stad och de som ska bygga för att “utveckla Norra Djurgårdsstaden till en miljöstadsdel i världsklass.”

Övergripande mål är att Norra Djurgårdsstaden ska utvecklas till en klimatpositiv stadsdel. År 2030 ska stadsdelen vara fosilbränslefri, redan år 2020 ska koldioxidutsläppen i stadsdelen understiga 1,5 ton per person (i Stockholm som helhet beräknas utsläppen då ligga kring 3,0 ton/per person).

På Stockholms stads initiativ bildades “Norra Djurgårdsstaden Innovation” för två år sedan. Syftet är att främja utveckling och tillämpning av svensk miljöteknik och systemlösningar, för hållbar stadsutveckling i området. VINNOVA och Clinton Climate Initiative är utvecklingspartners. Norra Djurgårdsstaden Innovation deltar f.ö. på den stora byggmässan Nordbygg, som hålls 20-23 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö.

I Norra Djurgårdsstaden ska man satsa hårt på kollektivtrafik redan från början. På Stockholms stads webbsida finns en interaktiv karta som ger en bra uppfattning om hur både trafiken ska gå och var byggnaderna kommer att ligga. För att kunna använda kartan behövs programmet Adobe Flash Player. Länk för nedhämtning finns på sidan. Intressant är att delar av västra Lidingö finns med på kartan.

Etapp Norra 1, närmast mot Nationalstadsparken, byggs nu för fullt och den första inflyttningen kommer att ske i år. Här blir det cirka 700 bostäder och två förskolor. I etapp Gasklocka 3 & 4 kan det omtalade höghuset på 170 meters höjd byggas, men Per Ankersjö verkade inte helt entusiastisk inför detta.
– Bygg hellre höga hus där det finns en marknad, sa han, och syftade mer på Stockholms direkta innerstad.

I hela omdådet ska man satsa på s.k. smarta elnät för att kunna utjämna användningskurvorna, alltså få bort “spetsförbrukningen”, när alla behöver el samtidigt. Det sker genom lagring av energi när användningen är låg. ABB och Fortum kommer att arbeta med den experimentverkstad som skapas i området.

– Kan du tänka dig någon samverkansform mellan Lidingö och Stockholm? Här finns ju Ropsten, broarna, energifrågor och annat, frågade en av de närvarande medlemmarna.

Per Ankersjö blev stum i minst två sekunder innan han sa:
– Nej, inte direkt. Stockholm är uppfylld av sig själv, men staden borde vara mer utåtvänd.

För Lidingö kommer skapadet av Norra Djurgårdsstaden, med omkring 55 000 boende och arbetande, att betyda enormt mycket. Att Stockholms miljöborgarråd, inte ens på ett partimöte med sina egna, ens har en liten aning, överraskade nog flera av dem som närvarade på mötet.

Och frågan infinner sig: Vilka initiativ har Lidingö tagit.

Fotomontage Hjorthagen. Vid den röda pricken byggs just nu etapp "Norra 1". Källa: Stockholms stad och Aaro Designsystem.

Fotomontage Hjorthagen. Vid den röda pricken byggs just nu etapp "Norra 1". Källa: Stockholms stad och Aaro Designsystem.

Dela Norra Djurgårdsstaden - Lidingös nya grannstad

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google