Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Planerna för Ropsten allt mer konkreta

onsdag 2 december 2015 06:39

Företaget Wallenstam AB, med säte i Göteborg, föreslås få en tidig markreservation för bostäder, kontor och butiker vid Lidingöbrons fäste i Ropsten. Det rör sig om ett långsmalt området på 65.000 kvm direkt norr omLidingöbrons brofäste. Det skriver webbsidan Fastighetsvärlden.

Wallenstams tidiga skiss för bebyggelse i kvarteren. Markreservationsområdet är markerat med gult. Mycket är osäkert i området till följd av planerna på att förlänga tunnelbanan till Lidingö, Österleden och Spårväg City. Illustration: Wingårdh ArkitekterWallenstams tidiga skiss för bebyggelse i kvarteren. Markreservationsområdet är markerat med gult. Mycket är osäkert i området till följd av planerna på att förlänga tunnelbanan till Lidingö, Österleden och Spårväg City. Illustration: Wingårdh Arkitekter

Markreservationen gäller för minst 100 hyresrätter, cirka 100 bostadsrätter, kontor (där en del istället kan bli hotell), drygt 10 000 kvadratmeter handelsyta samt parkering.

Kvarteren är komplicerade att utveckla, skriver Fastighetsvärlden. En bussterminal, med plats för 14 busslinjer kopplade till tunnelbanan och Lidingöbanan ska få plats. Även den planerade Lilla Lidingöbron, där Lidingöbanan ska gå, kommer ha sitt landfäste inom området. Bygghöjden är upp emot 20–25 våningar (72 meter) och enligt planen ska det även byggas en bit ut i vattnet.

Wallenstam har valts som utvecklare av Ropsten efter en utvärderingsprocess mellan fyra bolag. Planerad byggstart 2018 och första inflyttning 2020 om planerna håller. Den nuvarande infartsparkeringen som redan nu är dyrbar att nå, kommer därmed helt försvinna år 2018.

Det som kan komplicera det hela är resultatet av Sverigeförhandlingen. Får Lidingö ett erbjudande om tunnelbana till ön? Ska tunnelbanan då gå över eller igenom de hus som på kartan ovan har nummer 1 och 2? I vilket fall behövs då inte den inplanerade bussterminalen. Eller kommer Lidingöbanans sammankoppling med Spårväg City ske i samma höjd som tunnelbanan, modell Alvik? Ser man på skissen så är anslutningen redan placerad i markplan. I vilket fall kommer inte spårvägsfrågorna tas upp förrän tidigast år 2020 enligt tidigare uttalanden.

Hjorthagen. Området för tidig markreservation markerat med rött. Karta: Stockholms stadHjorthagen. Området för tidig markreservation markerat med rött. Karta: Stockholms stad

Dela Planerna för Ropsten allt mer konkreta

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google