Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Spännande arkitektur planeras i Torsviksområdet

söndag 1 april 2012 00:01

Entrén till det hemligaste huset i Kawakawa i Nya Zeeland. Entrén, i Gaudí-stil, och den nödvändiga inredningen, skapades av österrikaren Friedrich Hundertwasser år 1999.

Entrén till det hemligaste huset i Kawakawa i Nya Zeeland. Entrén, i Gaudí-stil, och den nödvändiga inredningen, skapades av österrikaren Friedrich Hundertwasser år 1999.

Samtidigt som Lidingös översiktsplan diskuteras av politiker och allmänhet har miljö- och stadsbyggnadskontoret kommit långt i sin planering av hur Centrum/Torsviks-området kan se ut. Ett av förslagen i nästa års folkomröstning ska innehålla skisser på hur man tänker sig ett levande Centrum.

– Med en spännande arkitektur kommer Lidingö att bli en vallfärdsort i stockholmsregionen, säger en av handläggarna på stadsbyggnadskontoret. Hoppas bara att det förslaget segrar i folkomröstningen. Då behöver vi inte vara rädda för att Norra Djurgårdsstaden ska dra några besökare till de halvtråkiga hus som kommer att byggas där.

Efter studieresor och samtal med byggare och arkitekter, senast på den stora MIPIM i Cannes, se Lidingösidan 8 mars 2012 har stadens linjer börjat klarna. Några av stadens tjänstemän lutar alltmer åt att anamma de tankar som den österrikiske konstnären och arkitekten Friedrich Hundertwasser (1928 – 2000) hade när det gällde arkitektur – oregelbundna former och landskapets involvering i själva husen. Det främsta exemplet är Hundertwasserhaus i Österrikes huvudstad Wien. Huset har blivit något av landmärke för staden och utgör inspiration för arkitekter i alla åldrar och från många länder.

Det sägs att Hundertwasser inte ville ha något betalt för arbetet att rita huset. Istället såg han ritandet som en investering “för att hindra att något fult hus byggdes där istället”.

År 1964 besökte Friedrich Hundertwasser Lidingö i samband med den stora Hundertwasserutställning som hölls på Moderna Museet runt årsskiftet 1964-65. Han såg genast en mängd nya arkitektoniska möjligheter eftersom han fick höra att Lidingö centrum skulle byggas och de gamla husen rivas. Nu har det snart gått ytterligare 50 år. De hus som fortfarande ligger i Centrum/Torsvik-området kommer med all säkerhet att behöva rivas när den nya översiktsplanens intentioner ska genomföras, oavsett vilket av de två förslagen som vinner i omröstningen.

– Därför är det glädjande att vi äntligen kanske får förverkliga Friedrich Hundertwassers tankar om en spännande och levande arkitektur på Lidingö, säger Karl Karlsson, ordförande i den svenska sektionen av Hundertwassersällskapet. Stadens tjänstemän är verkligen lyhörda för hans tankar och idéer och vi kan bara hoppas att lidingöborna visar samma öppenhet i den kommande folkomröstningen. Det är ön verkligen värd.

En stad som märkt vad den berömde konstnärens skapelser kan betyda är Kawakawa på Nya Zeeland. Här invigdes en offentlig toalett, skapad av Friedrich Hundertwasser, i december 1999. Sedan dess har turisterna strömmat till i stora skaror för att beskåda och besöka bekvämlighetsanläggningen.

– Om en enda offentlig toalett kan betyda så mycket för en stad, vad kommer då inte en hel stadsdel byggd i spännande arkitektur betyda för Lidingö! Staden kommer då inte bara att placeras på kartan. Även kartan måste placeras på en ännu större karta, säger Karl Karlsson.

Interiör från hemlighuset.

- Hit kommer folk från när och fjärran oavsett om de behöver eller ej, säger en av staden Kawakawas invånare. Hundertwassers toalett har gjort oss världsberömda.

Interiör från hemlighuset. - Hit kommer folk från när och fjärran oavsett om de behöver eller ej, säger en av staden Kawakawas invånare. Hundertwassers toalett har gjort oss världsberömda.

Dela Spännande arkitektur planeras i Torsviksområdet

Kommentarer

Fasa 2012-11-22 14:04

http://www.utopia.se/projekt/torsplan/

Jag tycker det här projektet smälter in ganska bra med resten av torsvik. Bara vi slipper vita lådor i fula material förfula den känsliga tegel och putstradition som finns i området.

Förstår inte artikelförfattarens vurm för ‘lekfull å spännande arkitektur’, nya byggnader ska ju första hand anpassa sig till platsen. I det här fallet en rationell förortsmiljö, välbyggda hus i fina material. Jag ställer mig frågan Var man hade tänkt bygga. Det finns ju inga lediga ytor.

Jonas 2012-04-03 09:01

Tänk om politikerna tog ett grepp om att låta bli något alldeles unikt i framtiden – en kommun där arvet och framtiden gick hand i hand. Där natur- och kulturvärden mötte spännande ny arkitektur. Där arvet från lidingöbor som Carl Milles, Emma Lundberg och Walter Bauer, för att nämna några bevarades och utvecklades. Detta skulle skapa något unikt att vara stolt över.

Våga mer eller låt bli helt 2012-04-02 21:07

Kul aprilskämt men vi kommer aldrig se några spännande Gaudiinfluenser, Bo-01, Aker Brygge eller ens Norra Djurgårdsstaden på Lidingö. Det verkliga utfallet blir förståss att lotten som vanligt faller på JM som bygger ytterligare en massa intetsägande tegeltravar, möjligen med lite aprikos eller mossgrön puts för att liva upp. Krydda med några påhängda inglasade standardbalkonger för att särskilja de “exklusiva lägena”. Det är så det uteslutande sett ut här ute de senaste decennierna, nu senast i Dalénum. Inte konstigt att man är skeptiker till exploateringen.

Janne Ericsson 2012-04-02 16:00

Kul med nytänk! Det behövs!

Tur också att tomten inte finns……vilken trist betongvärld det skulle bli annars. Eller så är “den här” tomtefar bara en bluff? Varför annars gör tomtefar bevarandet av öns natur och kultur synonymt med bakåtsträvande? Det är ju betongivrarna med moderaterna i spetsen som bedriver en anakronistisk och bakåtsträvande politik som hör sextio och sjuttiotalen till. Ungdomarna ser natur- och kulturarv som något av det viktigaste som finns. Oftast är betongivrarna medelålders män (eller t om övre medelåldern = 40-talister) med en relativt snäv och synnerligen egoistisk inställning tvärtemot de som vill bevara ett arv för framtiden vilket snarare präglas av osjälviskhet.

Kanske dags att ruska om Tomtefar lite – han verkar ju ha blivit “insnöad” och “frusit fast” i ingrodda tankebanor. :-).

Liselotte 2012-04-01 16:51

Ha, ha, ha!

kerstin o kaj hagström 2012-04-01 13:04

Äntligen lite kreativa idéer från stadens tjänstemän!
Synd bara att det är 1 april.

Tomtefar 2012-04-01 10:49

Eftersom framtidens människor (läs barnen) tror på tomten, så kommer detta enligt min mening, att bli en framgångsfaktor i världsklass. Alla ler åt de annorlunda husen, folk strömmar till och handeln blomstrar när Lidingö blir utflyktsmålet med världsrykte. Hoppas att alla bakåtsträvare inser möjligheterna i detta istället för att tjata “bevara grönområdena” och “rör ingenting”. Ta en titt på Lidingö ur fågelperspektiv… Det är redan övervägande grönt, utom när jag gör mina lovar med renarna kring jul – om det är en vit jul vill säga! Bygg mera och bygg roliga hus!

Siv Bergius 2012-04-01 08:43

Ett ord : GILLAR ;-)))

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google