söndag 1 april 2012 00:01
Entrén till det hemligaste huset i Kawakawa i Nya Zeeland. Entrén, i Gaudí-stil, och den nödvändiga inredningen, skapades av österrikaren Friedrich Hundertwasser år 1999.
Samtidigt som Lidingös översiktsplan diskuteras av politiker och allmänhet har miljö- och stadsbyggnadskontoret kommit långt i sin planering av hur Centrum/Torsviks-området kan se ut. Ett av förslagen i nästa års folkomröstning ska innehålla skisser på hur man tänker sig ett levande Centrum.
– Med en spännande arkitektur kommer Lidingö att bli en vallfärdsort i stockholmsregionen, säger en av handläggarna på stadsbyggnadskontoret. Hoppas bara att det förslaget segrar i folkomröstningen. Då behöver vi inte vara rädda för att Norra Djurgårdsstaden ska dra några besökare till de halvtråkiga hus som kommer att byggas där.
Efter studieresor och samtal med byggare och arkitekter, senast på den stora MIPIM i Cannes, se Lidingösidan 8 mars 2012 har stadens linjer börjat klarna. Några av stadens tjänstemän lutar alltmer åt att anamma de tankar som den österrikiske konstnären och arkitekten Friedrich Hundertwasser (1928 – 2000) hade när det gällde arkitektur – oregelbundna former och landskapets involvering i själva husen. Det främsta exemplet är Hundertwasserhaus i Österrikes huvudstad Wien. Huset har blivit något av landmärke för staden och utgör inspiration för arkitekter i alla åldrar och från många länder.
Det sägs att Hundertwasser inte ville ha något betalt för arbetet att rita huset. Istället såg han ritandet som en investering “för att hindra att något fult hus byggdes där istället”.
År 1964 besökte Friedrich Hundertwasser Lidingö i samband med den stora Hundertwasserutställning som hölls på Moderna Museet runt årsskiftet 1964-65. Han såg genast en mängd nya arkitektoniska möjligheter eftersom han fick höra att Lidingö centrum skulle byggas och de gamla husen rivas. Nu har det snart gått ytterligare 50 år. De hus som fortfarande ligger i Centrum/Torsvik-området kommer med all säkerhet att behöva rivas när den nya översiktsplanens intentioner ska genomföras, oavsett vilket av de två förslagen som vinner i omröstningen.
– Därför är det glädjande att vi äntligen kanske får förverkliga Friedrich Hundertwassers tankar om en spännande och levande arkitektur på Lidingö, säger Karl Karlsson, ordförande i den svenska sektionen av Hundertwassersällskapet. Stadens tjänstemän är verkligen lyhörda för hans tankar och idéer och vi kan bara hoppas att lidingöborna visar samma öppenhet i den kommande folkomröstningen. Det är ön verkligen värd.
En stad som märkt vad den berömde konstnärens skapelser kan betyda är Kawakawa på Nya Zeeland. Här invigdes en offentlig toalett, skapad av Friedrich Hundertwasser, i december 1999. Sedan dess har turisterna strömmat till i stora skaror för att beskåda och besöka bekvämlighetsanläggningen.
– Om en enda offentlig toalett kan betyda så mycket för en stad, vad kommer då inte en hel stadsdel byggd i spännande arkitektur betyda för Lidingö! Staden kommer då inte bara att placeras på kartan. Även kartan måste placeras på en ännu större karta, säger Karl Karlsson.
Interiör från hemlighuset. - Hit kommer folk från när och fjärran oavsett om de behöver eller ej, säger en av staden Kawakawas invånare. Hundertwassers toalett har gjort oss världsberömda.
Fasa 2012-11-22 14:04
Jonas 2012-04-03 09:01
Våga mer eller låt bli helt 2012-04-02 21:07
Janne Ericsson 2012-04-02 16:00
Liselotte 2012-04-01 16:51
kerstin o kaj hagström 2012-04-01 13:04
Tomtefar 2012-04-01 10:49
Siv Bergius 2012-04-01 08:43
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google