Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Stockby ÅVC klar i höst

tisdag 10 mars 2015 00:03

Nu pågår bygget för fullt av den nya återvinningscentralen (ÅVC) i Stockby. Under senhösten 2015 beräknas den nya anläggningen stå klar och då stängs den sedan många år underdimensionerade ÅVC:n ett par hundra meter bort, på Förrådsvägen.

Nya Stockby, med ankomsthallen och hela området. Illustration: Ahlqvist & Almqvist ArkitekterNya Stockby, med ankomsthallen och hela området. Illustration: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter

Lidingösidan har under åren skrivit om alla turer som byggandet av en ny ÅVC, eller Returpark som man numera säger, har genomgått. Via denna länk kan man följa debatten bakåt i tiden. Förslaget att lägga anläggningen en aning längre bort, i ett skogsområde, mötte på motstånd med överklaganden, eventuell utvidgning på plats var uteslutet, att flytta till Båtsmansvägen sprack eftersom staden sålde av området till annan verksamhet. När SL fick köpa Stockbyförrådet för att anlägga ett bussgarage, och företagen som arbetade där fick flytta ut, verkade det som om Sörabs chanser att finnas kvar i området hade försvunnit.

Men så plötsligt måste SL spara en miljard och då avbröt man etableringen av bussgaraget. Istället fick Sörab och Beijer Bygg (som ligger vid Kyrkvikens innersta) dela på området och nu verkar allt ha fått en lösning som t.o.m. ortens salamandrar kan acceptera.

Skiss över hela Sörabs område. Illustration: Ahlqvist & Almqvist ArkitekterSkiss över hela Sörabs område. Illustration: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter

Sörabs yta för den nya returparken är 7 619 kvadratmeter vilket är tre gånger så stort som den nuvarande återvinningscentralen på Förrådsvägen har. När besökaren kommer till den nya returparken möter personal som frågar om man har med sig något återbrukbart, alltså funktionsdugliga saker som möbler, fritidsartiklar, kläder och husgeråd. I mottagningshallen avlämnas även farligt avfall och elektronik innan man kör vidare till den traditionella ÅVC-delen med sitt grovavfall.

Byggentreprenaden genomförs av företaget Veidekke som sedan januari är igång med rivnings-, mark- och grundarbeten.

Sörab har på sin hemsida återgivit vanliga frågor som ställts under åren. En av frågorna är: Kommer även boende i Stockholm att få lämna sitt avfall här. Svaret är "nej". En annan fråga är om det blir mer trafik i området. Svaret är: Transporterna bedöms inte öka i någon större omfattning till följd av flytten av verksamheten. Eventuell ökad besöksfrekvens som en fullskaleanläggning kan medföra möts med ökade öppettider som sprider ut trafiken över fler timmar.

Dela Stockby ÅVC klar i höst

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google