Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Tennisklubben får bygga fler banor

torsdag 15 december 2016 17:41

TVÅ NYA BANOR. Lidingö tennisklubb vill bygga ut tennishallen vid Lidingövallen och öka antalet banor från sex till åtta. Man vill bygga en särskild byggnad som placeras utmed nuvarande halls östra sida, mot Canadaängen. I bygglovsansökan står också att man vill anlägga nya parkeringsplatser mot Elfviksvägen och en handikapparkering vid Kyrkviksstigen. Tillbyggnaden har en sammanlagt byggnadsarea på 1.675 kvadratmeter. Tennisklubben har även ansökt om marklov för att få fälla några träd.

Den nya hallen placeras utmed den nuvarande gröna t.h. Illustration: DinellJohanssonDen nya hallen placeras utmed den nuvarande gröna t.h. Illustration: DinellJohansson Hela tennishallen får en helt ny entré. Illustration: DinellJohanssonHela tennishallen får en helt ny entré. Illustration: DinellJohansson Den nya hallen är den mörka byggnaden på ritningen. Illustration: DinellJohanssonDen nya hallen är den mörka byggnaden på ritningen. Illustration: DinellJohansson

Den nya tennishallen ska innehålla två banor och nya omklädningsrum, café och kanslilokaler. Hallen får ett välvt tak som kläs med svart takpapp. Gavlarna blir i impregnerat trä. Den nya byggnaden länkas till befintlig hall med en lägre byggnad där teknikutrymmena ryms. Utbyggnaden ger möjlighet för ytterligare 250 barn att delta i juniorverksamheten och möjlighet att erbjuda nybörjarkurser för ungdomar i åldern 10-14 år.

Tennisklubben vill fälla fyra träd för att möjliggöra den nya hallen. Inför ansökan har en inventering av vegetationen gjorts och några träd värda att bevara har inte hittats. Vegetationen är normal.

Miljö- och stadsbyggnadskontoret har bedömt att tillbyggnaden är planenlig då den nya detaljplanen från 2016-04-21 anger att området är avsett för idrottsändamål. Den tidigare planen angav ”parkmark” för området. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden godkände planerna vid sitt sammanträde igår den 14 december.

Den nya tennishallen har ritats av arkitektföretaget DinellJohansson, samma företag som ritat den prisbelönta läktaren vid Lidingövallens konstgräsplan.

Den 5 december beslutade kommunstyrelsen att Lidingö stad går i borgen för Lidingö Tennisklubb AB om högst 22 miljoner kronor i lån med en amortering på 20 år. Anledningen är att klubben behöver ta lån för att finansiera den nya tennishall, som nu kan börja byggas. Klubben har sedan år 2012 ett borgensåtande som uppgår till 9,2 miljoner kronor med amortering på 260 000 kronor per år.

Fakta:
Lidingö tennisklubb har bedrivit tennisverksamhet på Lidingö sedan 1927 och har idag cirka 2 300 medlemmar. 1 370 personer är idag aktiva i den organiserade verksamheten som klubben erbjuder, varav 900 barn deltar i klubbens juniorträning. Ytterligare 400 barn står idag i kö för att få börja spela tennis i klubben.

Precis här kommer den nya hallen att placeras. ArkivbildPrecis här kommer den nya hallen att placeras. Arkivbild

Dela Tennisklubben får bygga fler banor

Kommentarer

Gustaf Larsson 2016-12-17 19:14

Varför får man inte reda på sådana här stora beslut innan de genomförs? Känns som om väldigt mycket mörkas i kommunen nuförtiden. Stora, och i många fall mycket tvivelaktiga beslut, tas utan någon som helst debatt. Smygs igenom på nåt sätt. Är det fler än jag som upplever det så?

Gustaf Larsson 2016-12-17 19:11

En genial idé från Bo Widerström! Tänk om man kunde använda spårvägshallarna till tennishall!? Bättre kunde det inte bli. Och vilka bra tennis-"derbyn" som kunde spelas på ön! Vidare slipper de på södra ön åka ända till Vallen. Och Lidingövallen slipper förfulas å det grövsta, som området skulle göra med detta schabrak. Nuvarande hall är ju verkligen fin och smälter bra in i området, nu blir det ju väldigt märkligt med två helt lika byggnader som byggs ihop.
Vad är det för politiker som godkänner sånt här? Ge er gärna tillkänna. Kan inte kommunen och tennisklubben undersöka att bygga ett par banor i spårvägshallarna?
Om det nödvändigt ska byggas en ny hall på Lidingövallen så bara måste det bli en annan arkitektur, i stil med nuvarande.
Annars är ett förslag: Bygg/anlägg ett "baracuda-tält" över befintliga två utomhus-grusbanor, så har man två banor till att nyttja höst/vinter/vår! Under sommaren kan tältet avlägsnas. En sådan lösning hade vi på Lidingövallen fram till mitten av 80-talet och det går utmärkt. Jag själv spelade där. Friidrottade i detta tält också för övrigt. Tälthall med luftsluss. Lätt att ta ner på sommaren. Det duger.

Bo Widerström 2016-12-16 23:16

Hur kan Lidingö Stad ens överväga att förfula området genom att bygga denna oestetiska hall? Den befintliga tennishallen däremot är vacker och smälter fint in i miljön. Den nya hallen borde ha ett liknande formspråk.

Det räcker med att Lidingö drabbats av den fula och dessutom, till största delen, tomma tåghallarna. Kanske vore det en lösning att använda dessa tomma hallar som tennishallar?

Henrik Åkermark 2016-12-16 18:34

Mycket glädjande att tennisklubben får bygga ut för att ha möjlighet att ta hand om fler barn och ungdomar som är intresserade av tennis. En satsning på planer, lokaler och utrymmen för motion, idrott och sport är en av de mest förståndiga satsningar vi kan göra. Vi måste ha råd att satsa inte bara på våra barn och ungdomar utan också på äldre som vill utöva motion, idrott och annan friskvård.
Vettigt därför att kommunen går in med ett borgensåtagande.
Däremot har det tyvärr på senare tid varit väldigt tyst om en ny simhall på ön.
Kan inte tro att det är så illa som vissa påstår att man beslutat att istället överföra skattebetalarnas medel för att satsa 350 - 400 miljoner kronor på en renovering av stadshuset?

Gustaf Larsson 2016-12-16 18:13

Är detta ett för tidigt aprilskämt? Sanslöst! Vore bättre om en ny, mindre hall bygdes på södra ön. Starta en ny klubb där. Vore sunt för sporten. Tennisen blir på tok för dominerande på Vallenområdet och dessutom blir härliga Canadaängen ännu mindre, den som redan gett vika för skolan som byggts där. Tror dessutom att tennisklubben - som jag själv vuxit upp i, men lämnade då den blev alltför kommersiell 2002 - tar sig vatten över huvudet och galet att kommunen går i borgen på det här sättet. Hallen är ju perfekt som den är, mindre än 20 år gammal. Vad säger ni andra läsare av Lidingösidan?

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google