Väder Lidingö

Lidingö fredag 14 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Utbildningsnämnden: Hersby och Gångsätra blir ett

torsdag 21 juni 2012 11:39

Vid gårdagens möte i Lidingö stads utbildningsnämnd beslutades, som väntat, att öns två gymnasieskolor slås samman från läsåret 2013/2014. Se Lidingösidan 30 maj. Så från höstterminen 2013 finns alla gymnasister på samma plats. Fram till dess måste bl.a. Hersbys matsal utökas. Även en del andra lokalanpassningar måste göras.

Centerpartiet och Lidingöpartiet reserverade sig till förmån för egna förslag.

Länk till Lidingö stads sida.

Dela Utbildningsnämnden: Hersby och Gångsätra blir ett

Kommentarer

Johan Lundgren, Kommunombud Lärarnas Riksförbund 2012-07-03 13:43

Lidingö Stad har satt Sveriges bästa skola som mål för kommunen. Den 20 juni 2012 röstade Utbildningsnämnden i Lidingö Stad för en nedläggning av Gångsätra gymnaisum. Gångsätras nuvarande elever och personal flyttas till Hersby gymnasium inför läsåret 2013/14. Skälet till nedläggningen sägs vara skolans dåliga ekonomi till följd av en växande trend bland öns ungdomar att söka plats i Stockholms skolor. Vid mötet den 20 juni beslutades även att renovera samt bygga ut Hersby gymnasium för 17,1 miljoner kronor. Följden av nämndens beslut blir att Lidingö Stad i framtiden har plats för 930 elever i sin gymnasieskola.

1992 började kullarna nyfödda barn minska i omfattning med en fortsatt nedåtgående trend fram till och med bottenåret 1999. 2002 hade antalet nått samma nivå som 1992 och åren som följde låg antalet nyfödda kraftigt på plus. Resultat av denna förändring kan bl.a. ses i om- och utbyggnaden av Rudboda skola. Nämndens beslut för en nedläggning av Gångsätra innebär att när de stora barnkullarna når gymnasiet 2015 och framåt, får inte alla 1400 elever plats utan ca 500 förväntas söka utbildning på andra sidan bron. Som läget är idag får ungdomarna plats på de Stockholmsskolor de söker till, men det kommer inte gälla från och med 2015. De Lidingöelever med bäst betyg kommer i framtiden (och som tidigare) att söka och komma in på skolor i Stockholm med gott rykte och hög intagningspoäng. De elever med höga betyg kommer in på Lidingös nya gymnasium samtidigt som de med låga betyg förmodligen kommer att knuffas över bron. Dessa elever som i allt större utsträckning än tidigare behöver stöd vad gäller studierna, men även socialt, kommer troligtvis inte komma in på de i Stockholm närmst lokaliserade gymnasierna utan får söka sin utbildning långt bort från Lidingö.

En fara i nämndens beslut är att då planen blir verklighet kommer Lidingö Stad att statistiskt uppnå sitt mål om Sveriges bästa skola genom att betygssnittet höjs då eleverna med låga betyg försvinner. Är det en sådan framtid Lidingö vill gå till mötes?

Robert 2012-06-26 17:02

Guntis Fram

Staden avhänder sig ju inte lokalerna. Till de stora barnkullarna behövs i nuläget lokaler för grundskola och då de väl blir gymnasister om ett decennium kan Gångsätra åter bli ett gymnasium. Om tillräcklig efterfrågan för att få sin gymnasieutbildning på hemmaplan finns vill säga. Klokt beslut i mina ögon.

bo 2012-06-25 17:45

Kommande kullar kommer inte heller vilja gå i ett Gångsätra Gymnasium drivet av Lidingö Stad.

Guntis Fram 2012-06-25 16:01

… och vad händer när de stora barnkullarna når gymnasieåldern? Är inte detta extremt kortsiktigt?

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google