Väder Lidingö

Lidingö söndag 25 juli 2021 v. 29

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

V: Begränsa smällandet

tisdag 3 januari 2012 00:47

Nyårsfyrverkeri.

Nyårsfyrverkeri.

Det är dags att Lidingö gör vad andra kommuner redan gjort och skärper de lokala ordningsföreskrifterna för fyrverkerier, menar Vänsterpartiet Lidingö i ett pressmeddelande.

Sedan 2001 är försäljning av större smällare till privatpersoner förbjudet i Sverige, fyrverkerier och så kallade marksmällare är dock fortfarande tillåtna och kräver normalt inte heller något särskilt tillstånd vilket leder till att offentligt finansierad polis och sjukvård varje år, i synnerhet kring nyår, måste ta hand om ungdomar och onyktra (eller för den delen även nyktra) vuxna som smäller av sig fingrarna eller förlorar synen med anledning av fyrverkerihantering under helgfirandet. Till detta kommer de sedvanliga problemen med själva smällandet, som ofta pågår konstant från början av december till slutet på januari när lagret av smällare och fyrverkerier tagit slut, och som skrämmer såväl tama som vilda djur. Många människor från krigsdrabbade områden som lider av posttraumatiska stressymptom vittnar också om att de känner stark ångest inför nyårshelgen då smällandet gör symptomen värre.

– Att människor skadas innebär inte bara onödiga tragedier för dem som råkar illa ut utan även fullständigt onödiga kostnader för samhället, menar Ida Luther Näsholm, ordförande för Västerpartiet på Lidingö. Vi har även ett rikt djurliv i kommunen som skadas av återkommande smällande under så lång tid; en del vilda djur blir så skrämda att de gömmer sig utan att våga komma fram och söka föda, många tama djur som hästar och hundar, vilka vi har väldigt många i kommunen, måste drogas nästintill medvetslöshet under hela den tid som smällandet pågår vilket medför medicinska risker.

Fyrverkerier och smällare har under de senaste åren visat sig innehålla mycket större mängder miljöfarliga ämnen än man tidigare trott eller informerat om. Ett av världens mest miljöfarliga ämnen, hexaklorbensen, som bland annat orsakar cancer, hjärnskador och störningar i den mänskliga hormonbalansen, har visat sig vara en vanlig ingrediens i svensksålda fyrverkerier. Även tungmetaller som bly, kvicksilver, krom och kadmium har visat sig vara vanligt förekommande. Pjäserna blir också ofta liggande ute i naturen där restämnen kan frigöras och spridas.

– Att fyrverkerier i sig utgör en oproportionerligt stor skada på människan, djur och miljö är uppenbart, fortsätter Ida Luther Näsholm vidare. Det finns ingen anledning att tillåta fyrverkerier och liknande under andra tillfällen än under nyårs- och valborgsmässoafton mellan klockan 20.00 och 01.00. Skadorna och problemen de orsakar svarar helt enkelt inte mot nöjet. En kommun där vi visar hänsyn och respekt blir trevligare för alla invånare, avslutar hon.

Pressmeddelande

Dela V: Begränsa smällandet

Kommentarer

Kerstin Norberg 2012-01-03 09:25

Instämmer till fullo! För två år sedan blev en av mina hundar, efter att tidigare aldrig varit rädd för smällandet, vettskrämd när det sköts alldeles vansinnigt utanför huset. Så numera är nyårsafton och tiden omkring en pina. Jag vet aldrig när och var det smäller när jag går ut med hundarna eftersom det sker veckorna före och efter nyår, när som helst på dygnet.

Och på själva nyårsafton får jag dra ner alla persienner och ha radion på högt i alla rum, vilket bara hjälper lite grand eftersom hundarna hör dessa höga ljud mycket bättre än vi människor. Att tvingas se sin hund må så dåligt, med kraftig hjärtklappning och panik i blicken, är inte roligt.

Inte heller är det roligt när man går omkring i bostadsområdet och ute i naturen efter nyår när man ser alla dessa lämningar av raketer och smällare, liksom det krossade glaset som ofta ligger på samma platser.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google