Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

(V)-budget 2012: Lika möjligheter, jämlika villkor

onsdag 16 november 2011 17:57

Vänsterpartiet på Lidingö, som inte har någon plats i kommunfullmäktige, har ändå tagit fram ett budgetförslag för år 2012 kallat “Lika möjligheter, jämlika villkor”. Förslaget bygger på en skattehöjning med 38 öre till 19 kronor jämt.

I förslaget vill partiet att förskola och skola får 30 miljoner kronor mer än Lidingös politiska majoritet föreslår. Äldreomsorgens anslag ökas med 12 miljoner, kultur och fritid får 2 miljoner mer och tekniska nämnden 1 miljon kronor mer än i majoritetens förslag.

Vänsterpartiet anser att Lidingö stad ska arbeta för att bli diplomerad som Fair Trade City – att staden ska leva upp till kriterier som rör etisk upphandling, ha ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser.

Musikskolan ska få bättre arbetsbetingelser och sänkta avgifter, enligt Vänsterpartiet. Kostnad 2 miljoner kronor. Kvaliteten på skolmaten ska höjas till en kostnad av 1,5 miljoner. “Nuvarande avtal med entreprenörerna går ut 2013, redan nu bör planeringen starta för att skolmaten ska kunna lagas på plats 2014”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Vi tycker bland annat att det är absurt att avgiften för maten på äldreboendena i kommunen är högre än Konsumentverkets hushållsbudget och att dagaktiviteterna är så dyra, säger Sven-Erik Wånell. Därför vill man ge äldre- och handikappnämnden sammanlagt 12 miljoner kronor extra.

Vänsterpartiet vill också öka anslagen till kulturaktiviteter och föreningsstöd och återinföra stödet till studieförbunden. Avgifter för Sagateatern, simundervisning och simhall ska sänkas och planeringen för en ny simhall bör återupptas. Kostnad 2 miljoner kronor.

– Våra satsningar baseras en ansvarsfull ekonomisk politik. I vår värld innebär det att kommunala satsningar och åtaganden täcks in av de skatteintäkter kommunen får under året. Det negativa resultat majoriteten prognostiserar för 2013 och 2014 är oacceptabla, de gör satsningar med pengar de i praktiken inte har, säger Jonas Lundgren i Vänsterpartiet Lidingös kommunpolitiska grupp.

Vänsterpartiet föreslår alltså en skattehöjning med 38 öre till 19,00 kronor för år 2012.

Dela (V)-budget 2012: Lika möjligheter, jämlika villkor

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google