Väder Lidingö

Lidingö onsdag 8 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

V: Svek mot Lidingös unga

tisdag 30 oktober 2012 10:57

Vänsterpartiet på Lidingö anser det vara ett svek mot öns invånare att det inte går att söka till Gångsätra gymnasium inför nästa läsår. Det skriver partiet i ett pressmeddelande. Läs hela texten här.

Dela V: Svek mot Lidingös unga

Kommentarer

Robert 2012-10-31 11:00

Visst , (v) visar klart och tydligt i sitt budgetförslag hur man vill lösa Gångsätras ekonomiska kräftgång plus ett antal, enligt partiets mening, behjärtansvärda ändamål. Synd bara att lösningen som alltid i (v)-budgetar ligger i att gräva djupare i lidingöbornas fickor d v s genom en skattehöjning.

För nästa år föreslås en höjning med 38 öre. Dessutom aviseras ytterligare höjningar för 2014-2015. Ökar man budgeten för 2013 med 40 mkr samtidigt som man bara hittar 1 ynka miljon i den av majoriteten lagda budgeten man anser kan prioriteras bort (vårdnadsbidraget) återstår förstås inget annat än en skattehöjning.

V konstaterar i förslaget att Lidingös kskatt på 30,72 ligger under snittet i landet och att man anser det rimligt att Lidingö ska ligga på rikssnittets 31,60. Alltså är skattehöjningar på totalt närmare 1 krona att förvänta.

Vad man förbiser är att redan på andra sidan bron ligger kskatten på 29,58 (med en föreslagen sänkning till 29,43) och att vi redan idag ligger över snittet för länet om än inte för landet. Med V:s föreslagna höjning skulle vi alltså landa på 31:10 eller närmare 2 kr över Stockholms nivå. Då är det till föga tröst att ligga 50 öre under rikssnittet.

Slutligen vad gäller Gångsätra: Med 5.000 tomma gymnasieplatser i länet och en gemensam intagningsregion där fritt val råder är det inte ekonomiskt försvarbart att hålla ett halvtomt Gångsätra vid liv som gymnasium. Lidingös utmaning på skolområdet ligger istället i att kunna bereda plats för de 800 fler grundskoleelever vi har att ta hand om till 2019. Genom att bl a använda Gångsätras lokaler på ett mer rationellt sätt behöver troligen inte den planerade nya grundskolan i Dalénum byggas. Kommunen slipper därigenom en investering på 200-300 miljoner. Vill man ändå behålla Gångsätra gymnasium kommer alltså framtida budgetar att utöver dess kostnader att belastas med investerings – och driftkostnader för en ny grundskola i Dalénum. Men (v) kommer väl klart och tydligt finansiera även dessa merkostnader då det väl blir dags med patentlösningen nya skattehöjningar.

Bertil Lindström 2012-10-31 09:45

Bara en liten reflektion på Pelles inlägg.

Gick Pelle i skolan överhuvudtaget.
På hemkunskapen så hade man inte mattematik. Där fick man lära sig att baka kakor, bullar och lite grundläggande matlagning.

Bertil

Jonas Lundgren (V) 2012-10-30 14:42

I vår budget förklarar vi klart och tydligt hur vi vill lösa finanserna kring Gångsätras ekonomiska kräftgång. Att våra kunskaper om ekonomi skulle vara sämre än andras har jag svårt att tro. I vår kommungrupp som tagit fram förslaget ingår Sven-Erik Wånell, mångårig ledamot av kommunstyrelsens och erkänt skicklig även av kommunalrådet Lindquist. Den andra ledamoten är undertecknad som studerar offentlig förvaltning på universitetsnivå (passande nog). Vårt budgetförslag finns att läsa i sin helhet på vår hemsida. Vår satsning på Gångsätra är naturligtvis fullt ut finansierad. Vårt förslag är att investera i vad vi kallar en skolkapacitetsbuffert för framtiden.

/Jonas Lundgren (v)

Pelle 2012-10-30 14:19

Vad skall man säga om det här? Vänsterpartiet skulle säkert vilja ha mer gymnasieskolor här på Lidingö, men att förstå att en skolas budget inte går ihop, det är tydligen främmande. De basala kunskaperna i en ekonomi fick man lära sig på hemkunskapen i mellanstadiet. Om något kostar 10 kr och du bara har 7 kr så går det inte att köpa denna vara eller tjänst, hur svårt är det att förstå. Skall kommunen skjuta till pengar till något som blöder ekonomiskt? Skall alla skattebetalare bidra till detta? Nej inte i min värld, och dessutom finns det ett närliggande alternativ, det är inte så att alla blir tvingade att åka till stan för att gå in skolan.
Ja, suck vad skall man säga om detta utspel? Här vrider vi klockan tillbaka till tiden före Belinmurens fall kanske?

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google