Väder Lidingö

Lidingö måndag 13 juli 2020 v. 29

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

V-vision: Sexistiska uttalanden ska leda till sociala utpekanden

tisdag 7 augusti 2012 23:08

Vänsterpartiet på Lidingö delar för närvarande ut en folder i Högsätraområdet och i Käppala som innehåller några av partiets visioner för Lidingö.
– Det här är ett lite mer lättsamt sätt att nå ut med våra tankar om hur politiken kan se ut, säger Ida Luther Näsholm, Vänsterpartiets ordförande i Lidingö.

En av visionerna är att stadens skolor blir först i landet med att införa en praktisk nolltolerans mot sexism. “Alla typer av sexistiska, alltså könsrollskonserverande, uttalanden, liksom kränkande beteende som relaterar till kön kommer omedelbart att leda till sociala utpekanden. Genom att uppmärksamma det destruktiva och sätta press på den som utför gärningen skapar man ett väldigt otrevligt klimat för den som kränker och förtrycker andra eller könsbegränsar människor”, står det i foldern.

Lidingösidan: Ska ni införa skampåle på skolgården eller ska rektorn sammankalla alla i hela skolan och peka ut den som anses ha kränkt?

– Det handlar bara om visioner. Vad vi menar är helt enkelt att vi upplever dagens situation som att det ofta är den som utsätts för sexistiska trakasserier som på olika sätt stigmatiseras. I vår vision är det den som begått ett fel, inte “offret”, som får veta att han eller hon gjort något fel. Men självklart vill vi inte att det ska förekomma medeltida straffmetoder i skolan, säger Jonas Lundgren, presstalesman för Vänsterpartiet Lidingö.

Övriga visioner för Lidingö handlar om total valfrihet på bostadsmarkanden där invånarnas behov och önskemål styr över boendeformerna istället för det befintliga utbudet. En annan är öppen och avgiftsfri kulturskola med större möjligheter att prova på olika sorters kultur. Meningen är att alla unga ska hitta något som passar dem vilket i sin tur höjer både studieresultat och hälsa i kommunen.

Det finns också idéer som lyxtimmar i äldreomsorgen, ett grön-ö-koncept med grön stadsplanering och klimatsmarta tätorter samt ett småföretagarcenter som kan hjälpa småföretagen att växa på de störres bekostnad.

Dela V-vision: Sexistiska uttalanden ska leda till sociala utpekanden

Kommentarer

Jonas Lundgren 2012-08-07 23:32

Personligen ser jag nog andra delar av våra visioner som nämns kort och summariskt i slutet som mer intressanta och innovativa, exempelvis ett småföretagarcentrum på Lidingö där småföretagare kan få hjälp att dra igång sin verksamhet, hjälp med redovisning osv. Dock är frågan intressant eftersom den visar på det uppenbarligen radikala i att det inte är okej med sexism i skolan och att när sådan förekommer så ska inte den som utsätts utan förövaren stigmatiseras.

Hela visionen finns att läsa på vår hemsida via: http://lidingo.vansterpartiet.se/files/2012/08/LP-Publikt-nrv2.pdf

Mvh
/Jonas Lundgren (v)

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google