Väder Lidingö

Lidingö torsdag 20 februari 2020 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Yttringe förskola hotas av nedläggning

fredag 18 december 2015 11:33

Yttringe förskola vid Östra Rudboda hotas av nedläggning från höstterminen 2016. Anledningen är att det just nu finns lediga platser på förskolan. 50 barn kan gå där, nu är det 38. Senast i maj i år gick 52 barn på skolan. Beslutet meddelades på ett snabbinkallat föräldramöte förra veckan. Föräldrarna kom dit i tron att mötet gällde helt andra saker.

Yttringe förskola. Foto: Scott Eric MooreYttringe förskola. Foto: Scott Eric Moore

"Vi tycker att det är ett väldigt kortsiktigt beslut att stänga ner ett dagis i Lidingös kanske populäraste område för barnfamiljer, på grund av dålig planering under en termin. Det är otänkbart att en förskola, som skapat stor trygghet i vårt område under 38 år, skulle försvinna på grund av en spontant beslut", säger föräldrarna till barnen i ett gemensamt uttalande.

Det var verksamhetschefen för de kommunala förskolorna på Lidingö, Christian Söderqvist, och Niamh Holden Wiltander, Yttringe förskolas chef som informerade om beslutet och meddelade att barnen från hösten flyttas till Björklövets förskola vid Rudboda torg. Björklövet ligger i direkt anslutning till Rudboda skola.

På måndag den 21 december klockan 19 hålls ett möte med föräldrar, grannar och representanter från stadshuset på Restaurang Kashmiri, närmsta granne till Yttringe förskola.

Förskolan ligger i Rudboda där många av husen på "tunen" genomgår en generationsväxling. Det är därför troligare att fler barnfamiljer flyttar in under de kommande åren.

Utbildningsnämndens ordförande kommunalrådet Hans Barje (M) säger till Lidingösidan:
"Förskolans verksamhetschef har till uppgift att informera nämnden om förändringar inför 2016. Vi styr politiskt genom att budgetera en ram för skolpengen, som 2016 räknades upp med 3,25%. Utifrån denna ska förvaltningen leverera en budget i balans. Vi ser en sammanslagning som ett sätt att anpassa sig utifrån framtida barnantal, lokaler och personal.

Istället för två halvfulla förskolor i samma område skaps en förskola som fyller sina platser och som levererar en bra verksamhet. Besparingen gäller hyra, kök och städ. Yttringe är en liten förskola, en av stadens minsta och till hösten 2016 går det endast cirka 30 barn där. Vi tror inte att behovet av förskoleplatser drastiskt kommer att förändras till hösten 2016. Att driva två förskolor med dåligt kapaciteteutnyttjande tar resurser från förskolans verksamhet med våra barn. Vi vill styra mer till den pedagogiska verksamheten, och mindre till hyror".

Yttringe förskola genomgick en större renovering under 2014 och gården rustades upp. Under 2015 har också bergvärme installerats. Den totala ytan (BTA) är 450 kvadratmeter och årshyran 2016 (till Lidingö stad) är 786.000 kronor. Hur lokalerna ska användas från hösten är oklart.

Yttringe förskolas närmsta granne är Restaurang Kashmiri (till höger). Foto: Scott Eric MooreYttringe förskolas närmsta granne är Restaurang Kashmiri (till höger). Foto: Scott Eric Moore

Dela Yttringe förskola hotas av nedläggning

Kommentarer

Anders Bergstedt 2016-03-10 18:27

Tanken är nog att det skall bli flyktingförläggning !

Susanne Blomlöf 2016-01-10 09:32

Det som oroar mest är det kortsiktiga beslutet från kommunens politiker. Varför invensteras det miljoner i renovering, bollplan och bergvärme om förskolan ska läggas ner? Hur kan detta vara politiskt rätt med tanke på hur våra pengar används? Dessa hade varit bättre använda på t.ex en annan förskola.

Låt oss behåll vår förskola,Yttringe.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google