Väder Lidingö

Lidingö söndag 9 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

IFK Lidingö SOK är en internationell förening

måndag 21 april 2014 14:20

Orientering. Vid de nyligen avslutade Europamästerskapen i orientering som hölls i och omkring Palmela/Setubal i Portugal hade IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb fyra löpare i det svenska laget, men från klubben kom sammanlagt tretton orienterare. Hela nio av klubbens medlemmar tävlade för andra länder.

De som var med i Sveriges EM-trupp, på totalt 10 damer och 12 herrar, var Helena Karlsson, Annica Gustafsson, Filip Dahlgren och Fredrik Johansson.

De nio SOK-medlemmarna som tävlade för andra länder var:
Ines Brodmann (Schweiz)
Sarina Jenzer (Schweiz)
Felicity Brown (Australien)
Ausrine Kutkaite (Litauen)
Nicolas Simonin (Irland)
Julian Dent (Australien)
Evan Barr (Australien)
Mårten Boström (Finland)
Öystein Kvaal Österbö (Norge)

EM i orientering avgörs vartannat år. Vid EM 2016 är Tjeckien värd för mästerskapen. Mästerskapen pågår under sju dagar och det tävlas varje dag. Man tävlar i tre distanser – Sprint-, Medel- och Långdistans. Först är det kvalificeringslopp före den slutliga fighten om medaljerna. EM-veckan avslutas sista dagen med stafetter med tremannalag där länderna ställer upp med sina bästa orienterare. I Portugal vann Sverige guld i herrstafetten och silver i damstafetten – en strålande uppvisning av var svensk orientering står just nu.

I EM får alla nationer ställa upp med sex damer och sex herrar per distans i kvalificeringsloppen. Till final kommer de 15 – 20 bästa i respektive kvalificeringsheat så det blir cirka 50 – 60 finalister på respektive distans. Att IFK Lidingö kunde ha med löpare från Australien förklaras av att Europamästerskapen i orientering är ”öppna”.

Några av resultaten från EM 2014 för IFK Lidingö SOK:s orienterare:
Sprintdistans: Av Lidingös 13 EM-löpare fanns 11 med i kvalificeringsheat och 7 tog sig till final. Bästa placeringar i finalerna hade Ines Brodmann och Öystein Kvaal Österbö med varsin 8:e plats.
Medeldistans: 6 Lidingölöpare med i kvalificering varav 4 till final. Bäst placering för Ausrine Kutkaite på 12 plats i finalen.
Långdistans: 10 Lidingölöpare med i kvalificering och 9 till final. Bäst placering i finalerna för Fredrik Johansson, bronsmedalj, och Sarina Jenzer 7:e plats.
Stafett: Sveriges lag 1 segrade i herrstafetten med Fredrik Johansson i laget.

Det finns också Världsmästerskap i orientering och som arrangeras varje år. 2014 arrangeras VM 5 – 13 juli i Trentino (Asiago) i norra Italien. Vi hoppas se flera av Lidingös elitorienterare uttagna för sina respektive länder för den stora utmaningen. Innan dess gäller det att lyckas i World Cup-tävlingar och givetvis dom stora internationella kraftmätningarna mellan orienteringsklubbar – 10-mila i Sverige i maj och Jukolakavlen i Finland i juni.

Text: Rolf Lilja

Dela IFK Lidingö SOK är en internationell förening

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title}

Annonser från Google