Väder Lidingö

Lidingö lördag 1 april 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

IFK:s Hanna Stokki byter klubb till DIF

tisdag 20 mars 2018 16:04

ÖVER BRON. Den 5 september 2017 blev ett historiskt datum för IFK Lidingö FK. Det var första gången en av klubbens spelare på damsidan gjorde en landskamp för Sverige.
- Det var det häftigaste jag har gjort, konstaterar anfallaren Hanna Stokki ett halvår efter F15-landskampen mot Norge.

Hanna Stokki i Djurgårdskläder. Foto: Djurgårdens IFHanna Stokki i Djurgårdskläder. Foto: Djurgårdens IF

För den som är någorlunda insatt i IFK Lidingös verksamhet är hennes namn knappast obekant. Nyligen fyllda 16 etablerade hon sig förra året i klubbens damlag där hon bildade anfallspar med den gamla landslagsspelaren Elin Flyborg. Men i år kommer man inte kunna se Hanna Stokki göra mål på Lidingövallen, då hon lämnat för andra sidan bron och Djurgården.

- Jag körde med både Djurgården och Lidingö ett tag under hösten, säger hon till Lidingösidan. Till slut kände jag att jag behövde välja ett lag att tillhöra och då blev det Djurgården, där jag tror att jag kommer få en bra utveckling också.

Stokki har tillbringat hela sin karriär i IFK Lidingös regi, men kommer nu för första gången inleda en säsong i en ny klubb.
- Det känns jättekul och förväntansfullt. Det är ju som sagt första gången och vi är ett lag med många nya spelare i truppen. Jag tror att vi kommer utvecklas mycket både som individer och som lag och ser verkligen framemot en tuff men spännande säsong.

Tanken är att Stokki ska spela med Djurgårdens F19-lag, men steget upp till A-laget, förra året sexa i damallsvenskan, kanske inte behöver vara så stort. Hon har redan hunnit debutera på den högsta nivån, i en träningsmatch mot svenska mästarna Linköpings FC.

- Det är stor skillnad mellan DIF F19 och DIF Dam men jag hoppas att jag får köra mer med damlaget framöver och ser det som en stor chans att bli motiverad och utvecklas ännu mer.

När man pratar med Hanna Stokki är det svårt att undgå landslagsdebuten mot Norge som gjorde henne historisk:
- Det var det häftigaste jag har gjort och att få marschera in på planen för att sedan sjunga nationalsången är något jag aldrig kommer att glömma.

- Tyvärr stukade jag foten i första matchen och fick byta efter 30 min och kunde inte spela något mer resten av lägret, vilket verkligen var jättetråkigt. Men är så otroligt tacksam över att jag fick chansen att få följa med och det är något jag aldrig kommer att glömma.

Trots den stukade foten håller Stokki landskampen, tillsammans med de andra landslagssamlingarna, som sina finaste fotbollsminnen. Och har man väl fått chansen är det svårt att inte ha landslaget i bakhuvudet:
- Nu när jag har fått chansen att vara med är det något jag tänker på allt oftare. Det är klart att bli kallad på landslagsläger är något man vill och hoppas på framöver också - men då får man jobba hårt.

Hanna Stokki kramas om efter ännu ett mål för Lidingös räkning. Foto: IFK Lidingö FKHanna Stokki kramas om efter ännu ett mål för Lidingös räkning. Foto: IFK Lidingö FK

När hon inte spelar fotboll går Hanna Stokki i nian på Källängens skola. Till hösten väntar gymnasiet.
- Jag vet inte än vad det blir för gymnasium. Jag har några gymnasium jag tänker mer på än andra, men vi får se.

Vad har hon då för drömmar med fotbollskarriären?
- Jag vill kunna spela fotboll så länge som möjligt på så hög nivå som möjligt. Jag vill göra en bra säsong i år och hoppas på att jag kan bidra till laget både på och utanför planen. Såklart så vill jag sikta på att bli kallad till landslagssamlingar och kanske få köra lite mer med DIF Dam, men min och lagets utveckling är mest i fokus.

Det är ganska lätt att konstatera att Hanna Stokki redan nu kommit en bra bit på vägen.

Text: Gabriel Zetterström

Dela IFK:s Hanna Stokki byter klubb till DIF

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google