Väder Lidingö

Lidingö fredag 3 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

"Ju-jutsu är något man är och gör"

torsdag 18 april 2013 00:40

Karin Rangne och inte lika lång som Jan Malmstedt men klarar av att få ner honom på nolltid. Som här i Magdasalen på Lidingö museum.

Karin Rangne och inte lika lång som Jan Malmstedt men klarar av att få ner honom på nolltid. Som här i Magdasalen på Lidingö museum.

På Lidingö museum pågår just nu utställningen “Barn och ungdom på Lidingö”. En av föreningarna som visar upp sin verksamhet är Lidingö Ju-jutsuklubb och häromkvällen hölls en uppvisning av denna självförsvarssport på museet. Karin Rangne och Jan Malmstedt, båda med svart bälte, visade hur lite som behövs för att en stor buse ska hålla sig lugn.

– Grunden i självförsvar är att inte vara där, när något händer, säger Jan Malmstedt. Men om du ändå hamnat i en situation och inte kan snacka dig ur den, då gäller det att först komma loss och sedan använda greppen.

Och Karin Rangne fyller i:
– Hela sporten är ett effektivt självförsvar och vi förändrar teknikerna fortlöpande så det blir ännu effektivare. Framförallt är ju-jutsu något man är och gör, det är en identitet. Det skulle man nog inte säga om man tränade på gym eller liknande.

Lidingö Ju-jutsuklubb bildades 1983 och har nu ett 70-tal medlemmar mellan 14 och 78 år som tränar i Larsbergs skolas gymnastiksal. Klubben tränar stilen Ju-jutsu Kai, vilket är den största stilen i Sverige. Klubbens initiativtagare är nuvarande stilchefen och ordföranden i Svenska Ju-jutsuförbundet, Hans Greger. Han har rött bälte och 10:e dan (högre kan man inte komma) och har varit klubbens chefsinstruktör under alla år.

Den som introducerade Ju-jutsu i Sverige var faktiskt en lidingöbo. Viking Cronholm, vars pappa f.ö. hade Villa Metsola på Elfvikslandet som sommarställe, införde ju-jutsun i Sverige 1908. Cronholm var sjukgymnast men också en framstående idrottsman.

För några år sedan ledde Jan Malmstedt kurser i fallteknik för seniorer, på Bosön.
– Man kan börja lära sig fallteknik utan några förkunskaper. Först lär man sig rulla bakåt på rygg, sedan att rulla upp och sitta på huk, och sedan rulla så mycket så man kan resa sig upp. Har man lärt sig att falla på rumpan när fötterna försvinner under kroppen, ja då har man stor chans att klara sig utan skador. Men många tar emot med händerna och då skadas ofta handlederna. Eller så kanske man t.o.m. slår i huvudet backen.

– Vi faller inte direkt på ryggen när vi tränar utan lite på sidan, vilket minskar ytan vi faller på. Därför skadar vi oss inte, säger Karin Rangne. Under vår träning inträffar väldigt få skador. Jämför gärna det med många andra sporter.

Utställningen på Lidingö museum är tidsmässigt indelad i tre delar. Just nu pågår den mittersta. Förutom Lidingö Ju-jutsuklubb ställer Lidingö Super Bowl, Lidingö Danscenter, Lidingö Gymnastikskola, Lidingö Jolleseglare, Lidingö Musikskola, Kulans Fritidsgård och Skärsätra Fritidsgård ut, fram till den 28 april. Länk till utställningen.

Karin Rangne och Jan Malmstedt visade olika grepp som snabbt neutraliserar en motståndare.

Karin Rangne och Jan Malmstedt visade olika grepp som snabbt neutraliserar en motståndare.

Dela "Ju-jutsu är något man är och gör"

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title}

Annonser från Google