Väder Lidingö

Lidingö tisdag 7 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Lidingöloppet MTB-testat

onsdag 2 maj 2012 00:01

En grupp MTB-cyklister testade Grönstabacken i lördags. De flesta klarade den sittande. Foto: Bo Vading, piqs.se

En grupp MTB-cyklister testade Grönstabacken i lördags. De flesta klarade den sittande. Foto: Bo Vading, piqs.se

I slutet av april nästa år körs det första mountainbikeloppet på Lidingö i Lidingöloppets regi. Medarrangör är Sweden Mountainbike. I lördags testade ett 30-tal särskilt inbjudna den cirka 60 kilometer långa banan, som till stor del går på Lidingöloppets stigar.

Omdömena efter MTB-loppet är mycket positiva. “Jag tror Lidingöloppet blir en toppentävling och betydligt tuffare än många tror eftersom terrängen ständigt lutar åt något håll”, skriver en av deltagarna. “En riktigt rolig slinga tyckte jag med varierande svårighet och mycket naturupplevelser!”, skriver en annan av “testpiloterna”.

– Tävlingen kommer att vara ett motionsarrangemang på dryga sex mil och vänder sig till alla som tycker att cykel är ett bra färdsätt, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Lidingöloppet.

– Att Lidingöloppet vill arrangera ett cykellopp på ön ligger helt i linje med Lidingö stads ambitioner att vara drivande i hälsoarbetet, säger kommunalrådet Paul Lindquist (M).

Till starten nästa år räknar Lidingöloppet med att cirka 1 500 cyklister ska komma. Om ytterligare några år hoppas man på 5 000 deltagare.

Andreas Danielsson, t.v., företräder organisationen Sweden Mountainbike och är f d förbundskapten för svenska mountainbikelandslaget. Till höger i gul/blått Fredrik Ericsson, nuvarande förbundskapten för mountainbikelandslaget. Foto: Bo Vading, piqs.se

Andreas Danielsson, t.v., företräder organisationen Sweden Mountainbike och är f d förbundskapten för svenska mountainbikelandslaget. Till höger i gul/blått Fredrik Ericsson, nuvarande förbundskapten för mountainbikelandslaget. Foto: Bo Vading, piqs.se

Dela Lidingöloppet MTB-testat

Kommentarer

Henrik 2012-05-03 11:55

Det finns en stor utmaning i att sjösätta en cykeltävling på Lidingö utan att skapa konflikter med andra människor (och djur). Säkert kommer det att cyklas lite mer på Lidingö när en cykeltävling startas och säkert kommer några att störas den dagen då loppet körs. Men det finns väldigt många positiva saker med en cykeltävling också. Cykel ligger i tiden och oavsett vad ickecyklister tycker så ökar cyklisterna extremt mycket till antalet, både de som pendlar till och från jobbet, de som cyklar på motionsnivå och de som tävlar.

Det finns många och starka skäl att ge stöd åt det ökade cykelintresset, med alltifrån hälsoperspektiv, miljö och ekonomi. Att vardagsmotionärer, skogsluffare, gamla etc ska ha naturen “ifred” är inte ett hållbart argument. Naturen, stigarna och vägarna är till för alla, inklusive cyklister. Hitta istället ett sätt att mötas framför att vara trångsynt och luta er tillbaka på argument såsom att “det var bättre förr”. Och lägg istället er negativa energi på att minska det som verkligen förstör miljön och hälsan.

Vi ser fram emot en cykeltävling på Lidingö som understryker den cykelsatsning som Lidingö Stad gör för ökat cykelpendlande. En cykeltävling känns som ett bra sätt att marknadsföra ökat cyklande för Lidingöbor!

Bella 2012-05-02 12:25

Vi borde inte några ha evenemang i skog och mark vid den här tiden. Häckande fåglar och rådjur och andra däggdjur som snart ska ha ungar borde få vara i fred på våren. Lidingö är en ö och djuren kan inte flytta på sig hur långt som helst. Flytta loppet till hösten i stället.

Karin 2012-05-02 11:56

Jag håller med Siv. Även jag är för Lidingöloppet men hyser starka farhågor inför det här nya påfundet, ett årligt mountainbikelopp på Lidingö. Det kan bli riktiga kollisioner ute i markerna med alla cyklister som stormar fram och där alla vanliga flanörer, inklusive barn äldre folk med hundar kopplade såväl som okopplade, har sig själva att skylla om de kommer i vägen för de tusentals tvåhjulingar som ska fram och det i rödaste rappet. Lägg därtill osäkerhetskänslan som vanligt folk på promenad ska behöva dras med, “Har dom åkt förbi eller kommer det ännu fler?”. Och som sagt sedan får vi stå ut med alla cyklister som vill visa sig på styva linan och som därför måste träna på banan både före och efter loppet. Sedan tror jag att naturen precis återhämtar sig efter Lidingöloppet men hur blir det nu med alla dessa “maka på dig för här kommer jag!” Jag menar att naturen på Lidingö redan idag är hårt ansträngd som den är utan att vi ska behöva dras med ett cykellopp på ön.

Siv Bergius 2012-05-02 10:31

Så ovanligt korkat!
Ett cykellopp som läggs på Lidingöloppets bana/sträcka betyder att deltagarna tränar innan loppet och då förstås på den bana där tävlingen sen går?! Jag förlägger gärna mina promenader i skogen och självklart på de vägar där Lidingöloppet sen i höst drar fram. Det vore svårt att undvika då vi faktisk talar om tre mil. Jag är en stor supporter och anhängare av Lidingöloppet.
Tyvärr störs jag redan nu av framsusande, fartblinda och fullständigt hänsynslösa cyklister. Jag lider dessutom av en hörselskada och hör inte deras framfart förrän de är alldeles intill. Jag önskar att våra fantastiskt fina skogsvägar vore fredade mot den sortens trafik. Låt oss vardagsmotionärer, skogsluffare, naturälskare, barn, gamla eller vilka vi nu är av gående få ha våra vägar ifred.

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title}

Annonser från Google