Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 september 2020 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

Lidingös största golfklubb vill även bli Sveriges

torsdag 10 december 2015 00:01

Ekholmsnäs golf på Lidingö startade för 11 år sedan och har nu 6000 medlemmar. Och klubben växer så det knakar. Under 2015 har antalet medlemmar vuxit mest av alla golfklubbar i Sverige och är nu Sveriges tredje största klubb, och Stockholms största. Ekholmsnäs Golf ligger dessutom på tredje plats i Sverige både sett till antal juniormedlemmar och kvinnliga medlemmar. Men siktet är inställt ännu högre: Om ett år ska medlemsantalet ligga på 10000 medlemmar.

Johan Mihkelson Ringqvist svingar golfklubban på den gröna banan i decembersolens sken. Banan är alltså fortfarande öppenJohan Mihkelson Ringqvist svingar golfklubban på den gröna banan i decembersolens sken. Banan är alltså fortfarande öppen

- Jag siktar på att öka lika mycket nästa år som i år, säger Johan Mihkelson Ringqvist, som startade klubben 2004. Målsättningen är att bli största golfklubben i Sverige, vilket innebär drygt 11000 medlemmar.

- Golfspelarna idag vill ha flexibla medlemskap. Tidigare var man mer inriktad på att nästan bara spela på sin hemmabana. Då fick man också betala en insats eller ge lån till klubben i samband med att man blev medlem. Men ser man på den generation golfare som är födda på 80- och 90-talen så betalar de inte årsavgifter på kanske 10 000 kronor till en klubb. De betalar istället en låg årsavgift och greenfeeavgifter när de spelar. För man måste vara medlem i en klubb, annars får man inte spela på banor anslutna till Golfförbundet.

Hur kom du fram till att detta är en framgångsrik modell?
- Jag började som de flesta klubbar, med hög avgift och färre antal medlemmar. Vartefter har jag tittat på olika upplägg hur klubben skulle kunna positionera sig. För några år sedan kom jag fram till att detta var vår nisch, och den inriktningen håller.

- Vi tar 340 kronor om året i medlemsavgift, vilket betyder att vi är billigast i Sverige, fast en stor del avgiften går till Golfförbundet. Så det är viktigt för oss att ha en stor volym. På Ekholmsnäs får medlemmarna betala en greenfeeavgift på 150 kronor och en del tar kanske även en lektion eller går på restaurangen. Vi har förstås även medlemskap för fullvärdiga medlemmar, som betalar 3 700 kronor per år och får spela så mycket de vill på klubbens bana.

Johan Mihkelson Ringqvist startade banan år 2004.Johan Mihkelson Ringqvist startade banan år 2004.

- Av de 6000 medlemmarna är omkring 4000 boende i stockholmsområdet. Nästan 2000 av dem bor på Lidingö. Det finns några andra klubbar i landet som har låga medlemsavgifter, men de finns inte runt Stockholm. Vår läge är fantastiskt och Norra länken har inneburit att många som t.ex. bor i Täby kommer hit på mycket kort tid. Så vårt fokus ligger här. Och vi ökar även på juniorsidan där vi vill bli störst.

Vill du utvidga banan med fler hål?
- Det är inte aktuellt att bygga ut banan med fler hål än de nio som finns, för området tillåter ingen expansion. Däremot ska banan förbättras och utvecklas. Det som är aktuellt är att förbättra själva huset, att bygga tak över delar av utslagsplatserna på driving rangen, så man kan ha lektioner även om det regnar. Belysningen behöver förbättras, liksom själva klubbdelen med klubblokal, omklädningsrum och kanske ett gym. Klart är att vi måste utvecklas, säger Johan Mihkelson Ringqvist, som i år kunnat ha banan öppen i över 280 dagar, från 28 februari till långt in i december. Och banan är fortfarande öppen när detta skrivs.

Anm. Lidingö Golfklubb, som är Sveriges äldsta 18-hålsbana, är den andra golfklubben på ön och har omkring 1500 medlemmar.

Dela Lidingös största golfklubb vill även bli Sveriges

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title}

Annonser från Google