Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingöspelare mötte varandra i 3x3-final

söndag 8 juli 2018 23:26

BASKET. I nya OS-grenen 3X3 (från år 2020 i Tokyo) var Lidingö Basket representerade i båda final-lagen under SM-veckan. Tävlingen avgjordes igår lördag på strandpromenaden Gröningen i Helsingborg. Tom Göransson och Hugo Ståhlbröst, som så sent som för några månader sedan, spelade match ihop i Lidingös herrlag, stod nu som motståndare till varandra.

De två finallagen i 3x3. Foto: SVTDe två finallagen i 3x3. Foto: SVT

Toms lag, Team Red, var ett riktigt Lidingölag tillsammans med Lidingöfostrade och under ungdomsåren gamla lagkamrater ifrån P97/98, bröderna Theo och Oliver Övrebrö Silveira förstärkta av meriterade Patrik Nordström. I motståndarlaget, Stockholms BC, återfanns Bruno Silva, bröderna Gustav och Viktor Henriksson samt Hugo Ståhlbröst som precis som i Hersbyhallen visade fint 3-poängsskytte, även om det i 3x3 blir 2 poäng.

Team Red hade länge en överraskande ledning, men som en final ska vara, så var det spännande ända in i slutsekunderna. Hugos lag avgick dock med segern och tog hem både guldmedaljer och segerbuckla. SVT:s kommentatorer inklusive förbundskaptenen för svenska 3X3-landslaget gav mycket beröm till Team Red, som deltog i SM för första gången. Slutresultat SBC-Team Red 14-11. Grattis alla Lidingö Basket-killar till medaljerna!

Text: Stefan Antonsson


Fakta
För sjätte året i rad anordnade Svenska Basketbollförbundet svenska mästerskapen i 3x3 under SM-veckan. 3x3 är gatans version av basket – lite enklare och mer avskalad, men hårdare och mer fysisk. Idrottsgrenen skapades 2007 av det internationella basketbollförbundet FIBA för att locka ännu fler att spela basket. Med 3x3 vill man åt mer intensitet, mer teknik och fler individuella nummer, där varje spelares skicklighet får stor betydelse.

Lagen, som består av tre spelare på plan och max en avbytare, tävlar mot varandra på en plan som är knappt hälften så stor som en vanlig basketbollplan (15 x 11 m). Lagen anfaller mot samma korg. I SM-slutspelet pågår matcherna i 10 minuter (effektiv tid) eller till ett av lagen nått 21 poäng. I grundserien i SM spelas matcherna 15 minuter ineffektiv tid eller först till 15 poäng. Lagen får 1 poäng för mål som görs innanför den yttre skottlinjen (i vanlig basket 3-poängslinjen) och 2 poäng för mål som görs utanför samma linje. 3x3 spelas med samma boll i alla klasser.

3x3 blir en ny OS-gren från och med Tokyo 2020. 3x3 är en sport som växer lavinartat och redan går under benämningen "The number 1 urban team sport in the world".

Källa: Svenska Basketbollförbundet

Dela Lidingöspelare mötte varandra i 3x3-final

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google