Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Malin Ewerlöf: Låt musikens tempo bli ditt eget

lördag 17 september 2016 21:23

LIDINGÖLOPPET. Om en vecka är det dags för TCS Lidingöloppets 30-kilometerslopp. Många lyssnar på musik när de springer och två av tre lyssnar redan från start på musik med snabbt tempo. Musiken driver upp farten så orken nästan är slut under den sista hårda milen. Men om musiken är lugn från början för att sedan öka, ja då kan dolda krafter lockas fram så målet inte känns så avlägset.

Malin Ewerlöf hoppas att många anpassar sin musik under Lidingöloppet så att de orkar bättre.Malin Ewerlöf hoppas att många anpassar sin musik under Lidingöloppet så att de orkar bättre.

- Jag har vunnit Lidingöloppet tre gånger och vet att det i första hand inte är de ökända backarna som svårast, utan att man lägger för mycket kraft på den första delen av loppet. Precis som att peppande musik får oss att springa snabbare, kan musik med lågt bmp (beats per minute, taktslag per minut) hjälpa oss att spara på krafterna. För att hjälpa löparna att fördela energin rätt i loppet – och kanske till och med förbättra sluttiden – har jag varit med om att skapa ”världens opeppigaste löparplaylist”, säger elitlöparen Malin Ewerlöf från Lidingö, som ställer upp i årets 30-kilometerslopp.

Det Malin Ewerlöf nämner är verktyget ”Lidingölunken” som tagits fram av Renault och som hon och "En Svensk Klassiker" varit rådgivare åt.

Man hittar ”Lidingölunken” på klassiskahemligheter.se. Här finns musik med lågt bmp. Listan är personlig och anpassas efter hur länge varje deltagare planerar att ta det lugnt, exempelvis 40 procent av loppet, för att sedan ersättas med löparens egen musik som ska öka tempot mot mål.

En undersökning som gjorts bland 830 svenska klassikerdeltagare visar att:
• Varannan löpare (53 %) uppger att de lyssnar på musik när de springer. Vanligast är det bland yngre personer upp till 35 år (70 %).
• Kvinnliga löpare påverkas betydligt mer (82 %) av musik än män (62 %). 29 % av de kvinnliga löparna uppger att de påverkas till stor del.
• Den musik som får löpare att prestera bäst är enligt undersökningen:
1. Pop (39 %)
2. Rock (35 %)
3. House/Techno (25 %)

Dela Malin Ewerlöf: Låt musikens tempo bli ditt eget

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google