Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Napoleon och Sylvia vann

lördag 29 september 2018 23:02

LIDINGÖLOPPETS ANDRA DAG. En mycket glad Napoleon Solomon, Turebergs FK, upprepade idag sin seger från ifjol på 30 kilometer. På damsidan vann kenyanskan Sylvia Medugu på nytt banrekord, 1.53.00. Napoleons tid 1.37.42 är en av de bästa genom åren. Under dagen kom också den en miljonte löparen i mål. Det blev Terese Artvin från Enskede gård som lyckades komma i mål vid precis rätt tidpunkt. Hennes tid var 2.37.23.

Napoleon Solomon, Turebergs FK spurtar in mot målet med den segerkrans som kranskullan Malin Olsson, längdhoppare från IFK Lidingö Friidrott, lämnade över.Napoleon Solomon, Turebergs FK spurtar in mot målet med den segerkrans som kranskullan Malin Olsson, längdhoppare från IFK Lidingö Friidrott, lämnade över. Kenyanskan Sylvia Medugu kom in på nytt banrekord, 1.53.00 och kransmasen Öystein Kvaal Österbö, orienterare från IFK Lidingö SOK, hann inte lämna över lagerkransen...Kenyanskan Sylvia Medugu kom in på nytt banrekord, 1.53.00 och kransmasen Öystein Kvaal Österbö, orienterare från IFK Lidingö SOK, hann inte lämna över lagerkransen... ... förrän mållinjen var passerad.... förrän mållinjen var passerad.

Det var lite kallt under den stora tävlingsdagen vilket kanske bidrog till att många löpare ville raska på "hemåt". Sammanlagt 16 000 löpare deltog under lördagen i både 15 och 30-kilometersloppen. I Grönstabacken, med knappt en mil kvar, gjorde Napoleon det avgörande rycket och sprang ifrån Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, som var den ende som hade hängt med dit fram. Ebba fick tiden 1:39:06.

Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS kom in på andra plats, en dryg minut efter segraren.Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS kom in på andra plats, en dryg minut efter segraren.

– Jag tog en bra placering i starten och kunde glida med avslappnat, när jag sedan hade mjukat upp kroppen lite så kunde jag trycka på mer. Jag försökte rycka tidigare, och då släppte de andra men Ebba fortsatte hänga på då, säger Napoleon. Det var extra skönt att kunna vinna efter den här uppladdningen. Det var också kul att kunna förbättra min tid från ifjol.

Trea var John Muthui Musee, Kenya, på 1:39:15. Skidkungen Johan Olsson sprang in på 15:e plats, med tiden 1.46.31.
– Det här året hade jag 100 procent mer rutin, hade förberett mig mer och hade faktiskt ännu roligare också, säger Olsson.

På damsidan stack Sylvia Medugu ifrån övriga tjejer redan vid Kyrkviken efter cirka 9 km löpning.
- Det var ett bra lopp, jag sprang bara, jag tänkte inte på vad de andra gjorde. Banrekordet hade jag inte en tanke på, säger Sylvia, som alltså slog Lena Gavelins sexton år gamla rekord. Det nya rekordet lyder 1.53.00. Två blev amerikanskan Annie Bersagel (1:53:52) och trea var bästa svenskan Hanna Lindholm, Huddinge AIS (1:54:17). IFK Lidingös Malin Ewerlöf kom på nionde plats med tiden 2:02:38.

Länk till resultatet för 30 kilometer.

Före loppen var det uppvärmning.Före loppen var det uppvärmning. Och sedan iväg, som här på 15 kilometer och...Och sedan iväg, som här på 15 kilometer och... ... som här på 30 kilometer. Segraren Napoleon Solomon syns till höger.... som här på 30 kilometer. Segraren Napoleon Solomon syns till höger. 1001 Roger Antonsson från Solvikingarna sprang sitt 54:e Lidingölopp! Han har med andra ord sprungit ALLA loppen.1001 Roger Antonsson från Solvikingarna sprang sitt 54:e Lidingölopp! Han har med andra ord sprungit ALLA loppen. Ytterligare en startbild från 30 kilometer, som alltid startar på Koltorps gärde.Ytterligare en startbild från 30 kilometer, som alltid startar på Koltorps gärde. Vid Kyrkviken väntar många för att heja på löparna, som här sprungit cirka 9 kilometer.Vid Kyrkviken väntar många för att heja på löparna, som här sprungit cirka 9 kilometer. Lidingö kommunpolis Fredrik Wallén och två polisvolontärer hade en lugn dag.Lidingö kommunpolis Fredrik Wallén och två polisvolontärer hade en lugn dag. Kranskullan Malin Olsson och kransmasen Öystein Kvaal Österbö var glada efter sina kransöverlämningar.Kranskullan Malin Olsson och kransmasen Öystein Kvaal Österbö var glada efter sina kransöverlämningar. Och här ligger medaljerna redo för utdelning till alla som kommit i mål.Och här ligger medaljerna redo för utdelning till alla som kommit i mål. Prisutdelning till de sex första i damernas och herrarnas 30 kilometer. Näst längst till höger står Indiens ambassadör i Stockholm, i mitten sittande Napoleon Solomon (i gul tröja) och ovanför honom Sylvia Medugu. Längst till vänster Lidingös kommunstyrelseordförande Daniel Källenfors.Prisutdelning till de sex första i damernas och herrarnas 30 kilometer. Näst längst till höger står Indiens ambassadör i Stockholm, i mitten sittande Napoleon Solomon (i gul tröja) och ovanför honom Sylvia Medugu. Längst till vänster Lidingös kommunstyrelseordförande Daniel Källenfors. Lidingöloppets 1 000 000:e i mål, Terese Artvin från Enskede gård, fick presenter i massor.Lidingöloppets 1 000 000:e i mål, Terese Artvin från Enskede gård, fick presenter i massor.

Årets medalj 2018. Text: Lidingöloppet

Sedan 1989 har motivet för Lidingöloppets medalj varit ett konstverk av Carl Milles. 2018 är inget undantag och årets motiv är Eurydike. Alla deltagare som går i mål får medalj.

Carl Milles skapade sitt konstverk av Eurydike 1936, och Eurydike är i den grekiska mytologin fru till Orfeus. Eurydike dör hastigt efter att ha blivit biten av en giftorm. Förstörd av sorg spelar Orfeus så sorglig och oemotståndlig musik att han får stiga ner i dödsriket och får tillåtelse av dödsrikets härskare Hades, att hämta tillbaka sin älskade Eurydike till de levande. På ett villkor, att han inte får titta på henne medan han ledde henne från underjorden. Precis innan Orfeus och Eurydike kommit upp till de levande, kan inte Orfeus motstå att vända sig om för att se ifall Eurydike verkligen är med. I samma ögonblick han ser henne så slukas hon åter av underjorden för att aldrig mer återses.

Eurydike är en skiss i silvertenn för den offentliga skulpturgruppen Orfeusfontänen som är placerad utanför Stockholms konserthus på Hötorget i Stockholm och som invigdes 1936. Det var vanligt att Carl Milles utförde ett större antal skisser inför ett offentligt uppdrag.

Bild: LidingöloppetBild: Lidingöloppet

Dela Napoleon och Sylvia vann

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google