Väder Lidingö

Lidingö fredag 28 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Stor frisbee-turnering på Bosön under helgen

fredag 17 mars 2017 08:47

HELLO STOCKHOLM. På lördag (alltså i morgon) och söndag äger Sveriges största inomhustävling i Ultimate Frisbee rum på Bosön. Tävlingen "Hello Stockholm" spelas i Vinnarhallen och matcherna startar klockan 08.00 båda dagarna. 28 herrlag och 22 damlag deltar och fyra nya matcher startas parallellt var 30:e minut. Finalerna äger rum på söndag klockan 14.40 för damerna och 15.30 för herrarna. Det är fri entré för åskådare.

Sarah Eklund spelar i Valkyria. Foto: Sandi HabincSarah Eklund spelar i Valkyria. Foto: Sandi Habinc

Under hela speltiden sker det resultatuppdateringar på webben, på denna länk. Varje lag har fem spelare på plan, men det kan finnas obegränsat antal spelare per lag, så man kan räkna med att lagen består av minst 10 personer. Lagen kommer från hela landet. Tre lag kommer från Stockholm, Valkyria, GRID och Stockholm Syndromes, men inget från Lidingö.

Här är en kort beskrivning av vad "Ultimate frisbee" är:

Inga straff, fairplay betygsätts, spelarna dömer själva
"Ultimate frisbee" spelas 5 mot 5 och går ut på att passa en frisbee inom det egna laget över spelplanen och in i motståndarnas målzon. Man får inte springa med frisbeen men det krävs bra löpningar för att komma fri. Motståndarna försöker läsa och bryta anfallet. Det intensiva spelet innehåller ofta spektakulära slängningar, närkamper och snabba passningar som med sin precision trollbinder vilken publik som helst.

Hela sporten bygger på en uttalad fairplay som är noga beskriven i reglerna. Spelarna dömer sina egna matcher på alla nivåer enligt en enkel metodik som bygger på respekt för med- och motspelare, god kommunikation och ansvar för båda egna och lagkamraters handlingar. Kommer man inte överens efter en påkallning går spelet tillbaka till den som senast passade frisbeen, och straff existerar inte. Efter varje match betygsätter lagen varandras fairplay, både för att premiera alla som gör ett bra jobb, och för att identifiera lag som eventuellt behöver göra bättre.

Fairplay-metodiken har blivit uppmärksammad globalt och börjat sprida sig utanför själva sporten. Ultimate frisbee används numera som verktyg i konfliktdrabbade områden, bl.a. i ungdomsprojekt i Israel-Palestina, i rehabprogram för barnsoldater i Colombia och har även intresserat och inspirerat många konfliktforskare, skolor, politiker och andra idrotter.

Som sport exploderar ultimate frisbee runtom i världen just nu. Den är en av de snabbast växande sporterna i bland annat Nordamerika, etablerad i World Games samt nyligen erkänd av Internationella Olympiska kommittén. Sverige tillhör världstoppen med bl.a. två EM-guld senaste åren (Slovenien 2011, Spanien 2013 beach) och bara en poäng från att nå VM- finalen i Japan 2012."

Dela Stor frisbee-turnering på Bosön under helgen

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title}

Annonser från Google