Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingöbo tog Sverige till Ungdoms-OS i beachvolley

söndag 10 juni 2018 10:25

FÖRSTA GÅNGEN. 16-åringarna Jonatan Hellvig (Lidingö SK) och David Åhman (IKSU) har skrivit svensk beachvolleyhistoria. Igår lördag blev duon det första svenska beachvolleylaget någonsin att kvalificera sig för ett Ungdoms-OS. Det avgörs i Buenos Aires, Argentina 6-18 oktober i år.

16-åringarna David Åhman (till vänster) och Jonatan Hellvig vann matchen mot Österrike. Foto: Europeiska Volleybollförbundet, CEV16-åringarna David Åhman (till vänster) och Jonatan Hellvig vann matchen mot Österrike. Foto: Europeiska Volleybollförbundet, CEV

Det europeiska finalkvalet till Ungdoms-OS går under namnet Youth Continental Cup och avgörs just nu i Baden, Österrike. Under lördagskvällen utkristalliserade sig fyra av de totalt fem europeiska lag som får boka biljetter till Buenos Aires. Och ett av dem var svenskt: David Åhman från Umeå och Jonatan Hellvig från Lidingö. Sverige är därmed klart för Ungdoms-OS i beachvolley för första gången.
- Vi ska spela Ungdoms-OS! En helt overklig känsla. Så stort - det är ren och skär glädje, säger Åhman/Hellvig.

Jonatan Hellvig (2) och David Åhman (1). Foto: Europeiska Volleybollförbundet, CEVJonatan Hellvig (2) och David Åhman (1). Foto: Europeiska Volleybollförbundet, CEV

I den avgörande matchen, som utgjordes av en kvartsfinal mot hemmaspelande österrikarna Leitner/Reiter, stod 16-åringarna som segrare efter 2-0 i set (21-16, 21-18).
- Det var väldigt nervöst inför, och vi kände oss sega. I första set tog vi ledningen direkt och drog ifrån – det kändes tryggt hela vägen. I andra ledde vi med 13-8, men Österrike gjorde det bra och hämtade ikapp till 16-16. Men vi svarade med ett snabbt ryck och lyckades skapa en lucka igen med två snabba poäng - och det höll hela vägen. Det här var inte vår bästa match i turneringen, men definitivt den viktigaste, så det känns otroligt skönt att vi ändå lyckades vinna, fortsätter David och Jonatan.

David Åhman (t.v.) och Jonatan Hellvig . Foto: Europeiska Volleybollförbundet, CEVDavid Åhman (t.v.) och Jonatan Hellvig . Foto: Europeiska Volleybollförbundet, CEV

Åhman/Hellvig drömstartade turneringen under fredagen genom att spela hem två segrar av två möjliga, först mot Turkiet och sedan mot Grekland. Under lördag förmiddag besegrade de sedan Tyskland i gruppfinalen, varför de nu var framme i kvartsfinal där värdnationen Österrike väntade på andra sidan nätet. Och där blev det alltså seger i två raka set, varpå OS-platsen säkrades.

Continental Cup fortsätter idag, söndag, med semifinaler samt brons- och finalmatcher. OS-biljetten är alltså redan säkrad, men vårt blågula tandem har siktet inställt på att avsluta turneringen i stil:
- Vi siktar på ett bra resultat. Nu när vi säkrat vår OS-plats kommer vi kunna spela mer avslappnat - det är helt enkelt inte lika mycket som står på spel. Vi ska bara gå ut på planen och njuta, konstaterar 16-åringarna.

Text: Herman Sewelen, Svenska Volleybollförbundet

FAKTA: Youth Olympic Games Buenos Aires 2018
Datum: 6-18 oktober.
Spelplats: Buenos Aires, Argentina
Antal lag: 32 flick, 32 pojk
Officiell turneringssajt: https://www.buenosaires2018.com/es

Dela Lidingöbo tog Sverige till Ungdoms-OS i beachvolley

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google