Väder Lidingö

Lidingö fredag 19 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Upprop i Lidingö Friidrottsgymnasium

tisdag 19 augusti 2014 21:51

Upprop för Friidrottsgymnasiet på Lidingövallen. Leif Robertson kom med massor av information.

Upprop för Friidrottsgymnasiet på Lidingövallen. Leif Robertson kom med massor av information.

Igår, den 18 augusti, var första dagen för eleverna i Lidingö Friidrottsgymnasium. Nästan alla av de 24 eleverna går på Hersby gymnasium och under tre år läser de ämnen som de valt. Men de ägnar också två timmar per dag till träning i sina idrottsgrenar. De flesta elever är inriktade på löpning i olika distanser, medan hopparna och kastarna utgör minoriteten. Helt stilriktigt skedde uppropet på Lidingövallen.

– Att våra ungdomar väljer Friidrottsgymnasiet på Hersby betyder att de inte behöver flytta till någonannan ort för att bedriva sitt kombinerade val “Studier och Idrott”, utan de kan i lugn och ro finnas kvar i hemmiljön. Dessutom lockar vårt gymnasium till sig elever från både Stockholm och närliggande kommuner. Det säger Leif Robertson som är verksamhetsledare på Friidrottsgymnasiet.

Tränare är Malin Sundström, som tar hand om löparträningen, och Rafael Askros, som tar hand om de övriga.

Bakgrunden till dagens friidrottsgymnasium är denna:
Sedan slutet av 1970-talet fanns ett friidrottsgymnasium på Lidingö. Under flera år var det ett av landets bästa både vad gällde studieresultat och idrottsliga framgångar. Från att varit ett Riksidrottsgymnasium under långt tid, förändrades situationen i landet 2011 och utbildningen på Lidingö kom då att fortsätta som ett Nationellt Idrottsgymnasium med rikstäckande intagning.

Idag är utbildningen förlagd till Hersby gymnasium där det finns ett avtal mellan Lidingö stad och Svenska Friidrottsförbundet. Intagningen till idrottsutbildningen bygger till stor del på elever från egna kommunen och glädjande nog kan man se en betydande ökning av elever till Friidrottsgymnasiet. Och inte bara en ökning, utan även en högre idrottslig nivå på de sökande. För den som kommer in har både fått genomgå ordentliga fysiska tester och fått motivera varför man vill gå på denna treåriga utbildning. Avtalet mellan staden och Friidrottsförbundet innebär en årlig intagning av åtta elever och nu vid läsårsstarten 2014-15 finns alltså 24 elever inskrivna på utbildningen.

Vid senaste SM för ungdomar och juniorer nådde skolans elever mycket goda resultat med medaljer och finalplatser, där Simon Sundström fick två medaljer med sig hem (och dessutom landslagsplats), Erik Hermelin en tredjeplats, Erik Lagerlöf fyra och femma, Albin Boestad fyra i tresteg för att nämna några.

Tränarna Rafael Askros och Malin Sundström tillsammans med verksamhetsledaren Leif Robertson.

Tränarna Rafael Askros och Malin Sundström tillsammans med verksamhetsledaren Leif Robertson.

Dela Upprop i Lidingö Friidrottsgymnasium

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google