Väder Lidingö

Lidingö tisdag 28 mars 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

"Fastigheten Kantarellen såldes till underpris"

måndag 18 augusti 2014 00:01

I november 2010 sålde Lidingöhem (stadens fastighetsbolag) fastigheten Kantarellen med 626 lägenheter till en nybildad BRF, varav staden behöll 86 stycken. Priset för de 540 sålda lägenheterna blev 546 miljoner kronor, eller cirka 1 MSEK styck. Till priset av 14 000 per m2 (eller drygt 17 000 inkl. lån i föreningen) fick hyresgästerna köpa sina bostäder. Idag kan de sälja sina lägenheter för 32 000 – 33 000 kronor per kvadratmeter.

Värdet på en hyresfastighet ökar nästan alltid när den ombildas till BRF, men denna rabatt verkar vara större än skäligt – speciellt när säljaren är en kommun.

Beslutet fattades under våren/sommaren 2010, bra timing inför den höstens kommunalval.

Högsätra ligger inom ett område som i översiktsplanen klassas som utvecklingsområde, och Lidingö Tidning avslöjade tidigare i år att BRF Kantarellen just nu förhandlar om att sälja tomt med byggrätter för 150-200 miljoner kronor till ett byggbolag. Förutom att lägenheterna fick köpas med stor rabatt, har Lidingö Stad med köpet även gratis ”skickat med” potentiella byggrätter för flera hundra miljoner. Pengar som kommunen kunde använt för att finansiera ett badhus eller överdäckningen av Torsviksdiket.

Paul Lindquist och Lidingöhems ordförande Björn Samuelson hävdar att dessa byggrätter inte fanns när Kantarellen såldes, men Lidingö Stad har planmonopol på Lidingö. Det är Lidingö Stad själva som gjort översiktsplanen och beslutat att Högsätra skall vara ett utvecklingsområde – detta borde de ansvariga kunnat förstått och förutsett.

Varför hade man så bråttom med att sälja Kantarellen? Idag ligger pengarna på ett konto som ger nära noll procent i ränta. Kantarellen genererade däremot hyresintäkterna som gav ett årligt överskott till staden på cirka 20 miljoner kronor, mer än den lilla ränta man får idag. Staden kan inte använda pengarna från försäljningen eftersom de juridiskt ligger bundna i Lidingöhem.

En social aspekt gör att försäljningen av Kantarellen borde ha ifrågasatts. Paul Lindquist talar ofta om behovet av nya hyresrätter till ungdomar. Trots detta sålde staden 540 hyreslägenheter på ett bräde, eller 3-4 gånger fler hyresrätter än som planeras byggas i Centrum/Torsvik! De hyresrätter som såldes hade låg hyra och hade kunnat vara lämpliga för ungdomar. De som kommer att byggas i Centrum/Torsvik har knappast några ungdomar råd att hyra.

Summering av kommunens dåliga beslut:
• Kantarellen såldes till underpris; en ren transferering av kommunens pengar till vissa få utvalda lidingöbor.
• Man missade att skilja av värdefulla byggrätter.
• Uteblivna hyresintäkter och värdeökning.
• Pengarna från försäljningen är låsta i Lidingöhem.
• Man förlorade billiga hyresrätter som nu måste ersättas med dyra nybyggen.

Kommunen har alltså transfererat värden från alla oss skattebetalare till några få utvalda lidingöbor på minst en halv miljard, troligtvis betydligt mer. Detta samtidigt som det saknas pengar till simhall, överdäckning av Torsviksdiket eller vettiga lärarlöner.

Det är dags för de styrande i kommunen att sluta agera exploateringsföretag och istället göra det som de är folkvalda att göra, dvs förvalta skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Innan vi ger oss in i nya stora byggprojekt med försäljning av byggrätter, så önskar vi att de styrande politikerna och tjänstemännen i Stadshuset visar större respekt för skattebetalarnas pengar och lyssnar mer på lidingöborna.

Anders Wennberg, Johan Mähler, Henry Duhs

Dela "Fastigheten Kantarellen såldes till underpris"

Kommentarer

Björn Tarras-Wahberg 2014-08-25 20:41

HUNDRATALS MILJONER I SJÖN PÅ GRUND AV USEL FÖRVALTNING

Det är genant att se hur illa ledningen för Lidingöhem med Björn Samuelson M har hanterat försäljningen av det kommunala bostadsföretaget Lidingöhems 546 lägenheter.

För ca 1 miljon kr per lägenhet har Björn Samuelson och styrelsen slumpat iväg denna stora tillgång som dessutom innehållit byggrätter för runt 200 milj kr.

Som representant för skattebetalare i allmänhet och Lidingöborna i synnerhet måste jag protestera mot denna usla förvaltning.

Så här får det inte gå till, särskilt som det råder stor brist på hyreslägenheter.

Anders Wennberg, Johan Mähler och Henry Duhs har helt sätt när det sammanfattar denna misskötsel på följande sätt:

• Kantarellen såldes till underpris; en ren transferering av kommunens pengar till vissa få utvalda lidingöbor.
• Man missade att skilja av värdefulla byggrätter.
• Uteblivna hyresintäkter och värdeökning.
• Pengarna från försäljningen är låsta i Lidingöhem.
• Man förlorade billiga hyresrätter som nu måste ersättas med dyra nybyggen.

Jag hoppas denna fråga kommer upp vid Rädda Lidingös stora utfrågning av Lidingös partiledare torsdagen 4 sept kl 18.30 i Ansgarskyrkan.

Björn Tarras-Wahlberg
F.d VD i Skattebetalarnas Flörening
Ordf i Partipolitiskt Oberoende Aktionsgruppen
Rädda Lidingö – Bevara Trädgårdsstaden

Inger Nilsson 2014-08-19 13:11

Ja, där försvann simhallen.

Lars H Ericsson, ordförande i Lidingöpartiet 2014-08-19 01:38

Som ordförande i Lidingöpartiet både idag och 2010 känner jag mig mycket stolt över att Lidingöpartiet som enda borgerliga parti röstade emot utförsäljningen av fastigheten Kantarellen i Gångsätra i augusti 2010.

Vi hävdade i debatten i kommunfullmäktige att stadens dåvarande majoritet bestående av M & FP, och stöttade av KD och C, sålde ut fastigheten till underpris och vi sade bland annat så här i vår reservation mot beslutet:

“Vare sig Lidingöhem AB eller Lidingös skattebetalare har något att vinna på denna affär”.

Tänk att vi skulle få så rätt! Det är sorgligt!

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google