Väder Lidingö

Lidingö tisdag 21 mars 2023 v. 12

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

FP: Låt EU fortsätta växa

torsdag 24 april 2014 18:48

Dessa dagar firar vi liberaler inte bara våren utan även tioårsjubiléet av en av EU:s viktigaste framgångar. Den stora utvidgningen. Året 2004 – den första maj – blev tio länder med närmare 75 miljoner invånare nya EU-medlemmar.

De nya EU-länderna bar på en dramatisk historia. Tre före detta sovjetrepubliker – Estland, Lettland, Litauen – som levt under sovjetisk diktatur och ockupation sedan andra världskriget, fyra tidigare satellitstater till Sovjetunionen – Polen, Tjeckien, Ungern, Slovakien – som plågats av kommunismens förtryck, en av de före detta jugoslaviska republikerna – Slovenien – som levt under socialismens ofrihet och därtill två Medelhavsöar – Cypern och Malta.

Idag är vi 28 medlemsstater och vi folkpartister vill att EU ska fortsätta växa. Varje land i Europa ska kunna bli medlem den dag man tydligt uppfyller högt ställda krav på demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi. På samma sätt som EU:s utvidgning 2004 bidrog till att främja demokrati och ekonomiskt välstånd kommer den i framtiden att likaså hjälpa länder österut som Ukraina, Moldavien, Vitryssland och Georgien, länder på Balkan och länder söderöver som Turkiet den dag landets ledning på allvar börjar respektera mänskliga rättigheter.

I år är ett speciellt år i Europas historia. Vi markerar frihetens Europa med 10-årsdagen av den stora utvidgningen och 25-årsdagen av Berlinmurens fall. Detta påminner oss om att det inte var många år sedan och inte många mil härifrån som diktaturer höll miljoner européer i förtryck. Vi minns också att det i år är 100 år sedan första världskriget bröt ut och 75 år sedan andra världskriget startade. Enligt EU-kommissionen är det idag lika många rasistiska partier i Europas nationella parlament som det var kring tiden för andra världskriget. Dessa olika nyanser av brunt från nynazister, högerextremister till allmänt rasistiska och populistiska partier vill rasera det europeiska samarbetets grund om frihet och öppenhet.

Sverigedemokraterna vill inte bara att Sverige ska lämna EU utan går även till val på att stoppa utvidgningen och den fria rörligheten mellan EU:s medlemsstater. Detta parallellt som Ryssland under Putins ledning beter sig alltmer aggressivt liknande sovjetisk stil genom att folkrättsvidrigt och skamligt attackera grannlandet Ukraina militärt.

När dessa mörka krafter växer som åter vill slita sönder Europa behövs europeiskt samarbete mer än någonsin. Detta står vi i folkpartiet liberalerna för. Låt EU fortsätta växa.

Birgitta Ohlsson
EU-minister (fp)
José Kimenga (fp Lidingö)
Kandidat till Europaparlamentet (fp)

Dela FP: Låt EU fortsätta växa

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google