Väder Lidingö

Lidingö tisdag 28 mars 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

"Inför extrastopp på nattbussarna"

onsdag 27 augusti 2014 00:12

Under sommarmånaderna är det ljust även när man kommer hem sent på kvällen, men nu när hösten närmar sig blir det allt mörkare.

I höstas och vintras kände sig många Lidingöbor, särskilt kvinnor och ungdomar, extra otrygga att röra sig ensamma ute på kvällen. Och var man tvungen att gå ensam från nattbussen var vi många som ringde en kompis eller en familjemedlem för att det kändes lite tryggare.

I flera andra städer i Sverige har man infört flexibla extrastopp på nattbussen. Idén kommer ursprungligen från Toronto i Kanada och går ut på att en ensam resenär kan begära att få bli avsläppt mellan två hållplatser för att få kortare och säkrare väg att gå hem.

Är det trafiksäkert och kostnadseffektivt att införa extrastopp? Trafiksäkerheten är naturligtvis mycket viktig och busschauffören får bedöma om och hur det går att stanna på ett trafiksäkert sätt. Kostnaden för förslaget borde inte bli så stor och den ökade upplevda tryggheten hos resenärerna skulle ge stor nytta för lite pengar.

Erfarenheter från bl a Kronoberg, Östersund och Kalmar visar att antalet resenärer, framförallt fler kvinnor, har ökat sedan man införde extrastopp på nattbussarna. En tryggare kollektivtrafik ger också miljömässiga vinster. Inför extrastopp på nattbussarna snarast för ökad trygghet för Lidingöborna!

Amelie Tarschys Ingre (FP) landstingskandidat och ordförande Socialnämnden

Göran Tegnér (FP) landstingskandidat och vice ordförande Tekniska nämnden

Dela "Inför extrastopp på nattbussarna"

Kommentarer

Amelie Tarschys Ingre 2014-09-01 21:52

Tack för uppmuntrande tillrop! Nej Göran, det är inte meningen att bussen ska stanna vid varje grindstolpe. Det skulle också vara upp till busschauffören att avgöra om det är möjligt att stanna på ett trafiksäkert sätt men när det går skulle det öka tryggheten för många resenärer, särskilt kvinnor, vilket vi i folkpartiet tycker är positivt. Erfarenheterna från andra städer är goda och jag anser att det är väl värt att testa.

Henry Duhs 2014-09-01 11:41

Jag tycker det ändå låter som ett bra förslag som är värt att utvärdera och testa under en tid.

Försök att införa med samma service med Lidingöbanan om den hade haft nattrafik…

Göran Grahn 2014-09-01 10:04

Ett rart förslag men som knappast fungerar på Lidingö. Hur blir det om folk vill kliva av vid varenda grindstolpe? Jo, resan hem tar flera timmar. Jag tycker politikerna måste tänka efter lite innan de kommer med sina förslag. Åker ofta nattbuss på helgerna från Ropsten. Bussen proppfull med skrikande ungdomar. Ska varje unge sedan av vid just sin garageuppfart blir det olidligt!

Sen vill ju folk stiga på också. Ska bussen då stanna för alla dessa var som helst också? Ni hör själva, detta fungerar inte.

Mikael Haag 2014-08-28 21:37

Be dem sänka farten också. De kör gärna dubbla hastigheten på 30-vägar. Ingen kollar ju dem på natten.

Fartkameror? Hade varit utmärkt.

Sven Lidbeck 2014-08-28 01:21

Bra tänkt Amelie och Göran – och snälla busschaffissarna har redan stannat flera gånger för oss ute på Gåshaga!

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google