Väder Lidingö

Lidingö tisdag 28 mars 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

Jämställda pensioner vid skilsmässa

söndag 24 augusti 2014 10:17

Kvinnor har genom hela arbetslivet lägre inkomster än män. I kvinnligt dominerade yrken är lönerna lägre. Kvinnor arbetar fler timmar hemma och färre avlönade timmar än män. Även när en kvinna och en man har samma yrke och samma arbetstid utsätts kvinnor för lönediskriminering. Över ett arbetsliv summerar dessa ojämställdheter till 3,6 miljoner kronor i lägre inkomst för en genomsnittlig kvinna jämfört med en genomsnittlig man. Ett annat sätt att uttrycka samma skillnad är att en kvinnas genomsnittliga tjänstinkomst under ett arbetsliv är ca 78 procent av vad en mans genomsnittliga inkomst är.

Pensionssystemet ska spegla livsinkomstprincipen. Den levnadsstandard en person får som pensionär ska bygga på den levnadsstandard personen haft under sin tid i arbetslivet. Som pensionär får alla en lägre en inkomst, men inkomstsänkningen är förutsägbar.

För många som skiljer sig gäller inte detta. Makarna delar vid skilsmässa värdet av bostaden, bilen och övriga tillgångar men inte på pensionsbesparingarna. Med undantag av privat pensionsförsäkring delas inte pension vid skilsmässa utan är istället särskilt undantagen från giftorättsgodset.

För den som under ett äktenskap haft en lägre inkomst än sin partner innebär detta en betydligt lägre levnadsstandard under pensioneringen än de annars hade haft. Kvinnor med lägre pensioner än män kan kompenseras inom äktenskapet och trots låg pension få en relativt god levnadsstandard. Denna trygghet upphör vid skilsmässa. Majoriteten av frånskilda kvinnor ser sin disponibla inkomst gå ned medan deras levnadskostnader går upp.

Det privata pensionssparandet ingår i giftorättsgodset medan intjänad inkomst- och premiepension är enskild egendom. Detta är orättvist. Vi i Folkpartiet anser därför att all pension ska ingå giftorättsgodset och delas vid skilsmässa.

Torsten Engevik (FP) kommunalråd, Helena Bargholtz,(FP) landstingsledamot, Suzanne Liljegren (FP) landstingskandidat

Dela Jämställda pensioner vid skilsmässa

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google