Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

"Moderaternas samarbete med S chockerar"

lördag 13 september 2014 13:20

Jag chockeras av det faktum att Lidingömoderaterna numera samarbetar med S för att bygga sönder Lidingö.

Den gamla huvudmotståndaren välkomnas in i stugvärmen trots att S skadat Lidingö så gigantiskt genom det socialdemokratiska regeringsinitiativet att införa den kommunala utjämningsskatten.

I år måste Lidingö avstå 477 miljoner kronor till denna skatt och sedan införandet 1996 har Lidingö avtvingats 8.600 miljoner kronor (8,6 miljarder) eller drygt 1,2 miljoner kronor varje dag.

Som VD i Skattebetalarna försökte jag stoppa skatten och lyckades i Lagrådet skjuta på lagförslaget något år genom att hävda att den stred mot grundlagen, som säger att en kommun inte får ge pengar till andra än sina egna medborgare.

Vad gjorde S på Lidingö? Inget, eftersom skatten infördes och fortfarande finns kvar!

Nu gäller samarbetet, som S uttrycker det, ”att bygga så mycket det bara går”.

Hur kan detta samarbete ha kommit till stånd?

Som ordförande har Lidingömoderaterna en person med tung socialdemokratisk bakgrund.

Med bosättning i Järvsö i Ljusdals kommun hade Kent Einar Larsson, som Kess Simmasgård då hette, många kommunala uppdrag, bl.a. som S-ledamot av kommunstyrelsen under 7 år, och S-ledamot av fullmäktige under 6 år.

Alla dessa uppdrag hade Kent Einar Larsson under 1980-talet då socialdemokraterna var som mest radikalt och drev igenom införandet av löntagarfonder.

1986 blev det borglig majoritet i Ljusdal varvid han lämnade de tyngsta uppdragen i april 1988 och därefter flyttade till Stockholm med ny identitet.

Vid mitt första organiserade möte med Kess Simmasgård, tillsammans med Mikael Agerlund från Västerkroken, berättade Kess om sin bakgrund i Järvsö men nämnde inte med ett ord sina tunga uppdrag inom S.

I en separat artikel på Lidingösidan frågar Kess om jag och Rädda Lidingö ska styra Lidingö? Svaret är självfallet NEJ. Rädda Lidingö kommer nu att tagga ned. Det är majoriteten av de förtroendevalda som väljs på valdagen som ska styra Lidingö.

Rädda Lidingös uppgift har varit att lyfta fram de värsta förslagen från majoriteten M-FP-KD och S.

Att vara “partipolitiskt oberoende” innebär att man endast fokuserar på sakfrågan, i detta fall byggplanerna, och inte på den egna organisationens bästa.

Däremot frågar sig de moderata väljarna varför M på Lidingö måste samarbeta med socialdemokraterna och varför de har en ordförande som varit aktiv socialdemokrat.

Slutsatsen är att moderaterna på Lidingö måste göra sig av med personer i ledningen med dubbla uppdrag och dolda agendor som är mer intresserade av sin egen karriär än sakfrågorna och väljarnas önskemål.

Björn Tarras-Wahlberg

Dela "Moderaternas samarbete med S chockerar"

Kommentarer

Thomas Bengtsson (MP) 2014-09-17 13:56

Då parlamentarismen var ung satt liberalerna till vänster i salen och de konservativa till höger. Blockpolitiken hör hemma på 1800-talet. Nu, mer än nånsin förr, är det väl tydligt hur illa den svarar på samhällets utmaningar.

Anders Wennberg 2014-09-13 18:49

Anders Håkansson (S), 1 000 lägenheter på en så liten yta och kanske 15 års projekt är inte varsamt!

Mårten Dahlberg 2014-09-13 16:46

Något magsurare kan man leta efter.

Det finns flera sakfel i Björns inlägg.

Socialdemokraterna vill inte bygga “sönder” Lidingö. Däremot så inser man att det går att förtäta Torsvik-Centrum-området ordentligt, utan att offra större grönområden. Samtidigt så skapas förutsättningar för ett bättre och större utbud av kommersiell och samhällelig service. Det kan möjligen ge en del av de som redan bor där förändrad närmiljö, men så fungerar det i verkligheten.

När det gäller det kommunala skatteutjämningssystemet så är det beslutat i bred enighet i riksdagen, senast 2012. Jenny Jewert i DN skriver bra om detta: http://www.dn.se/ledare/kolumner/myter-om-robin-hood-skatten/

Dessutom berör du bara utgiftssidan för Lidingös del, vi har även intäkter i systemet, men det väljer du så klart att bortse ifrån. 326 miljoner kronor är beräknade intäkter till Lidingö från staten 2014.

Det är ju uppenbart att det finns progressiva krafter och konservativa krafter på Lidingö. Du, Björn, tillhör de konservativa, i likhet med Lidingöpartiet och Centerpartiet, som inte vill se utveckling och framåtskridande. Sedan finns Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet som progressiva. Kristdemokraterna och Moderaterna verkar våndas internt.

Anders Wennberg 2014-09-13 15:04

Björn, du skriver att du och Rädda Lidingö skall tagga ner. Jag förstår dig, det har varit ett enormt arbete. Lidingöborna var mycket att tacka dig för att du med en sådan energi arbetat för att upplysa om planerna. Tack vare dig har vi förskonats från de mest katastrofala planerna. Lidingöbornas röst har blivit delvis hörd.

Men mycket kvarstår, och det blir verkligen upp till medborgarna och politikerna att fortsätta granskningen och säga nej till vildvuxna idéer. Och att se till hela Lidingös bästa. Hoppas medborgarna och politikerna klarar att fortsätta arbetet även om du taggar ner.

Tack Björn

Anders Wennberg 2014-09-13 14:44

Björn,

Det är nästan 30 år sedan, och Kess kan faktiskt mycket väl ha mognat sedan dess, tänkt om och bytt åsikt.

Mer illa tendenserna att bygga dyra staber och centralplanering, att man vill bygga överallt mot folkets vilja och trixande med samrådsresultat, grönytor osv. Men just det kanske inte är Kess fel?

Hur som helst – Barje sträckte ut en hand mot C i fredagens LT. Hur hittar partierna efter valet tillbaka till samarbetsvilja?

Anders Håkansson 2014-09-13 14:13

Samarbete i olika frågor med olika partier driver utvecklingen framåt.
Att låsa fast sig block eller allianser över tiden blockerar frågor och ger mindre utrymme för alla.

1. Man frågar sig: Var höll Rädda Lidingö till och de partier som förespråkar stagnation och en sovande stad när man antog översiktsplanen om utbyggnad och förtätning i Centrum/Torsvik.
Där fanns tillfället att demokratiskt påverka redan då.
2. Efter 8 år i regeringsställning så har Alliansen M, FP, C, KD, inte tagit bort den lag som Björn Tarras Wahlberg kämpat mot?

Det är uppenbart att “Bygg inte här” kommer att kosta skattebetalarna på Lidingö antingen mer skatt eller uteblivna satsningar inom områden som kultur, fritid, skola, skog och parker ja listan är lång.

Med 1000 lägenheter som byggs i Centrum/Torsvik kommer det bli en varsam och förhoppningsvis 0-summe affär.
Om nu “nya” moderaterna river upp överenskommelsen om antal lägenheter och söker nya samarbeten efter valet, så kommer utbyggnaden av Centrum/Torsvik bli en kostsam affär för Lidingö.

Konspirationsteorier enligt huvudartikeln är helt makalösa, vilken otroligt låg nivå på debatten.

Anders Håkansson (S)

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google