Väder Lidingö

Lidingö tisdag 28 mars 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

MP: Satsa mer på skolan

tisdag 19 augusti 2014 10:28

Skolan är en av valets viktigaste frågor. Elever i Lidingös skolor får överlag goda betyg och trivs för det mesta med sin skolgång och sina kamrater. Det finns dock många problem att ta tag i. Utbildningsförvaltningens utvärderingar visar att elevernas lust att lära för sin egen skull minskar dramatiskt ju längre tid barnen går i skolan och att stressen att prestera ökar i samma takt. En stor majoritet av de äldre eleverna, framför allt flickor, i högstadiet och gymnasiet upplever så hög stress och höga prestationskrav att det går ut över deras livskvalité.

Till det kommer att var femte elev på Lidingös grundskolor under skolåret upplevt sig mobbad eller kränkt av annan elev eller lärare. Och att lärare berättar att de upplever sin arbetssituation allt mer pressad. För något år sedan skrev flera hundra lärare och annan skolpersonal på ett upprop om arbetsmiljön som de lämnade till kommunen.

Miljöpartiet vill att varje elev ska få de bästa förutsättningar för lärande och utveckling. Därför behöver Lidingö en trygg och inspirerande skola med fler vuxna och mindre barngrupper i förskolan och på fritids. Vi vill satsa mer på specialpedagoger, elevassistenter, skolhälsovård och skolbibliotek. Inget barn ska behöva lämna trean utan att kunna läsa, skriva och räkna. Insatser ska sättas in tidigt. Miljöpartiet vill ge lärarna rätt att själva ordinera stöd.

Läraryrket är en av samhällets viktigaste resurser. Lidingös lärare ska erbjudas kompetensutveckling och högre lön, mindre administration och mer tid med eleverna. Det behövs för lärarnas skull, för elevernas skull, men också för att behålla och rekrytera bra lärare i skolan i hög konkurrens med 25 kommuner i länet.

MP höjer hellre skatten än sparar mer på skolan.

Patrik Sandström (MP)
Ledamot i utbildningsnämnden
Kandidat till kommunfullmäktige

Erik Wallin (MP)
Ersättare utbildningsnämnden
Kandidat till kommunfullmäktige

Dela MP: Satsa mer på skolan

Kommentarer

Anders Wennberg 2014-08-29 08:16

Johan, jag håller helt med dig att skolan bör prioriteras upp och prestigebyggprojekt ner. Men undrar om MP verkligen är rätt parti för det givet att de planerar en enorm Allé med spårvagnen från Skärsätra till Centrum och höghus på båda sidorna. MP’s prestigebyggprojekt är störst av alla.

Jag har försökt få svar från MP kring detta, men de tiger

Johan Lundgren 2014-08-28 23:34

Uppmuntrande att se ytterligare ett parti dra huvudet ur sanden, ta bladet från munnen och ge sig in i vad jag starkt känner som stadens viktigaste fråga i kommande val – skolan. Att kunna satsa åtskilliga hundratals miljoner på hårda frågor som hus-, väg- och brobyggen men samtidigt vara så återhållsam med pengarna till stadens ungdomars utbildning är för mig mycket svårt att förstå. Viljan att sätta sitt märke på något bygge står tydligen betydligt högre i kurs än att vara den kommunstyrelse som på riktigt satsade på något så mjukt som nästa generation. Det MP tar upp i sin artikel, god arbetsmiljö för samtliga inom skolan, krafttag mot mobbing och stöd i studierna där det behövs är alla punkter i vad som borde känneteckna stadens vision “Sveriges bästa skola”. Sorgligt nog har den politiska majoriteten lämnat skolan därhän med förklaringen att resultaten – betygen – är bra. “Sveriges bästa skola” är den skola, enligt majoriteten, med de bästa betygen. Pengarna placeras hellre i ett hus-, väg- eller brobygge. Det är dags att sluta spara på våra ungdomar och barn.

Anders Wennberg 2014-08-20 21:03

Tyst som alltid när man frågar MP något. Varför? Intern osämja kring Centrum/Torsvik?

Anders Wennberg 2014-08-19 10:36

Hej,

Trevligt att ni satsar på skolan, det är uppskattat :-)

Men hur blev det med det utlovade MP förslaget kring Centrum / Torsvik? Ni lovade på Lidingösidan ett eget förslag, inkl. Thomas Avenyn med tåg direkt från Skärsätra till Centrum, många nya byggnader och många gröna plättar ersatta av höghus. Men, vi fick aldrig planen – känns lite viktigt att ni berättar var ni står i frågan.

Anders

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google