Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

"Oberoende ordförande krävs för Lidingöhem"

fredag 22 augusti 2014 17:38

Vi anser inte att Björn Samuelson, M, utför sitt uppdrag för Lidingös skattebetalare på bästa sätt. Krav ställs på oberoende ordförande för Lidingöhem.

”Försäljningen medförde också att väljaropinionen vändes tydligt till vår, Moderaternas, fördel i det följande valet. Området har tidigare varit ett starkt S-fäste”, meddelar Björn Samuelson.

Ovanstående delsvar, via email, gav den moderata ordföranden i Lidingöhem, Björn Samuelson, som svar på kritik kring att det kommunägda bolaget Lidingöhem sålde fastigheten Kantarellen till underpris om flera hundra miljoner, se tidigare artikel på Lidingösidan.

Hans svar antyder att ett av motiven bakom försäljningen till underpris var att värva röster till Moderaterna i det kommande valet. Om så vore fallet kan varje ny moderatväljare ha kostat Lidingös skattebetalare flera miljoner kronor per person.

Vi tror och hoppas att så icke är fallet, men blotta misstanken gör att Lidingöhem behöver en politiskt oberoende ordförande som endast arbetar med Lidingöbornas intresse för ögonen.

Björn Samuelson kombinerar dessutom sitt ordförandeskap i Lidingöhem och Lidingö Tomtbolag med att samtidig arbeta för Sveriges Byggindustrier, vars huvuduppgift är att förbättra näringsvillkoren för byggbranschen och dess enskilda företag. I styrelsen för Sveriges Byggindustrier sitter flera byggföretag. Vi anser att det finns en tydlig intressekonflikt mellan Björns olika roller som köpare av tjänster i Lidingöhem samt hans roll i Sveriges Byggindustriers Intresseförening.

Tyvärr är det inte ovanligt att våra politikers olika uppdrag skapar intressekonflikter. Paul Lindquist sitter i Landstinget och i Landstingsstyrelsen. Vidare är Ida Drougge ordförande i Tekniska nämnden och ledamot i kommunfullmäktige och kan komma in i Riksdagen efter höstens val. Björn Samuelson sitter redan i riksdagen.

Ingen har väl vid det här laget heller missat Anna Rheyneuclaudes Kihlmans dubbla heltidslöner, då hon haft två heltidsuppdrag, dels som kommunalråd på Lidingö, dels som riksdagsledamot.

Problemet med våra politikers olika roller är att de hanterar mängder med frågor där deras olika roller sätter dem i uppenbara intressekonflikter. Frågan om utbyggnaden av Centrum – Torsvik är en sådan fråga. En moderat riksdagspolitiker förväntas av partiet driva på en exploatering av Lidingö. Men är det verkligen att tillvarata Lidingöbornas intresse och vilja?

Vi tror inte så är fallet.

Johan Mähler, Anders O Wennberg, Henry Duhs

Dela "Oberoende ordförande krävs för Lidingöhem"

Kommentarer

Anders Wennberg 2014-08-31 21:56

Björn, under tre år när du var ordförande (2006-2009) begick förre VDn bedrägerier:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=2691589

Björn, hur gick det? Fick kommunen tillbaka några pengar? Jag hoppas det.

Denna händelse om något borde ha visat hur viktigt det är att man inte sitter på för många stolar. Jag tycker fortsatt att det är märkligt att man kan vara ordförande i Lidingöhem och samtidigt arbeta för Sveriges Byggindustrier…

Benny Martin 2014-08-27 18:08

Jag vet inte om detta har med saken att göra men att Björn Samuelson har agerat helt utanför kommunens agenda förr, är ju inte okänt.

Vad jag nu syftar på, är det av kommunen rivna huset på Tyktorpsvägen 16 som i förslag till detaljplan 2003
”skulle bevaras”.

Utan att fälla en kommentar om detta fakta och tillika, utan att bry sig om de boende i områdets protester mot rivning och deras åsikter om att bevara huset, revs det efter en lång rättsprocess.

Detta hus som hade funnits på platsen långt innan Lidingö tomtbolag köpte marken med Sticklinge gård på 1940-talet.

Från Tomtbolaget fanns inte en tillstymmelse till respekt eller lyhördhet för vad de boende tyckte och med fullständig nonchalans och med närmast militärisk aggressivitet, revs huset.

Men till sist, sagt.

Man får dom politiker man själv har valt.

För den som är intresserad så kan ni läsa mer om detta här:

http://lidingosidan.se/lidingoe/8043/protester-mot-rivning-av-hus-pa-tyktorpsvaegen

Daniel Lindmark 2014-08-23 07:59

Staffan, det finns inget som hindrar ägaren att utse en oberoende ordförande som inte är politiker och vars uppgift blir att följa ägardirektiven.

Jag tycker artikelförfattarna verkligen sätter fingret på varför det behövs.

Anders Wennberg 2014-08-22 19:29

Självklar har ägaren ett ansvar och bör tillsätta styrelsen. Men i ett enormt nätverk av kunniga medlemmar i våra partier, behöver man verkligen välja någon som jobbar för Sveriges byggindustriers lobbyorganisation och dessutom proffspolitiker i både Riksdag, Kommun och Landsting?

Staffan Anderberg 2014-08-22 18:02

Man må tycka vad man vill om hur Lidingöhem AB sköts, men faktum är att bostadsföretaget ägs till 100 % av Lidingö stad. Då är det Lidingö stads uppgift att lägga ägardirektiv, som en majoritet av fullmäktige accepterar. Lidingöhem kan inte ha någon självständig uppgift annat än att sköta företaget i enlighet med de lagda ägardirektiven. Om detta sköts illa skall representant för ägaren, det vill säga kommunstyrelsen reagera.
Om väljare inte tycker att företaget sköts väl är det de styrande partierna i fullmäktige som har ansvaret. Ordföranden, Björn Samuelsson har bara ansvar inför kommunfullmäktige.
Det vore mycket märkligt om ett kommunalt bostadsföretag kunde agera självständigt utanför ägaren, kommunen. Vem skulle då stå till svars om det gick dåligt?

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google