Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

Öppet brev angående dubbla löner

tisdag 22 juli 2014 00:01

Öppet brev till Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

Jag har skrivit till Anna Rheyneuclaudes Kihlman utan att få svar, så nu skriver jag detta ”öppna brev” till henne. Det är val den 14 september och det ligger i Lidingöbornas intresse att få svar på några frågor innan dess. Jag noterar att hon undviker svara på frågor om de dubbla lönerna från Lidingöbor. Det tycker jag inte en förtroendevald har rätt att göra som vill bli omvald och dessutom avancera i sin politiska ”karriär”. Som politiker borde man ta ”ansvar” även när det blåser snålt, och att bara betala tillbaka utan att svara på var lojaliteten ligger är mer än beklagligt. Då kanske man borde ägna sig åt någonting annat. Lidingöborna vill veta var lojaliteten egentligen ligger.

1. Tror du inte att det är många fler än du arbetar minst lika mycket eller mer än dig på betydligt mer kroppsligt betungande arbeten med mindre betalt? Det uttalandet lär väcka en hel del ilska, även utanför Lidingö. Hur undvika detta i fortsättningen? Om våra folkvalda uttalar sig som du gör så hur påverkas då den vanlige medborgarens uppfattning av arbete och tillväxt som Moderaterna så hårt driver? En politiker bör föregå med gott exempel utan att kraven blir omänskliga. Då tar man verkligt ”ansvar”. Ett ord som Moderaterna så gärna vill ha ensamrätt på.

2. Se till att systemet med att kunna ta ut dubbla löner ändras i grunden så att det inte blir grogrund för missnöjespartier att växa sig starka. Du borde ta ledningen i denna fråga. Vad kommer du göra konkret?

3. Det tycks inte vara särskilt betungande med dessa förtroendeuppdrag, precis som Lidingöpartiets Pia Signell säger, om man klarar dubbla jobb. Anton Abele (M) berättade ju i sitt sommarprogram i fjol att han var riksdagsledamot och samtidigt pluggade heltid på Handels. En annan moderat, Staffan Anger, har 16 styrelseuppdrag samtidigt som denne sitter i kommunfullmäktige och i riksdagen. Det tyder på att det inte är särskilt betungande uppdrag att vara folkvald. Det måste i grunden förändras och det vore bra om du propagerade och drev denna fråga i fortsättningen. Förslagsvis en sänkning av lönerna för det är ju trots allt skattemedel som vi ska vara rädda om. Vad säger du om det?

Politik handlar om visioner, sunt förnuft och inte minst försiktighet med skattemedel. Lidingö skulle kunna gå i täten att även ta ”ansvar” för politikernas löner genom föreslå ”skäliga löner” på kommunnivå.

Det handlar om förtroendet för dagens politiker och i förlängningen om demokratin. 2009 skrevs en motion av en miljöpartist att förbjuda ”riksdagsledamöternas dubbelarbete”. Det borde vara en motion som Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) också skriver under på och driver för att återupprätta sitt förlorade förtroende hos många Lidingöbor. Valet närmar sig. Lidingöborna vill ha svar.

Ola Kjellberg

Dela Öppet brev angående dubbla löner

Kommentarer

Ola Kjellberg 2014-08-08 12:30

Tack för svaret, men jag frågar mig varför Moderaterna skickar fram en presstjänsteman från landstinget att besvara relevanta frågor för Lidingöborna? Kan inte Anna Rheyneuclaudes Kihlman själv svara på dessa frågor? Det är ju hennes dubbla löner och lojalitet som det handlar om. Det är hon som ställer upp för omval.

Gustaf Stenlund försöker snabbt få mig misstänkliggjord som skribent då jag tidigare skrivit insändare om Bromma flygplats och hur Nya Moderaterna, i nära samarbete med Swedavia och Stockholms Handelskammare, struntar i stockholmarnas hälsa och säkerhet genom att vilja öka flyget fem gånger till och från flygplatsen och samtidigt ta bort alla bullerbegränsningar trots att forskare varnat för detta. Han får det att låta som att jag skriver 100-tals insändare för olika tidningar. Det är möjligen den artikeln han tänker på, som förargat Moderaterna. Hans retoriska grepp är ett klassiskt smutskastningstrick direkt från partiskolan.

När något inte faller en politiker i smaken kallar man det för personangrepp fast det är tydligt att jag och Lidingöborna med mig vill ha svar på en sakfråga från ansvarigt kommunalråd, dvs Anna Rheyneuclaudes-Kihlman.

Nu är det dessutom så att det är Moderaterna som styr i både Stockholm och Lidingö med sina alliansvänner och då är det också Alliansen som ska granskas, även om man inte vill det när mandatperioden ska summeras, särskilt som det är val nästa månad. Väljarna vill ha svar om Alliansen ska få förnyat förtroende eller inte, i riket, i landstinget och på Lidingö.

Anna Rheyneuclaudes-Kihlman, Lidingöborna vill ha svar var lojaliteten egentligen ligger? Är det fortsatt karriär inom rikspolitiken som egentligen hägrar? Det kan vara trevligt att spegla sig i glansen från Reinfeldtarna och Riksdagen ett tag istället för det tunga slitet i lilla Lidingö? Det är lätt att låta sig förblindas av handskakningar och högre poster.

Anna Rheyneuclaudes-Kihlman verkar ha betalat tillbaka först efter påtryckningar från den moderata ledningen i kommunen, då hon insåg att hon annars skulle göra sig politiskt omöjlig för ett återval. Hon betalade tillbaka för sin politiska överlevnad. Apropå slöseri med skattemedel, så lät Paul Lindquist henne dessutom arbeta deltid för en heltidslön. För skattemedel. Vilka andra har möjlighet att få det så? Gustaf Stenlund får det på ett märkligt sätt att låta som att hon plötsligt sparat in skattemedel för Lidingös räkning, när det istället handlar om slöseri.

Flera insändarskribenter med mig konstaterar att man omöjligen kan klara massor av jobb på så hög nivå om man ska göra det fullgott. Det blir halvgjort även om man skriker högt om att Jante är död och liknande. För att vara ”lidingömässig” enligt Gustaf Stenlund, krävs alltså att man har tre jobb, helst ännu fler, det krävs alltså att man blir en slags övermänniska och att man helst bör försaka familj och fritidsintressen. Det torde många på Lidingö finna upprörande. Om man inte är ”Lidingömässig” och klarar massor av jobb så bör man egentligen alltså helst inte bo i Lidingö enligt Stenlund. Lidingö är bara till för ”lidingömässiga” personer.

Det är även slöseri med skattemedel och ansvarslöst av Anna Rheyneuclaudes-Kihlman, särskilt som man tycks fylla kommunhuset med tjänstemän som egentligen inte arbetar för Lidingöborna utan för partiet, men betalas med Lidingöbornas skattemedel. Det finns alltid en position att fylla om man så vill som handläggare, politisk sekreterare eller pressekreterare och därefter blir PR-konsult.

Det som dessutom förargar Lidingöborna är att Anna Rheyneuclaudes-Kihlman inte tar bevarandeintressena på allvar utan istället driver på den expansiva bygghysterin som nu råder i Stockholm med kranskommuner. Moderaterna struntar helt i att det även krävs god hälsa, gröna områden och luft mellan husen för dem som redan bor i Lidingö och för dem som ska flytta dit ska trivas. Man måste även ta hänsyn till detta, men istället sneglar man på Sten Nordin och Regina Kevius i Stockholm och låter dem styra byggandet på Lidingö.
Då är man inte lojal med Lidingö.

Lidingöborna förtjänar svar, annars har den moderata strategin under Reinfeldtarnas tid vid moderatrodret varit att lägga locket på i bästa sovjet-stil för att få debatten att dö ut när det gäller känsliga frågor som Nuon på riksnivå, kostnader och upphandling för Karolinska sjukhuset på landstingsnivå och som sagt Anna Rheyneuclaudes-Kihlmans dubbla löner och lojalitetsfråga på kommunnivå.

Filippa Reinfeldt, som Gustaf Stenlund är pressekreterare hos sedan 2010, är ökänd för att undvika granskning och bara ställa upp på lätta intervjuer som om hur man hittar balans i livet, att hon bakar kanelbullar eller bär en viss klänning.
Den taktiken verkar, beklagligtvis, tillämpas även av Anna Rheyneuclaudes-Kihlman och Lidingömoderaterna.

Nu är semestern snart över. Valet är inte långt borta. När tänker du, Anna Rheyneuclaudes-Kihlman, besvara Lidingöbornas frågor?

Gustaf Stenlund 2014-07-24 10:58

Hej Ola,

Det är kul att se att du är en sådan flitig insändarskribent. Känns som att du skriver i nästan alla tidningar i Stockholmsområdet. Noterar också att det nästan alltid handlar det om Moderaterna och varför Moderaterna har fel.

Jag har läst samma brev som du och det är tydligt att Anna RK svarar tydligt om hennes arvoden. Vidare, att Anna dessutom betalat tillbaka trots att hon faktiskt haft två uppdrag, nämner du knappt i din text. Lidingös skattebetalare har uppenbarligen sparat pengar genom Annas återbetalning, trots att hon faktiskt arbetat för staden.

Som moderat och skattebetalare är jag lika mån om att skatten ska vara effektiv och gå till rätt saker som att arbete ska löna sig. Ifall du Ola skulle ha två jobb tycker jag också du ska ha två ersättningar. Har du tre arbeten bör du rimligtvis ha tre ersättningar. Detta bör gälla våra förtroendevalda också.

Men som moderat är jag också en motståndare till den Jantelag som du så tydligt företräder. Att ifrågasätta människors kapacitet, förmåga och lojalitet på grund av att de klarar av att arbeta mer än andra är en trist attityd som inte känns särskilt lidingömässig.

Jag tycker det är bra att du lyfter frågor om var våra gemensamma skattepengar går någonstans. Trist att du ska reducera den frågan till en personangrepp snarare än ett seriöst debattinlägg.

Fortsatt trevlig sommar!

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google