Väder Lidingö

Lidingö tisdag 28 mars 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

(S) brandskattar Lidingö. Igen!

onsdag 20 augusti 2014 10:33

Om Socialdemokraterna vinner valet avser de att stimulera ökat byggande av hyresrätter. Det ska ske genom nya statliga subventioner till privata byggbolag. Vem får betala? Jo, Lidingö och de övriga elva s.k. rika kommunerna, med totalt 900 miljoner kronor. För Lidingös del betyder det en ytterligare skatteskärpning med minst 45 miljoner kronor per år.

Under de senaste tjugo åren har Lidingös skattebetalare fått punga ut med drygt 4 MILJARDER kronor i Robin Hood-skatt. Så här stora summor blir lätt abstrakta om de inte relateras till något konkret. För pengarna kunde närmare hundra kommuner ha fått en simhall. Något som vi på Lidingö hittills inte ansett oss ha råd med.

Fast i verkligheten går inte så mycket Robin Hood-skatt till simhallar, utan den stora andelen pengar går till att hålla den av Socialdemokraterna vanskötta kommunen Malmö under armarna.

Man kan också jämföra så här: Robin Hood-miljarderna hade räckt till att vi lidingöbor inte hade behövt betala någon kommunalskatt alls under två år! Naturligtvis ska kommuner med låg skattekraft få ekonomiskt stöd. Men detta stöd ska vara en statlig angelägenhet. För år 2015 beräknas skatteutjämningen för Lidingö uppgå till 268 miljoner kronor. Till detta skall läggas Socialdemokraternas extra straffskatt på 45 miljoner kronor. Summan blir då 313 miljoner kronor. Detta svarar mot 2 kronor och 25 öre i kommunalskatt.

För ett hushåll med en beskattningsbar inkomst om 500.000 kr betyder det en ökad skattebelastning på drygt 11.000 kr per år.

Vad innebär då skatteutjämningen i form av utebliven kommunal välfärd? T.ex. hade det räckt till en ny, stor simhall eller en kraftig kvalitetsförstärkning inom barnomsorgen så att den i ett slag hade blivit bäst i landet!

Den som vill försäkra sig om ytterligare skattehöjningar, ska rösta rött den 14 september!

Göran Ringblom (M)

Dela (S) brandskattar Lidingö. Igen!

Kommentarer

Anders Wennberg 2014-08-20 13:24

Helt klart är det dåligt för Lidingö om (S) vinner, och det hade varit sämre om (S) istället för Alliansen styrt de senaste 8 åren.

Men jag vill ändå ge Alliansen några kängor.

Som första reform tog de bort fastighetsskatten – detta tycker kanske många är bra, men faktum är att det har drivit på fastighetsbubblan, resulterat i att barnfamiljer som köpt hus fått lägga på miljonbelopp i lån (som många aldrig kommer att orka betala av utan får leva med resten av livet), ökat risken i banksystemet, minskat rörligheten på bostadsmarknaden och förvärrat bostadsbristen. När Anders Borg talar om att Kommunerna bör ta sitt ansvar för bostadsbyggandet, glömmer han att han drivit en politik som resulterat i minskad rörlighet på bostadsmarknaden och förvärrad bostadsbrist.

Man kan också uppröras över att de inte adresserar Robin Hood-skatten eller värnskatten ordentligt. Det känns som en feghet. Nu när det tyvärr ser ut som om Alliansen riskerar att förlora valet så har man inte fått genomfört viktiga tillväxtfrämjande reformer som att ta bort värnskatten.

Mårten Dahlberg 2014-08-20 11:10

Under de senaste 8 åren har det varit en moderatledd regering som “pungslagit” Lidingö, det verkar du glömma Göran.
(S)-förslaget innebär vad jag förstår att om Lidingö bygger mer hyresrätter så kommer man att få stöd för detta, men det är väl inte aktuellt, eller?

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google