Väder Lidingö

Lidingö tisdag 3 oktober 2023 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

Staffan Anderberg: Kryssa rätt i kommunalvalet

lördag 6 september 2014 00:01

De senaste valen har vi haft möjlighet att kryssa för den ledamot vi vill prioritera i valet. Tidigare kunde vi ju bara stryka den som vi inte tyckte var önskvärd. Nu kan väljarna i stället markera vem man helst ser som nummer ett på listan. Det är jättebra, men detta system innebär även ett stort problem.

Systemet missgynnar den som partiet valt att prioritera högst på listan. De flesta kryssar ju inte alls utan förutsätter att partiet skapat en bra lista. De som sätter ett kryss vid röstningen gör det för att få en förändring till stånd. Det innebär att en förhållandevis liten andel av väljarna, kan ändra ordningen på listan och få upp någon på första plats, som står längre ned. Alla de som inte kryssat medverkar därigenom omedvetet till detta.

Därför bör alla som tycker att partiets val av första namn är bra, kryssa på detta namn.

Jag avgick som moderat kommunalråd 2002. Då uttalade jag att jag inte på minsta sätt skulle försöka påverka vem som skulle efterträda mig. Det är ju mycket olämpligt att den högste ledaren skall vara med och utse sin efterträdare.

Nu tolv år senare anser jag mig oförhindrad att uttala att jag vill se Hans Barje som ny ordförande för kommunstyrelsen. Han uppfyller alla de krav som kan ställas på den befattningen och han är en mycket behaglig och social person.

Mitt råd till lidingöborna blir därför: rösta moderat i kommunalvalet och kryssa Hans Barje.

Staffan Anderberg
kommunstyrelsens ordförande 1992- 2002

Dela Staffan Anderberg: Kryssa rätt i kommunalvalet

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google