Väder Lidingö

Lidingö tisdag 28 mars 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

"Väljarna måste varnas"

onsdag 3 september 2014 17:17

S behåller flyttskatten och avvisar inte en ny fastighetsskatt efter 2014.

I en kommentar till socialdemokraternas valmanifest säger partiets ekonomiska talesman Magdalena Andersson att socialdemokraterna, om de vinner valet, inte rör fastighetsskatten i år. Därmed lämnar hon öppet för kommande år.

Detta är av största betydelse för lidingöbor eftersom taxeringsvärdena på villor och småhus är rekordhöga på Lidingö. Ett återinförande av den gamla fastighetsskatten efter 2014 vore en katastrof för lidingöbor.

S har också meddelat att man frångått sitt tidigare vallöfte att slopa flyttskatten, dvs den skatt på 22 procent som tas ut på skillnaden mellan bostadens försäljningspris och inköpspris. Flyttskatten minskar rörligheten på marknaden för bostadsrätter och villor och låser in människor i sina stora hem som skulle behövas till yngre barnfamiljer.

Båda dessa nyheter är skrämmande för Lidingöbor. Väljarna måste varnas!

Björn Tarras-Wahlberg
F.d. VD i Skattebetalarnas Förening

Dela "Väljarna måste varnas"

Kommentarer

Anders Wennberg 2014-09-10 21:47

Anders – det har förts en politik där man drar upp kostnaderna kraftigt för centrala staber och Miljö & Stadsbyggnadskontoret i Stadshuset. Hade kostnaderna följt inflationen de senaste 8 åren så hade de varit 40 miljoner lägre!

Även om det är Paul och Anna som drivit detta, så är det egentligen en klassisk socialistisk politik med mer centralplanering som belastar skattebetalarna. Kan man skära i detta så kan det frigöras pengar till exempel ge mer pengar till skolan.

40 extra miljoner om året för stabspersonal, då måste det säljas fler byggrätter för att finansieras! Med större andel HR än planen så snackar vi om 75-100 extra byggrätter varje år för att finansiera extra stabskostnader. Då har vi inte räknat med behov att bygga skolor, vägar, idrottsplatset etc – gör man det så är det nog ganska tveksamt om det blir någon affär av de där byggrätterna.

Nej, vänd trenden istället. Skär i Stadshuset och lugna ner ambitionen med stora svåra skrytprojekt. Lidingö behöver flytta tillbaka fokus till kärnverksamheten, Lidingös skolor skall åter klättra i ranking. Mer socialistisk byråkrati är nog inte vägen dit!

Anders Håkansson 2014-09-10 18:58

Som fd. medlem i skattbetalarna måste jag tyvärr påpeka att Björn Tarras Wahlberg kör med skrämseltaktik.
Som villaägare på Lidingö så har jag känt på det gamla fastighetsskattesystemet.
Tror du verkligen det kommer tillbaka någonsin?
Socialdemokraterna kommer inte införa eller återskapa fastighetsskatten, det beskedet har varit tydligt! Ändå ligger det direktreklam i brevlådan från Finansministern att: Se upp för fastighetsskatten!
Dessutom borde Björn oroa sig mer vart alla skatter tar vägen i riskkapitalbolagen inom välfärden. Där kan man snacka om att behöva varna väljarna!
Man kan även undra hur man värnar skattemedel inom Rädda Lidingö, där det inte ska få säljas byggrätter i tillräcklig omfattning. Det betyder att man inte kan göra en utveckling av Lidingö Centrum och Torsvik, som inte kommer belasta skattesedeln hos varje Lidingöbo.
Nä Varning för Björn och Alliansen är det som behöver utfärdas.

Anders Håkansson (S)
fd.medlem i skattebetalarna
inte oroad villaägare
Men däremot oroad skattebetalare

Lars Rune 2014-09-07 15:10

Till Carola

Hej!

Bara för att man äger en värdefull fastighet är det inte säkert att man har pengar för att betala fastighetsskatt. Till exempel om man har ärvt en fastighet. Det kan ju inte vara meningen att man skall vara tvungen att sälja eller belåna fastigheten.

Lars Rune

Bo Widerström 2014-09-03 22:48

Jag håller med dig Björn.

Men det är dessutom så att en stor del av flyttskatten är ett rent svindleri mot villaägarna eftersom en stor del av “vinsten “ är fiktiv eftersom den beräknas som skillnaden mellan försäljningspriset och ett inköpspris oftast ca 20 år tidigare.

Detta kan innebära att staten “svindlar” en villaägere på Lidingö på ca 500.000 kr genom att inköpspriset inte får indexuppräknas så att den verkliga vinsten beräknas.

Henrik Åkermark 2014-09-03 21:38

Bästa Carola,
Vilken intressant tankekullerbytta.
“Har man råd att ha dyra villor har man råd att betala lite skatt”
Men om vi bortser från den lilla kullerbyttan så har Björn helt rätt i sak.
En varning för den socialistiska förkärleken att suga ut medborgarna med allt högre skatter är högst befogad.
De indikerade skattehöjningarna är inte “lite skatt” det är en omfördelning från arbetslinjen till bidragslinjen.

Vad vård och skola anbelangar är det farligt med en övertro på att “lite” mer pengar skulle göra underverk.
Sanningen är att vården, med valfriheten, har förbättrats väldigt mycket under alliansens 8 år.
Sen när det gäller skolan så är det den socialistledda regeringen som på 90-talet förfäktade tanken att skolan skulle fostra social kompetens och att kunskap var oväsentligt och betyg en styggelse.
Märkligt hur snabbt man kan glömma, min goda Carola, hur Usman predikade mot kunskapsinlärning och betyg.
Det tar tid att ändra det misslyckandet.

Stefan Johansson 2014-09-03 21:38

Hallo där!! Carola Hellström

Det kanske man har. Jag antar att du aldrig har betalat fastighetsskatt. Läs på och gå en kurs i matematik så kanske du möjligen får perspektiv till begreppet “lite skatt”.

Carola Hellström 2014-09-03 17:56

Hallo där!!

Har man råd med stora dyra villor mm på Lidingö har man nog råd att betala lite skatt, vi behöver bättre skola och sjukvård mm

Mvh

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google