Väder Lidingö

Lidingö tisdag 21 mars 2023 v. 12

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

"Viktigt att Käppalaverket ökar biogasproduktionen"

tisdag 20 maj 2014 13:40

Centerpartiets EU-parlamentariker sedan 2011, Kent Johansson, besökte idag Käppalaverket.

Centerpartiets EU-parlamentariker sedan 2011, Kent Johansson, besökte idag Käppalaverket.

Under förmiddagen idag fick Käppalaverket på södra Lidingö besök av Centerpartiets EU-parlamentariker Kent Johansson. Guide var Per Manhem, VD för anläggningen. Käppalaverket är ett av världens mest effektiva avloppsreningsverk och renar avloppsvattnet från över en halv miljon människor i elva kommuner i nordöstra stockholmsområdet. Man tar även tillvara på den näring och energi som finns i avloppsvattnet och återför slam och biogas till samhällets kretslopp.

– Centerpartiet kräver ambitiösa och tydliga mål för klimatutsläpp och förnyelsebar energi. Det är den viktigaste frågan inför Europavalet, sa Kent Johansson. Det ger också tydliga besked till företag och andra aktörer som vill satsa på miljösmarta lösning, så vi kan öka takten för den nödvändiga gröna omställningen.

Centerpartiet på Lidingö vill utveckla biogasproduktionen i Käppalaverket.
– Vid vårt besök idag fick vi veta att Käppalaverket har goda möjligheter att öka biogasproduktionen upp emot 50 procent, säger oppositionsrådet Kent Ivarsson. Det är viktigt att Käppalaverket tar tillvara potentialen som finns att ta emot, förbehandla och röta biologiskt material. Idag körs Lidingös matavfall till Uppsala.

Partiet vill ha en strategi i hela EU för utveckling av biogasanvändning, med stödformer för att göra biogasen tillgänglig som förnybart bränsle för fjärrvärme och fordon. Tyskland är ledande i EU med över 50 procent av total biogasanvändning i EU. Där startar man en ny biogasanläggning om dagen i snitt.

Per Manhem, t.v. VD för Käppalaverket, var guide när en grupp lokala centerpartister besökte verket. Kent Ivarsson, Helena Klangemo, EU-parlamentarikern Kent Johansson, Ulf Weidling, Patrik Buddgård, Lilian Becker och Kent Björnberg.

Per Manhem, t.v. VD för Käppalaverket, var guide när en grupp lokala centerpartister besökte verket. Kent Ivarsson, Helena Klangemo, EU-parlamentarikern Kent Johansson, Ulf Weidling, Patrik Buddgård, Lilian Becker och Kent Björnberg.

Dela "Viktigt att Käppalaverket ökar biogasproduktionen"

Kommentarer

Paul Lindquist 2014-05-21 13:33

Anders och Bo!

Biogasledningen mellan Käppalaverket och Dalénum är fortfarande i bruk, men någon tankning sker inte längre i Dalénum. Istället är ledningen förlängd till Frihamnen där bussarna numera finns. Ledningen är för övrigt byggd och betald av SL, inte Lidingö stad.

SL har också byggt en likadan biogasledning till Nacka för att kunna förse bussarna på Nacka/Värmdö med biogas. Den ledningen är emellertid inte tagen i bruk ännu då den planerade depån där har blivit försenad.

Biogasförsäljningen till SL ger en mycket bra intäkt till Käppalaförbundet och motsvarar ungefär 14 % av omsättningen. Det är en starkt bidragande orsak till att kostnaden för medlemskommunerna för att rena avloppsvattnet har sjunkit från 347:/person (2009) till 294:/person (2013).

Som ordförande i såväl Käppalaförbundet som i kommunstyrelsen på Lidingö tycker jag att det är mycket positivt och det tror jag att de flesta lidingöbor håller med om.

När det gäller tågdepån kommer den redan nästa år att användas för Lidingöbanans tåg och från 2020, när Lidingöbanan och Spårväg City kopplas ihop, för de tåg som ska betjäna hela linjen mellan Gåshaga och Sergels Torg.

Det handlar alltså inte om “Stockholms alla spårvagnar”, utan de tåg som går på en gemensam linje som trafikerar Lidingö och Stockholm får sin depå på Lidingö. I gengäld kommer Lidingös bussar ha sin depå i Stockholm. Dessutom var detta en förutsättning för att få Lidingöbanan sammankopplad med Spårväg City och därmed en direktförbindelse till Stockholms innerstad. Vad är egentligen problemet?

Bo Jonsson 2014-05-20 15:36

Har de tagit bort gasledningen????

Detta enormt stökiga arbete med att gräva ner denna gasledning som tog år av stress och besvär för boende och bilister på södra ön!

Helt bortkastat!!??

Våra styrande politiker ska ut ur stadshuset efter valet!!

Nu räcker det!!

Anders Odéen 2014-05-20 14:36

Men på Lidingö såg några snillen till att ta bort biogasledningen från Käppalaverket som gick till bussterminalen på Dalenum, detta efter bara några års användning. En ledning som försåg öns bussar med miljövänligt “egenproducerat” bränsle!. I stället byggs nu en gigantisk spårvagnsdepå på platsen i Dalenum för Stockholms alla spårvagnar. Hur spårvagnarna kommer hit vet väl ingen, för någon bro finns inte än på många år.
Vilka betalar för detta slöseri med skattepengar – Stockholmarna eller Lidingöborna?

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google