Väder Lidingö

Lidingö tisdag 28 mars 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Val 2014

Vore det inte bättre med rent vatten i Kottlasjön?

fredag 5 september 2014 00:01

Kärran, och föreningsordföranden Ulrika Sandell. Foto: Kottlasjöns Vänner

Kärran, och föreningsordföranden Ulrika Sandell. Foto: Kottlasjöns Vänner

Den naturliga processen för sjöar är att växa igen – om ingenting görs. Det är just det som är Lidingö stads starkaste sida när det gäller Kottlasjön – att göra ingenting alltså. Man har förenat denna kapacitet med en kraftfull förmåga att motverka dem som vill någonting.

Således ställde “Kottlasjöns vänner” upp en liten vänlig cykelkärra med information invid barnbadet. Kottlasjöns vänner ansåg att det var lämpligt upplysa lite om sjöns kondition och om vad olika partier ville göra med sjön – speciellt nu inför valet. Blixtsnabbt skickade då kommunen då ut en man för att klippa låset och arrestera vår lilla kärra.

Vi fick så småningom ut vår gråtande, uppskrämda lilla kärra ur arresten och ville naturligtvis söka tillstånd hos kommunen inför en eventuell ny utplacering. Det kändes som att springa med hög fart – in i ett tuggummi.

Vi förstår fortfarande inte heller exakt vilken paragraf vi förbrutit oss emot när vi först ställde upp den. Kärran är ju ett cykelfordon – vad gäller? Hur länge får en cykel parkeras på Lidingö – 24 timmar eller? Om alla cyklar som varit parkerade längre än 24 timmar skulle hämtas in av kommunen – då skulle nog 95 % av cyklarna på Lidingö försvinna. Polistillstånd behövs visst också – kanske kärran kan bli våldsam eller begå brottsliga handlingar i sin frustration? Vi har nu tröstat och lugnat vår lilla kärra och lovat hen att hen aldrig ska behöva bli kommunalt arresterad igen.

Naturligtvis vill vi också be om ursäkt till Staden som nu tvingats frångå Kottlaprincipen – att göra ingenting alltså. Vi förstår också att det känns tungt att behöva ingripa så snabbt speciellt under semestern.

Samtidigt undrar vi om inte en resa ned till t.ex. Flatensjön skulle kunna vara motiverad. Den sjön såg ut som Kottlasjön för 15 år sen men har numera kristallklart vatten och det kryllar av ungar och badande. Stockholms Stad verkar inte ännu förstått Kottlaprincipen utan gör någonting åt igenväxande sjöar.

Att ringa upp Stockholms Stad kan kännas tungt, att åka till Flatenbadet kan vara ännu tyngre – reskostnader med SL är inte att leka med! Om man nu skulle vilja göra någonting åt Kottlasjön skulle det kosta storleksordningen en hundralapp per Lidingöbo som en engångskostnad. Men det vore förstås att frångå Kottlaprincipen.

Ulrika Sandell, Albert Libik, Jan-Erik Nowacki, Göran Ljungberg
Kottlasjöns Vänner

Dela Vore det inte bättre med rent vatten i Kottlasjön?

Kommentarer

Patrik Björklund 2014-09-09 21:35

Om man låter Kottlasjön växa igen kan vi bygga flera bostäder där. Riktigt höga bostäder som passar MP.

Patrik Björklund

Inger Damberg 2014-09-09 12:50

Hej Ulrika,
visst vill vi alla ha rent vatten i Kottlasjön och alla som
i sommar varit hemma och badat och simmat tvärs
över hela sjön har kunnat konstatera att det var många år sedan vattnet var så klart och siktdjupet så bra.
Detta ledde dock till att ett antal olika vattenväxter
började växa helt okontrollerat. Det var bl.a.Axslinga och Vattenpest.
Jag skrev en interpellation till Tekniska nämndens
ordförande och frågade vad Lidingö stad tänkte göra
för att förhindra igenväxning av sjön. Svaret jag fick
visade att man inte hade en aning om vad som höll på
att ske.
Nu har stora vattengående tröskmaskiner skördat tonvis
med vattenväxter som har forslats bort i containers.
Så nu går det bra att bada igen.

Ulrika Sandell 2014-09-08 19:50

Den där “kanalen” vid Dalénum joggar jag förbi var och varannan dag – det ser ut som spenatsoppa.

Vad gäller Kottlasjön skulle det kunna vara “Hälsans sjö på Hälsans ö” men intresset och prioritet från kommunen finns inte.

Kurt Aksell 2014-09-08 19:16

Tror att pengarna till vattenvård har hamnat i kanalen som anlagds i Dalénum. Först urgrävt och stenbelagt med “laxtrappor” såg väldigt fint ut till en början. Men vattnet sinade och man var tvungen att ta bort den fina stenbeläggningen för att lägga en tät täckduk under för att behålla vattnet. Men inte heller det har funkat. Det finns inget tillvattenflöde till “kanalen”. Så nu står det bara ett igenväxt dike där med grönt slem som luktar avlopp och är en tillväxtplats för myggor. Har pratat mad tekniska kontoret som tycker det fungerar fint. Kurt Aksell

Håkan Nilsson 2014-09-05 09:00

Ibland undrar jag om det ligger en egen agenda bakom kommunens många märkliga beslut? Vad för syfte gagnar en igenvuxen sjö? Låt oss istället njuta av den vackra Kottlasjön. Rensa till och frånflödet. Gör Kottlasjön till en aktiv sjö för oss Lidingöbor. Känns som att det handlar om pengar….igen! “Hälsans ö” känns ganska malplacerat just nu!

Kommentera

Fler artiklar från Val 2014

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google