Val 2014
fredag 5 september 2014 00:01
Kärran, och föreningsordföranden Ulrika Sandell. Foto: Kottlasjöns Vänner
Den naturliga processen för sjöar är att växa igen – om ingenting görs. Det är just det som är Lidingö stads starkaste sida när det gäller Kottlasjön – att göra ingenting alltså. Man har förenat denna kapacitet med en kraftfull förmåga att motverka dem som vill någonting.
Således ställde “Kottlasjöns vänner” upp en liten vänlig cykelkärra med information invid barnbadet. Kottlasjöns vänner ansåg att det var lämpligt upplysa lite om sjöns kondition och om vad olika partier ville göra med sjön – speciellt nu inför valet. Blixtsnabbt skickade då kommunen då ut en man för att klippa låset och arrestera vår lilla kärra.
Vi fick så småningom ut vår gråtande, uppskrämda lilla kärra ur arresten och ville naturligtvis söka tillstånd hos kommunen inför en eventuell ny utplacering. Det kändes som att springa med hög fart – in i ett tuggummi.
Vi förstår fortfarande inte heller exakt vilken paragraf vi förbrutit oss emot när vi först ställde upp den. Kärran är ju ett cykelfordon – vad gäller? Hur länge får en cykel parkeras på Lidingö – 24 timmar eller? Om alla cyklar som varit parkerade längre än 24 timmar skulle hämtas in av kommunen – då skulle nog 95 % av cyklarna på Lidingö försvinna. Polistillstånd behövs visst också – kanske kärran kan bli våldsam eller begå brottsliga handlingar i sin frustration? Vi har nu tröstat och lugnat vår lilla kärra och lovat hen att hen aldrig ska behöva bli kommunalt arresterad igen.
Naturligtvis vill vi också be om ursäkt till Staden som nu tvingats frångå Kottlaprincipen – att göra ingenting alltså. Vi förstår också att det känns tungt att behöva ingripa så snabbt speciellt under semestern.
Samtidigt undrar vi om inte en resa ned till t.ex. Flatensjön skulle kunna vara motiverad. Den sjön såg ut som Kottlasjön för 15 år sen men har numera kristallklart vatten och det kryllar av ungar och badande. Stockholms Stad verkar inte ännu förstått Kottlaprincipen utan gör någonting åt igenväxande sjöar.
Att ringa upp Stockholms Stad kan kännas tungt, att åka till Flatenbadet kan vara ännu tyngre – reskostnader med SL är inte att leka med! Om man nu skulle vilja göra någonting åt Kottlasjön skulle det kosta storleksordningen en hundralapp per Lidingöbo som en engångskostnad. Men det vore förstås att frångå Kottlaprincipen.
Ulrika Sandell, Albert Libik, Jan-Erik Nowacki, Göran Ljungberg
Kottlasjöns Vänner
Patrik Björklund 2014-09-09 21:35
Inger Damberg 2014-09-09 12:50
Ulrika Sandell 2014-09-08 19:50
Kurt Aksell 2014-09-08 19:16
Håkan Nilsson 2014-09-05 09:00
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google