Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

40 dagar efter valet

fredag 19 oktober 2018 23:28

FORTFARANDE OKLART. Idag är det 40 dagar sedan valet hölls och ännu finns det inga besked om hur politikerna ska formera sig på Lidingö. Lidingösidan har talat med företrädare för olika partier, och det gemensamma svaret är: Vi kan inte kommentera läget, vi har heller inga andra besked än att det kommer besked, oklart när. Just talet 40 har lite historiska anknytningar, som t.ex. 40 dagars och 40 nätters regn, se länk till Wikipedia, så vem vet, kanske det redan i morgon har klarnat något. På måndag håller det nyvalda kommunfullmäktige sitt första sammanträde i Hersby gymnasiums aula. Då kommer en ny kommunfullmäktigeordförande från Moderaterna att väljas. Lidingöpartiet behåller sin post som förste vice ordförande. Som andre vice ordförande har både Socialdemokraterna och Centerpartiet nominerat kandidater, Ewa Lantz (S) och Rebecka Öberg (C). Denna omröstning kan kanske ge ett litet besked om den blivande lokala regeringens sammansättning.

- Diskussioner pågår. Kan inte kommentera, säger Birgitta Sköld, Lidingöpartiet. Inte heller kan jag säga när besked kommer. Klart är dock att LP behåller platsen som förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Inte heller Carl-Johan Schiller (KD) kan säga så mycket.
- Jag har inget att säga just nu, men hade naturligtvis önskat att jag kunde ge ett svar. Samtidigt får man komma ihåg att det är viktigt att förhandlingarna får ta tid.

Patrik Buddgård, Centerpartiets gruppledare:
- Vi för inga samtal med Moderaterna för tillfället. Det är för stora åsiktsskillnader mellan våra två partier både vad gäller gymnasiefrågan och hur öns idrottsanläggningar ska utformas. Vi har nominerat Rebecka Öberg som fullmäktiges andre vice ordförande, i kraft av att vi är det största oppositionspartiet. Valet till fullmäktiges presidium sker på måndag.

Amelie Tarschys Ingre, Liberalernas oppositionsråd:
- Hoppas att det snart händer någonting. Jag är inte rätt person att svara på när ett färdigt förslag finns. Det är det största partiet, alltså Moderaterna, som håller i taktpinnen och de som ska sätta ner foten om det behövs.

Daniel Källenfors, Moderaternas kommunstyrelseordförande, lättar lite på förlåten:
- Det är svårt att säga när vi är klara, men förhandlingar pågår. En sak är dock klar. På måndag föreslår vi att kommunfullmäktiges nästa ordförande blir Anna-Britta Bergman, en politiker som varit med länge i lokalpolitiken och som är "ett tryggt kort" med mycket erfarenhet och som har en bra bild av Lidingö. Hon blir då Lidingös första kvinnliga kommunfullmäktigeordförande vilket vi är mycket glada över.

Anna-Britta Bergman stod vid valet på andra plats på Moderaternas valsedel för Lidingö. Förutom fullmäktige, som hon suttit i sedan slutet av 1990-talet, är hon nu ersättare i kommunstyrelsen och vice ordförande i omsorgs- och socialnämnden.
- Jag ska försöka göra mitt allra bästa för detta viktiga uppdrag, säger Anna-Britta Bergman i en första kommentar till Lidingösidan.

På onsdag den 24 oktober sammanträder kommunstyrelsen. Då kommer budgeten för 2019 från M+LP+KD presenteras för att därefter bordläggas. Då får de övriga partierna på ön se vilka förslag som de tre samarbetspartierna kommer med. Vid budgetsammanträdet i fullmäktige i slutet på november kan man tro att förslaget går igenom. Decembermötet finns dock kvar som en sista utväg. Budgeten för nästa år måste tas i år.

I samband med de partiintervjuer som Radio Lidingö och Lidingösidan gjorde före valet ställdes flera frågor till alla partier. En fråga löd "Hur många kommunalråd behöver det vara efter valet (och här räknar vi inte in oppositionsrådet)?"

Här är partiernas svar:
C - Max 2
M - Förhandlingsfråga men det bör vara 2.
S - 1
MP - Helst 2, max 3
L - Förhandlingsfråga, men 1, Liberalernas
LP - Det bör vara 3
V - Betydligt färre än idag
SD - 3
KD - Det går inte att svara på den frågan

Dela 40 dagar efter valet

Kommentarer

Johan Persson 2018-10-20 11:02

Många moderatväljare måste vara nöjda över att M här och var samarbetar vänster istället för höger

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google