Väder Lidingö

Lidingö onsdag 4 augusti 2021 v. 31

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Bättre företagsklimat på Lidingö är ”livsavgörande”

lördag 18 augusti 2018 06:34

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Lidingö placerar sig 2017 på plats 45 av 290 kommuner. Även om resultatet är bra måste vi tyvärr konstatera att Lidingö åkt ned på listan, som nu toppas av Solna på första plats, Danderyd på plats 5 och Täby plats 22. Hur ska vi återta en topplacering?

Ett bra företagsklimat innebär att det är lätt att utveckla och starta företag vilket i sin tur leder till fler arbetstillfällen och högre skatteintäkter. Kommunens politiker och tjänstemän måste bli bättre på att tillsammans med företagarna på ön skapa gynnsamma förutsättningar.

Det handlar både om den politiska handläggningen av ärenden och den kommunala servicen. Vi Kristdemokrater vill omarbeta stadens rutiner och inrätta "Single Point Of Contact" för företagare som behöver kommunala besked eller beslut. Handläggning ska ske snabbt och professionellt. Företag med ärenden som berör fler än en myndighet ska ha en särskild tjänsteman med ansvar att samordna dessa ärenden.

Under 2017 etablerades 457 nya företag på Lidingö. Många av dessa är enmansföretag, så som frilansare och konsulter. För att dessa företag ska kunna utvecklas och växa krävs goda fysiska förutsättningar. Lidingö har flera bra kontorshotell. Vi vill nu att dessa kompletteras med en arbets- och mötesplats, s.k. ”coworking space”, centralt placerad på ön och med goda kommunikationer. Syftet är att erbjuda våra nyföretagare en god miljö som stimulerar till samarbete och nätverkande.

Vi Kristdemokrater vill också att Stockby industricentrum utvecklas. Det är nödvändigt för att möta de växande behoven från våra hantverkare.

En förutsättning för att vi ska lyckas hävda Lidingö i konkurrensen med andra kommuner är att dialogen mellan kommunens politiker och tjänstemän och företagarna utvecklas och hålls levande. Vi måste bli bättre på att lyssna på företagarnas önskemål och behov. Vi Kristdemokrater vill att Lidingö ska återta en tätposition i kommande ranking av kommunernas företagsklimat.

Carl-Johan Schiller, KD
Bo Brismar, KD
Christina Rosenquist, KD
Axel Göthberg, KD

Dela Bättre företagsklimat på Lidingö är ”livsavgörande”

Kommentarer

Katarina Palmstierna, Lidingö Näringsliv 2018-08-18 10:31

Det kunde vara Lidingö Näringsliv som skrivit denna artikel och det är bra att vi har samsyn runt utbyggnad av Stockby, och förbättring av den kommunala servicen, där det pågår ett stort förbättringsprogram redan som ett resultat av den nya näringslivspolicyn. Detta får på inga sätt stoppas oavsett vem/vilka som kommer att styra Lidingö efter valet.

Ett bättre företagsklimat är mycket viktigt speciellt då det behövs fler jobb på Lidingö. Många Lidingöbor vill jobba på Lidingö och vi behöver kompetent arbetskraft till Lidingö, speciellt inom förskola, skola och vård. Men det är även många företag på ön så har svårt att utvecklas på grund av att det är svårt att få personer som vill komma till Lidingö och jobba. Vi måste göra Lidingö mer attraktivt som kommun för att "locka till oss" de bästa och vi startar efter valet "Klusterprogrammet" som ska hjälpa företagare på ön att växa , öka stadens företagsranking och image som företagskommun samt säkra att fastighetsägarens får bra företag till sina kontorslokaler.

Lidingö Näringsliv har fler områden som vi vill utveckla men till att börja med hoppas vi att KD verkligen driver ovan frågor som ni lovat om ni fortfarande är vid makten efter valet. Vi vill gärna tillbaka till plats nr 8 i Svenskt Näringslivs ranking.

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google