Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Därför vill Lidingöpartiet förbjuda tiggeri

lördag 1 september 2018 17:36

Lidingöpartiet har en valaffisch med budskapet “JA - FÖRBJUD TIGGERI”. Vid några tillfällen har jag träffat Lidingöbor som frågat varför. Det är jag glad för, eftersom jag då få chans att förklara hur vi resonerar. Det handlar inte om att vi är inhumana eller ser ner på fattiga - det är precis tvärtom.

Vi vill att tiggeri förbjuds på nationell nivå samtidigt som man ökar stödet för fattiga på plats och ger dem en riktig väg ur fattigdom. Nästan allt tiggeri har kopplingar till organiserad kriminell verksamhet som människohandel, prostitution och knarkhandel. Tiggeriet är en så pass organiserad kriminell verksamhet att det t.o.m. förekommer handel av platserna där tiggarna sitter. Några få har blivit miljonärer och de fattigaste får inget. De flesta tiggarna är romer och kommer från ett begränsat område i Rumänien och representerar inte på något vis alla fattiga i Europa, inte ens alla fattiga romer i Rumänien. Även Rumänien själva ber oss att stoppa detta. Vi vill inte på något vis föda denna kriminalitet eftersom det riskerar att göra att fler unga flickor lockas in i prostitution, fler utsatta lockas till Sverige för att tigga, fler barn lämnas ensamma hemma med syskon istället för att gå i skolan.

Ingen vet exakt hur många romer som finns i Rumänien, men större delen av dem är fattiga och lever under hemska förhållanden. Vissa tror att det rör sig om 1,5 miljoner som lever i fattigdom. I Sverige är det kanske 5000 romska tiggare. ingen vet exakt. Vi rekommenderar istället att man skänker pengar till organisationer som ser till att hjälpen kommer till de mest behövande. Hjälporganisationen We Effect har t.ex. startat förskolor för fattiga barn, de utbildar kvinnor så att de kan försörja sig själva och bli självständiga. Tänk om alla dessa miljoner svenskarna skänkt i tiggarnas muggar, som hamnat i några få nu rika kriminella ledares fickor, istället hade skänkts till hjälporganisationer som verkligen vet hur man får ut hjälpen till de mest behövande. Vilken nytta vi kunnat gjort!

Lidingö stad och Sverige ska inte främja organiserad kriminell verksamhet, då det leder till att fler utsatta människor blir offer för människohandel, prostitution och drogmissbruk. Den fria rörligheten inom EU handlar om att kunna arbeta eller studera i ett annat EU-land, inte om att underlätta för kriminella organisationen att fritt utöka sin verksamhet var de vill.

Pia Wieck, politisk sekreterare LP

Dela Därför vill Lidingöpartiet förbjuda tiggeri

Kommentarer

Iréne Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2018-09-08 06:10

Svar till Ewa Lantz och Erik Öberg,
Det är inte viljan att ha tiggeriförbud som är människoförakt utan viljan att ha tiggare här som är det. Det har visats dokumentärer i såväl tv som i tidningar om människohandeln med romer, det har varit väl underbyggda undersökningar. Visst, det finns de som tagit sig hit på egen hand, men inte heller de har trollat fram pengar till resan. Många har lånat pengar för att ta sig till Sverige och andra länder för att tigga och till höga räntor som gör att pengarna de får över är minimala. Ofta är det också så att några romer låter andra tiggare betala för platsen de sitter på. Ju större inkomster platsen ger, desto dyrare hyra för platsen. Det största problemet är dock att deras hemländer får bistånd för utsatta romer, MEN endast beräknat på antalet romer som söker bistånd, vilket innebär att om de inte är i sina hemländer och söker bistånd, minskar också biståndet till romerna i dessa länder. Biståndet innebär att deras barn får gå i skolan, utbildningar och möjligheter framförallt för kvinnor att få jobb eller starta egna verksamheter. Ett tiggeriförbud här ska inte medföra något annat straff än för människohandlarna, tiggarna ska få återvända till sitt hemland och sina barn och bra bistånd. Förbudet ska hindra människohandlare från att tjäna pengar på fattiga. Så ja, SD stöder tiggeriförbud.

Ewa Lantz 2018-09-05 22:15

Vilken dröm Pia Wieck! Kriminalisera fattigdom och utsatthet, kriminalisera viljan att ge sina barn möjlighet till skolgång och lite mer än den utsatthet som drabbar romer i stora delar av Europa. Att vara fattig och vilja sina barn lite bättre ska aldrig vara kriminellt. Utifrån vilken evidens grundar du din uppfattning om den omfattande organiserade brottslighet du beskriver? Vilket straff vill du utdela för fattigdom? Vilket straff vill du utdela för att slippa se fattiga människor? Sällan har jag stött på större förakt för människors utsatthet än från dig och Lidingöpartiet.

Ewa Lantz

S-kvinnor i Lidingö

Erik Öberg (L) 2018-09-05 12:59

Pia, jag noterade bara att Lidingöpartiet i den här tråden blir ivrigt påhejade av Sverigedemokraterna. Jag tycker det är bra att du skriver att ”ingen är ute efter att straffa dessa utnyttjade personer”. Även om inte alla är utnyttjade kan vi nog vara överens om att alla dessa människor är extremt utsatta. Det är betydligt bättre än att skriva svepande och ogrundade påstående om att ”allt tiggeri har kopplingar till organisera brottslighet”.
Det är det viktigt att vi använder ett språk som inte generaliserar och avhumaniserar utan ser människor för precis vad de är: människor. Och i detta fall extremt utsatta människor.
Jag har alltid gillat Lidingöpartiets valaffischer. Utifrån ett kommunikationsperspektiv är de geniala. ”Ja” och ”Nej”. Raka besked. I konkurrens med våra egna tycker jag att de är de bästa. Problemet uppstår när dessa budskap skall omsättas till politik. I ditt svar hur ni tycker att ert förbud skall implementeras finns ”bör troligen” och två ”kanske”. Det inger knappast något förtroende om hur ert valbudskap skall omsättas i praktiken. Er hårda hållning till tiggeri blir inte bara ett hårt slag mot den enskilda människan utan också ett hårt slag i luften. Plakat utan någon politik blir plakatpolitik.
Vi är ju däremot överens i vissa aspekter. Jag vill inte heller se tiggare på Lidingös gator. Det är förnedrande för den enskilde och ovärdigt en välfärdsstat som Sverige. Att, som du föreslår, sätta alla på en buss till Rumänien är ju naturligtvis en lösning och där ligger ni nog nära Sverigedemokraterna. Det är ju Sverigedemokraternas lösning på i stort sett alla samhällsproblem. Det du föreslår kan vara en reell lösning om det är så att tiggarna egentligen vill åka hem men saknar medel för att göra så. Jag tror dock att de flesta är här av fri vilja för att skrapa ihop en försörjning till sig själva och sina familjer. Att de hellre befinner sig i vårt kalla land för att tigga hela dagarna säger något om de levnadsvillkor de har hemma. Att skicka hem dem är då ingen långsiktig lösning. Lösningen är arbetsmarknad där människor med låg utbildningsnivå och dåliga kunskaper i svenska kan få ett jobb. Vi måste göra det enklare och billigare att anställa dessa personer. Så löser vi integrationen och så får bukt med tiggeriet.
Vi är också överens om att kriminalitet såsom människohandel, prostitution och knarkhandel skall bekämpas. Liberalerna var först ut att kräva fler poliser. Sedan har de övriga partierna hakat på och det har blivit något av en auktion om vem som erbjuder flest poliser.
Bekämpa brottslighet. Skydda och stötta den utsatta människan. Det är liberal politik. Inte plakatpolitik – utan politik på riktigt.

Pia Wieck (LP) 2018-09-04 14:25

Erik, du har noterat rätt och jag hoppas att du sett även M:s valaffisch om att förbjuda tiggeri och även KD om jag minns rätt. Att diskutera vilken typ av straff som de ska få, känns inte meningsfullt, eftersom ingen (antar jag) är ute efter att straffa dessa utnyttjade personer. Det bör troligtvis lösas genom att de helt enkelt sätts på en buss tillbaka till sin familj i t.ex. Rumänien. Kanske att man även försöker kartlägga vilka områden de kommer från och samarbeta där med någon hjälporganisation. Kanske kan man få några att hjälpa polisen att sätta dit de som är ansvariga för människohandel eller annan kriminell verksamhet.

Pia Wieck (LP) 2018-09-04 14:12

Michael, att tigga i sig är inte kriminellt i dagsläget, även om jag anser att man borde kunna tillämpa regler om att det krävs tillstånd att samla in pengar på allmän plats. Men man har valt att inte göra det. Det finns organiserade kriminella nätverk som använder tiggeri som täckmantel för annan kriminell verksamhet. Det blir även kriminell verksamhet då man bedriver människohandel. Det är inte heller lagligt att bosätta sig i skogen eller övernatta på allmän plats som de göra idag. Det är inte lagligt att skräpa ner eller utföra sina behov i parker. Enligt EU är det inte heller tillåtet att vistas långvarigt i ett land så att det orsakar kostnader för det landet, vilket är fallet idag för många tiggare. Det saneras i Stockholm för miljoner varje år. Vistas man längre i ett EU-land så krävs det registrering och att man tecknas en sjukförsäkring. Detta göra inte. Det finns alltså utrymme för att hindra dessa tiggare att fortsätta, men resurser för att i varje fall utreda hur, när och var ett brott begåtts, finns inte. Att förbjuda tiggeriet i sig är ett praktiskt sätt att få bukt med allt detta.

Erik Öberg (L) 2018-09-04 10:04

Noterar att både Sverigedemokraterna och Lidingöpartiet vill förbjuda tiggeri. Fråga: vilket straff tycker ni tiggarna skall få om de bryter mot ert förbud? Att bara säga att det är förbjudet hjälper väl inte?

Michael ten Siethoff 2018-09-03 01:27

Hej!
Ni skriver "Nästan allt tiggeri har kopplingar till organiserad kriminell verksamhet som människohandel, prostitution och knarkhandel."
Jag undrar: varifrån är denna uppgift hämtad och i så fall hur stor del av tiggeriet är kriminell eftersom ni också skriver: "Tiggeriet är en så pass organiserad kriminell verksamhet ...".
Jag undrar: finns det verkligen belägg för att kunna fastslå att tiggeri är en kriminell verksamhet.
Om så är fallet, att tiggeri redan är kriminell, så behövs ju ingen ny lag som förbjuder tiggeri.

Iréne Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2018-09-02 08:32

Bra skrivet Pia! Tänk om alla kunde förstå detta i stället för att slänga tillmälen på de som vill stoppa tiggeriet. Ja, skänk pengar till hjälporganisationerna så hjälper vi också barnen till romerna som tigger m.m. att få en meningsfull framtid.

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google