Väder Lidingö

Lidingö tisdag 3 oktober 2023 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

Flest män i SD, M och KD

tisdag 4 september 2018 00:01

PARTIERNAS KANDIDATER. Lidingösidan har roat sig med att helt ovetenskapligt undersöka fördelningen av män och kvinnor samt medelålder och åldersfördelning, på partiernas kandidater som lidingöborna nu ska välja emellan på söndag. Vi har tittat på de tio första namnen på varje valsedel utom på SD och V som endast har 8 respektive 7 kandidater till kommunalvalet. Där har vi beräknat på samtliga namn.

Av de stora partierna toppar M och KD som båda har 70 procent män på sina första tio platser och endast 30 procent kvinnor. Bästa siffran när det gäller kvinnliga kandidater har Liberalerna med 60 procent kvinnor bland sina tio toppnamn. LP, C, S och MP kör varannan damernas på sina listor. SD har bland sina första namn 6 män och 2 kvinnor och V har 4 kvinnor och 3 män på sina listor. Procentuellt ligger SD sämst till med 75 procent män.

När det gäller medelåldern har dock M lyckats bättre, kanske tack vare många nya kandidater bland de första namnen. Trots att man har en 71-åring högt upp på listan så kompenserar man med en 21-åring. Medelåldern för M:s tio främsta kandidater hamnar på 48 år. De stora partierna ligger i samma härad och medelåldern varierar mellan 44 och 49 år. Lidingöpartiet sticker dock ut med en högre medelålder, 55 år. SD har en också en hög medelålder på 56 år liksom V som håller 58 år men där är ju siffrorna beräknade på ett lägre antal kandidater.

Yngst och äldst bland kandidaterna kanske också kan vara intressant. Miljöpartiet har en 23-åring som yngst och en 78-åring som äldsta kandidat. S har en 18-åring och en 68-åring medan L har en 28-åring som yngst och en 77-åring som äldst. LP har en 30-åring och en 78-åring medan V har en 27-åring och en 71-åring. KD kan stoltsera med en 18-åring och en 74-åring och C med en 19-åring och 76-åring. SD:s yngste kandidat är 26 och den äldste 73 år.

Text: Susann Thorngren

Dela Flest män i SD, M och KD

Kommentarer

Per Lilja 2018-09-04 19:15

Jättespännande inlägg! Är det såna däringa heterosexuella vita män också? Bra att du tar upp det här Susann. Äntligen handlar valet om rätt saker!

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google