Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Hälsans ö ska gälla även LSS-gruppen

onsdag 8 augusti 2018 20:12

Egentligen kan allt bara sägas med ett fåtal ord: Ändra lagen, återupprätta LSS intentioner! Säkerställ LSS! Följ Funktionsrättskonventionen!

LSS-gruppen (LSS = Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har idag inte ”ett liv som alla andra” eller ”goda levnadsvillkor” som lagen säger. LSS-gruppen diskrimineras helt öppet jämfört med ålderspensionärer när det gäller skatter.

Hur ser det ut hos oss på Lidingö? Bland annat är det fortfarande inga eller ett fåtal gemensamma måltider i gruppbostäderna. Det är inga eller mycket sparsamma sommaraktiviteter i gruppbostädernas regi.

Boende erbjuds en kryssning på 22 timmar med en personal. Det är årets sommarsemester! Hur många svenskar skulle nöja sig med 22 timmars semester? För att kunna göra något mer, en resa exempelvis, så ska man 6 månader före ansöka om ledsagare. Ansökan om LSS-insatsen, ledsagare, avslås dock för det mesta av kommunen.

LSS är en rättighetslag, men vad är rättigheten värd? Det är en skam för vårt välfärdssamhälle, att denna grupp, den svagaste, som inte själva kan föra sin talan, ska tvingas att kämpa för sina rättigheter!

Lidingö bör följa lagen! Vi behöver mer kunskap på Lidingö bland politiker och handläggare! Det är uppenbart att LSS- kunskap saknas i alla olika samhällsskikt.

I år har LSS-gruppen fått en ökning av habiliteringsersättningen (en sorts lön för arbetet i ö-gruppen) - från 10 kr/timme till 20 kr/timme tack vare tillfällig regeringssatsning till kommunerna. Nu riskerar ersättningen att minska igen, behåll detta även 2019! Vilken annan grupp svenskar får sin lön sänkt för samma jobb?

Det är inte hälsa att sitta inne i supervarm lägenhet och inte ha möjlighet att komma ut och bada en sommar som denna för att det ej finns personal! Låt Hälsans ö gälla även för LSS-gruppen!

Christina Wahlström (C), kandidat i kommunvalet

Christina Wahlström (C), kandidat i kommunvalet. Foto: CenterpartietChristina Wahlström (C), kandidat i kommunvalet. Foto: Centerpartiet

Dela Hälsans ö ska gälla även LSS-gruppen

Kommentarer

Christina wahlström 2018-08-10 15:31

Välkommen att lyssna och titta in i hos verkligheten Birgitta!

Birgitta Sköld, ordförande omsorgs- och socialnämnden (LP) 2018-08-09 16:53

Christina Wahlström (C) har skrivit ett antal påståenden i sin insändare. Lidingö stad arbetar utifrån rådande lagstiftning och våra LSS-verksamheter är grundade på respekt för den enskildes självbestämmanderätt.

Både när det gäller måltider och aktiviteter är det den enskilde själv som bestämmer.

Vid måltider i stadens gruppbostäder kan den enskilde välja att äta ensam i sin lägenhet eller bjuda in till exempel vänner eller grannar för matsällskap. Om man vill äta ensam eller i sällskap av andra, bygger på önskemål från de boende själva.

Samma princip gäller vid aktiviteter, det vill säga den enskilde väljer själv vad hon eller han vill delta i. På gruppbostäderna erbjuds flera olika aktiviteter och kortare resor som de boende kan välja att delta i under året. Under sommaren har det anordnats badutflykter vid flera tillfällen vilket många boende har uppskattat.

Sommarens värmebölja har inneburit att vissa utomhusaktiviteter inte varit lämpliga, men när vädret tillåter erbjuds bland annat utflykter, picknick och bollspel.

Vid mer omfattande aktiviteter och längre resor som inte anordnas av boendet, kan man ansöka om ledsagning. Det är alltid en fördel att ansöka i god tid, detta för att tillgodose de resurser som behövs. När en ansökan inkommit görs alltid en individuell prövning enligt gällande rättspraxis.

Jag har fullt förtroende för stadens handläggare som utför sitt arbete både professionellt och engagerat med hög kunskap och kompetens inom LSS.

Birgitta Sköld, ordförande omsorgs- och socialnämnden (LP)

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google