Väder Lidingö

Lidingö lördag 4 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Inget nytt under första valdebatten

onsdag 21 mars 2018 01:20

DRYGT 100 ÅHÖRARE. Den lokala valrörelsen 2018 inleddes igår kväll i Ansgarskyrkan dit omkring 100 lidingöbor kommit för att lyssna på gruppledarna för öns nio fullmäktigepartier. Ingen av de debatterande tilläts hålla några längre anföranden, fast några lyckades ändå prata på en aning längre än andra... Arrangör var Lidingö Näringsliv och frågorna anknöt till företagandet på ön. Några nya konstellationer eller visioner varken syntes eller hördes av.

Debattdeltagarna fr.v. Carl-Johan Schiller (KD), Birgitta Sköld (LP), Daniel Källenfors (M), Iréne Borgenvik (SD), Patrik Buddgård (C), Daniel Larson (S), Patrik Sandström (MP), Sven Erik Wånell (V) och Amelie Tarschys Ingre (L).Debattdeltagarna fr.v. Carl-Johan Schiller (KD), Birgitta Sköld (LP), Daniel Källenfors (M), Iréne Borgenvik (SD), Patrik Buddgård (C), Daniel Larson (S), Patrik Sandström (MP), Sven Erik Wånell (V) och Amelie Tarschys Ingre (L).

Moderator var Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna och vid sidan av honom fanns Katarina Palmstierna, Företagarnas ordförande på Lidingö. Nilsson inledde med att säga att 34 procent av skatteintäkterna på Lidingö kommer från småföretagare. Därefter var det dags att börja tala om "företagsbilden" på ön. Lidingö ligger på plats 45 i den näringslivsranking som görs varje år för landets 290 kommuner.

Så, vad tycker ni om Lidingös företagsklimat var frågan och de nio politikerna fick ställa sig på en tänkt linje, från "bra" till "dåligt" och därefter fick de sätta sig i den ordning de stått på linjen. Socialdemokraternas Daniel Larson hamnade längst åt "dåligt", även om han egentligen ställt sig i mitten. "Vi trodde klimatet var bättre", sa han. Sven Erik Wånell från Vänsterpartiet höll med och lade till att det finns mycket att göra. Patrik Buddgård från Centerpartiet höll med om att det finns att göra och Sverigedemokraternas Iréne Borgenvik sa att "en del småföretagare har det kämpigt". Liberalernas Amelie Tarschys Ingre tyckte att "det var förskräckligt att vi sjönk förra året i ranking" och Lidingöpartiets Birgitta Sköld sa att av öns 7000 företag är 3000 inte aktiva. Moderaterna Daniel Källenfors höll med om att det finns att göra och lade till att "vi har inte lyssnat på företagarna". Kristdemokraternas Carl-Johan Schiller sa att "mycket på Lidingö måste göras bättre, att företagspolitiken även måste vara nationell och att öns näringslivskommitté borde avskaffas".

Den andra frågan var "hur ska näringslivet utvecklas på Lidingö?". Här är några av svaren: Fler lokaler, vi är beredda att utöka Stockby, kontorscafé i Centrum (KD). Håller med KD, förslag bör dock komma från näringslivet (LP). Vi vill bygga Lidingö centrum. Det kommer att ta 60 år med nuvarande takt. Skyttelbuss mellan Centrum och Ropsten. Bostäder behövs (L). Instämmer med L. Politiken ska inte göra det företagarna kan göra (S). Kluster intressant, vi har arbetat med Centrum (M). Viktigt att området sköts om så att det är rent och snyggt. Vi kan tänka oss ett callcenter på Lidingö så unga får jobb (SD). Bostäder, = hyresbostäder, viktigast för att öka köpkraften. Jobbar man här ska man också kunna bo här. Staden ska vara beredd att få fram lokaler (V). Befolkningstillväxt och näringslivstillväxt hör ihop. Majoriteten planerar att Lidingö ska växa näst minst. Vi behöver bli fler. Det behövs inkubatorer och kluster (MP). Vill inte tävla om att bygga mest. Stadens fokus ska vara att lyssna på företagarna (C). Låt tjänstemännen ta fram förslagen. Det ska vara lätt att vara lidingöbo (L).

Ska Lidingö vara en småstad eller sovstad (till en storstad) frågade moderatorn, hur ser ni på Lidingö centrum, finns några visioner för mandatperioden? Politikerna grupperade om sig på scenen. Bygg mellan Larsberg och Centrum, bygg ihop stadsdelarna (MP). Vi vill utveckla dagens centrum, skapa en koppling mellan villastaden och centrum genom ett grönt stråk (C). Det ska vara attraktivt att bo här. Vi vill skapa ytterligare ett äldreboende i centrum, servicehuset Freja (L). Vi vill att bostäderna i centrum ska vara reserverade för äldre så de har nära till utbudet (SD). Täck över Torsvik först. Vi vill bygga lite större bostäder än planerat. Bygg Tor 2 (KD). Lidingö är dynamiskt, men andra tycker vi är en sovstad. Dock så trivs alla. Det ska vara småskaligt och trevligt (M). Bygg större lägenheter och mötesplatser. 45 000 bor på andra sidan bron vilket är värt att tänka på (LP). Vi saknar de gamla moderaterna, som hade ett planprogram som vi ställer oss bakom. Det finns tre partier som vill göra minst (S). Ska vi få det levande i centrum måste vi bygga. Även kompletteringsbygga mellan Högsätra och Larsberg (V). Vi vill inte göra Lidingö till Kungsholmen eller Hammarby Sjöstad. Vi står inte längre bakom de tidigare byggplanerna (M). Allt behöver inte finnas på Lidingö, det är ett föråldrat tänkesätt. Bra att det tagit lång tid (KD).

På frågan "när börjar det hända något under året" kom svaret "det kommer inte hända något under året, det blir inte en valfråga (LP). Majoritetens önskan om större våningar i centrum verkar ha en inriktning på 1800-talets paradvåningar där det enda som saknas är mathissen (MP). Se på Täby, där byggs nytt och väldigt tätt. Det finns ingen acceptans från lidingöborna för det som L och andra vill (KD). Hade varit bättre om vi kunde haft samråd och jobbat tillsammans (C). Processen har inte varit bra (LP). Vi tyckte samrådet var spännande. Majoriteten har valt att bortse från tidigare planer (S). Förläng 201:an till Gåshaga. De som sitter i landstinget har gjort ett dåligt arbete vad gäller kommunikationerna (KD). För att något ska hända med kommunikationerna måste vi bygga mer. Punkt (L). Med lite andra butiker kan vi attrahera dem som bor i Norra Djurgårdsstaden (LP). Vi kan inte bara önska oss, vi måste anstränga oss själva. Det diskuteras att förlänga stombusslinje 6 i landstinget, men då måste Stockholmsvägen bli bättre (V).

Ja, så fortsatte det en stund till. Men det kom inte fram något avvikande. Så, kvällens mest intressanta besked var nog ändå att Centrum inte blir någon valfråga och att inget kommer hända under året. Däremot blir det fler politikerdebatter. Den 18 april blir det debatt om boende och trafik och den 22 maj kommer Lidingö Näringsliv hålla en ny debatt om kommunikationer.

Plötsligt blev det trångt i mitten när frågan kom om näringslivsklimatet på Lidingö.Plötsligt blev det trångt i mitten när frågan kom om näringslivsklimatet på Lidingö. Patrik Buddgård, Iréne Borgenvik, Carl-Johan Schiller och Birgitta Sköld såg glada ut före debatten.Patrik Buddgård, Iréne Borgenvik, Carl-Johan Schiller och Birgitta Sköld såg glada ut före debatten. Lidingös vänster: Sven Erik Wånell, Daniel Larson och Patrik Sandström.Lidingös vänster: Sven Erik Wånell, Daniel Larson och Patrik Sandström. Amelie Tarschys Ingre talar med partikamraten Göran Tegnér efter debatten.Amelie Tarschys Ingre talar med partikamraten Göran Tegnér efter debatten. Siv Malmgren, VD för John Mattson, Cecilia och Gerre Verstegh från Bonver, Carl-Johan Schiller och Cecilia Grahn, ordförande för Lidingö Centrumförening efter debatten.Siv Malmgren, VD för John Mattson, Cecilia och Gerre Verstegh från Bonver, Carl-Johan Schiller och Cecilia Grahn, ordförande för Lidingö Centrumförening efter debatten. Ulf Geijer och Hans Barje, två glada moderater efter debatten.Ulf Geijer och Hans Barje, två glada moderater efter debatten. Sven Erik Wånell och Daniel Källenfors fortsatte med en egen debatt.Sven Erik Wånell och Daniel Källenfors fortsatte med en egen debatt.

Dela Inget nytt under första valdebatten

Kommentarer

Paul Matell 2018-03-21 05:27

Referatet var en bra start på valrörelsen. Hoppas det blir fler kärnfulla kondensat och bilder från nästa omgång. Några frågor:
1. Vad gör lokalpolitiken för att utveckla e-handelsexport av tjänster från Lidingö?
2. Turism är världens snabbast växande bransch. Vad gör lokalpolitiken för att utveckla en klimatsmart besöksnäring på ön?

Det är inte i första hand är ett nytt centrum som lockar turism. Det är konsthantverk och design! Om vi inte lyckas attrahera Europas skickligaste kockar, kallskänkor, bagare och bryggmästare så får vi nöja oss med gamla Elverket vid Kottlasjön. Och på tal om Kottla som nu restaureras - när får badplatsen EU:s Blueflag som är ett varumärke för rena, säkra bad tillgängliga för alla åldrar och tillkortakommanden.

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google