Väder Lidingö

Lidingö onsdag 4 augusti 2021 v. 31

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Intensiv politikerdebatt och snabba omröstningar

fredag 24 augusti 2018 05:57

LIDINGÖ NÄRINGSLIV. Torsdagskvällens debatt mellan Lidingös nio partier i Ansgarskyrkan blev både snabb och lite annorlunda. Ett hundratal åhörare hade kommit och via mentometermätningar kunde publiken rösta på vinnare i ett par dueller och även svara på vilket parti de skulle rösta på idag. Detta lär bli den enda "marknadsundersökningen" av de lokala partisympatierna före valet. Arrangör var Lidingö Näringsliv och moderator lidingöbon Christer Sturmark. Detta var den tredje debatten som Näringslivet arrangerade och frågorna spände över ett stort fält.

Deltagarna fr.v. Daniel Källenfors (M), Carl-Johan Schiller (KD), Birgitta Sköld (LP), Amelie Tarschys Ingre (L), Patrik Buddgård (C), Daniel Larson (S), Jonas Lundgren (V), Sofia Hallström (MP) och Robert Leo (SD). Längst till höger Christer Sturmark.Deltagarna fr.v. Daniel Källenfors (M), Carl-Johan Schiller (KD), Birgitta Sköld (LP), Amelie Tarschys Ingre (L), Patrik Buddgård (C), Daniel Larson (S), Jonas Lundgren (V), Sofia Hallström (MP) och Robert Leo (SD). Längst till höger Christer Sturmark.

Deltagarna var Daniel Källenfors (M), Carl-Johan Schiller (KD), Birgitta Sköld (LP), Amelie Tarschys Ingre (L), Patrik Buddgård (C), Daniel Larson (S), Jonas Lundgren (V), Sofia Hallström (MP) och Robert Leo (SD).

Låt oss börja bakifrån. Debatten avslutades med omröstningen "Om det var val idag på Lidingö vilket (lokalt) parti skulle du rösta på?". Resultatet blev sensationellt. Liberalerna skulle få 33 %, Centern och Kristdemokraterna 15 % vardera, Moderaterna och Sverigedemokraterna 9 % vardera, Lidingöpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet 6 procent vardera medan Vänsterpartiet inte skulle få några röster alls. 2 % visste inte vem de skulle rösta på. MEN, det finns några förklaringar till resultatet. I salen satt cirka 100 personer. På en fråga hur många av åhörarna som var politiskt aktiva i något parti räckte ungefär 50 % upp handen. Antalet som röstade var 54 personer. Röstresultatet berodde alltså delvis på hur många politiker från respektive parti som var på plats. Moderaterna hade även möte i en annan lokal under kvällen. Övriga partier försäkrade att de inte hade så många egna medlemmar i salen... Men, rätt omgående kunde man på arrangörens facebooksida läs jublande inlägg från de partier som fick flest röster.

Som en riktig valvaka. Alla blickar mot mentometerresultatet...Som en riktig valvaka. Alla blickar mot mentometerresultatet... ... och så tas mobilerna fram för att fotografera. Amelie Tarschys Ingre t.v.... och så tas mobilerna fram för att fotografera. Amelie Tarschys Ingre t.v. Resultatet.Resultatet.

Den första fråga som partiföreträdarna fick var: Om ditt parti fick bestämma allt, hur skulle Lidingö då uppfattas av andra. Siffran 10 visade på högsta betyg och 1 på lägsta. Partiföreträdarna, som all stod vid ett bord på scenen, gav naturligtvis i många fall högsta poäng till sig själva. Frågan om det är rätt att införa vinstbegränsning vad gällde skolorna på Lidingö (det finns cirka 5000 elever i kommunala grundskolan och cirka 1500 i privata grundskolor) fick de borgerliga partierna att resa ragg medan de rödgröna lät raggen ligga orest. Varför är Lidingö en kvinnovänlig kommun när det gäller företagande (förra året startade cirka 500 företag på ön, hälften av dem av kvinnor) fick bara positiva svar. Däremot blev det lite vassare när det kom till bostadsbyggande. Liberalerna sa att ön inte utvecklas utan byggande och frågade hur man ska kunna bygga om man inte får rätt förutsättningar.

Närcentra var en annan fråga som alla ville värna. Men "det behövs exploatering" (S), "flera handlare vill utveckla, ge inte upp småstadscentrum" (C), "Lidingö ska vara en ort där man kan röra sig utan att behöva köra bil. Skapa gångstråk för att bygga ihop stadsdelarna" (MP), "vi är eniga om detta, men det kommer inte bli som bli som förut" (M), "rusta upp Rudboda och Käppala, men ta med i tänkandet att e-handeln växer" (LP), "utveckla p-platsen i Baggeby, pendelbuss till centrum" (L), "detta är den tydligaste trovärdighetsfrågan i valrörelsen" (S). Och sedan kom frågor om säkerheten.

Duell mellan Daniel Källenfors och Amelie Tarschys Ingre.Duell mellan Daniel Källenfors och Amelie Tarschys Ingre.

Den första av två partidueller handlade om byggande och bostäder och hölls mellan M och L. Mentometerröstningen, via allas mobiltelefoner, visade att Liberalerna vann debatten med 66 % mot 33 % för Moderaterna. Den andra duellen handlade om hur Lidingö centrum ska se ut. Här vann C med 54 % över LP som fick 30 % av de 71 rösterna. 17 % tyckte att det blev ett oavgjort resultat. Därefter kom ett antal publikfrågor.

Kvällen avslutades med att alla fick säga hur de tror att det går i rikdagsvalet den 9 september. Det blev ett antal skiftande svar men SD verkar inte vara ett populärt alternativ på riksplanet för de flesta. SD på Lidingö tror dock att M+KD bildar regering med stöd av SD.

Det var ett snabbt tempo och ett antal lite småkluriga frågor under de dryga 90 minuter debatten pågick och det är svårt att tro att någon ens kommer ihåg tio procent av vad som sas. Moderatorn drev på och politikerna rycktes med när de skulle svara. Man skulle kunna säga att debatten var helt i tidens anda, kryddad med utnyttjande av dagens teknik vad gäller redovisning av tyckande.

På lördag är det debatt på biblioteket anordnad av Naturskyddsföreningen. Lördag den 1 september blir det utfrågning av partierna, på bibliotekstrappan och sedan lär det koka i centrum under Hälsans dag lördag den 8 september. Det parti som inte är där då finns inte.

Christer Sturmark ledde utfrågningen.Christer Sturmark ledde utfrågningen.

Dela Intensiv politikerdebatt och snabba omröstningar

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google