Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Ja – vi prioriterar Lidingövallens utbyggnad

tisdag 28 augusti 2018 11:03

Majoriteten har sedan en tid tillbaka arbetat med att rusta upp Lidingövallens idrottsområde och byta ut dagens löparbanor, som är i dåligt skick, till en modern och ändamålsenlig friidrottsanläggning med 400-metersbanor. Det är en viktig satsning för såväl föreningsliv som skolidrotten. Att Lidingö idag saknar en sådan anläggning ser vi som ett problem. Ett annat problem är att föreningslivet på Lidingö har fått leva med för många temporära lösningar. När vi nu satsar på Vallen vill vi skapa en bra anläggning som håller över tid. Det kommer vi prioritera om vi får väljarnas mandat att styra i fyra år till.

Enligt de ursprungliga planerna skulle byggnationen av de nya löparbanorna redan vara igång. Tyvärr har arbetet försenats av flera olika orsaker. Till följd av den överhettade byggmarknaden och nya förutsättningar kommer de budgeterade 35 miljonerna inte att räcka. Vi kommer därför arbeta tillsammans med de föreningar som finns på Vallen föreningslivet för att lösa finansieringen på bästa sätt.

Lidingövallens upprustning är ett av många dyra projekt på Lidingö. För att lämna utrymme för andra satsningar kommer vi därför att dela upp projektet. Vi kommer att inleda med att bygga själva löparbanan med tillhörande investeringar och avvakta med parkeringsplatser, cykelbanor och parkanläggningar utanför området.

I takt med att stadens investeringar i våra idrottsområden ökar kommer hyrorna att öka. Därför kommer vi att ta fram en ny policy för hyressättning på våra idrottsområden så att alla som nyttjar dessa ytor får långsiktiga förutsägbara och transparanta ekonomiska ramar.

Föreningslivet är starkt på Lidingö och gör en mycket viktig insats för öns unga. Det är viktigt att vi tillsammans skapar goda förutsättningar för den verksamheten.

Daniel Källenfors (M)
Hans Barje (M)
Birgitta Sköld (LP)
Carl-Johan Schiller (KD)

Dela Ja – vi prioriterar Lidingövallens utbyggnad

Kommentarer

Daniel Lindgren 2018-08-30 11:42

Ni ber om förtroende för fyra år till, och levererar en så otroligt otydlig och luddig text. Ni säger ju verkligen ingenting med den texten mer än att ni räknat fel en gång och letar nu efter andra som ska finansiera vallen när kommunen plötsligt inte längre vill (trots att ni gång på gång skryter om att ni fixat så att vi äntligen ska ha en riktig idrottsplats på Lidingö) Och det vill ni ha en mandatperiod till för?

Med vänlig hälsning,
Daniel Lindgren
Friidrottspappa och vardagsmotionär

Rebecka Öberg 2018-08-30 08:32

Hur exakt kommer hyressättningen förändras? Att ni nu upprättar en ny "policy för hyressättning på våra idrottsområden" låter som att ni nu planerar att låta våra föreningar själva stå för en stor del av renoveringskostnaderna medan ni själva satsar på att sänka skatten. Är inte det ni säger att Vallen kommer att byggas om föreningarna själva betalar (genom höjda hyror)? Om föreningarna inte kan bära ökade hyror för finansiering av Vallenrenoveringen, vad menar ni blir konsekvensen av det?

Hela upplägget är så vagt kommunicerat och shady upplagt att jag hyser stor misstro till det här projektet.

Mvh Rebecka Öberg, fullmäktigeledamot och elitlöpare i Lidingö Friidrott.

Ingmar Veinberg 2018-08-29 16:29

Låter perfekt!! Vore superbra om man kunde göra en kastplan (vilket flera andra Stockholmskommuner har), både ur ett säkerhetsperspektiv men även för undvika att diskriminera kastgrenarna. Om man ändå gör något så kan man göra det bra. Jag håller helt med Nathalie, lägg för guds skull inte Mondobanor, de är billigare men värdelösa. Lägg riktiga banor istället.

Nathalie Rohlén 2018-08-29 09:50

Vad bra att Lidingövallen förhoppningvis äntligen kommer att bli upprustad! Viktigt i planeringen av ombyggnaden är att möjliggöra ett kastfält enbart avsett för spjut, slägga och diskus. Ett enkelt sätt att uppnå detta är att göra innerplanen fotbollsfri. Det finns redan många bra fotbollsplaner på ön (t.ex konstgräsplanen på vallen, konstgräs- och gräsplanen på Bosön, planerna i Brevik mfl.) Med tanke på kommunens storlek och IFK Lidingös starka tillväxt av aktiva friidrottare senaste decenniet är det helt rimligt att vi har en friidrottsarena vikt endast åt friidrott. De kastplaner som finns i Sthlm ligger i Huddinge och Sollentuna, en kastplan på Lidingö skulle således stärka Stockholmsfriidrotten som helhet och skapa möjligheter för IFK Lidingö att utveckla bra kastare. Sverige har många bra kastare som konkurrerar i Europa- och världseliten, trots den dåliga tillgången på kastplaner. Lidingö borde inte ha några svårigheter att bidra till att friidrottens fyra kastgrenar, som utgör en förhållandevis stor del av friidrottens grenar, får fortsätta att finnas, så att barn, ungdomar och vuxna kan uppleva allt det friidrotten har att erbjuda. Vidare är en av friidrottens styrkor att det finns något för alla. Om möjligheten att kasta försvinner minskar möjligheten för barn och ungdomar att hitta något som passar just dem, vilket inte stämmer särskilt väl överens med en kommun som satsar på en hälsoprofil. De flesta idrotter som riktar sig till barn och ungdomar är dessutom sådana som premierar uthållighet, snabbhet och spänst. Det finns få styrkeidrotter som riktar sig till barn och därför är det än viktigare att barn och ungdomar får möjlighet att utforska kastgrenarna. Om det inte går att få bort fotbollen från friidrottsarenan är det viktigt att en kastplan byggs någon annanstans, t.ex på gräsplanen mellan kyrkviken och elverket som ändå inte används till något.

Viktigt i sammanhanget är att INTE välja mondobanor. Mondo har en väldigt framgångsrik marknadsföring, men är faktiskt det sämsta alternativet både vad gäller hur ”snabba” de är och hållbarhet. De slits oerhört snabbt och är de långsammaste banorna på marknaden.
Ett bra alternativ vore att ta hjälp av Nordic Sport som är Sveriges och ett av Europas ledande företag inom friidrottsutrustning. De är bl.a. officiell leverantörer till Storbritanniens friidrottsförbund.

Iréne Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2018-08-28 18:31

Planen för utbyggnad av Lidingövallen som beskrivs ovan, låter som en mycket bra plan och SD Lidingö stöder den planen då idrotten behöver rätt förutsättningar.

Styrelsen SD Lidingö genom gruppledare Iréne Borgenvik

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google