Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

L: Hotet mot valfriheten är ett hot mot kvinnors trygga vård

måndag 3 september 2018 12:11

Statsministern säger att årets val är en folkomröstning om välfärden. Det kan stämma. Inte minst finns det stora skillnader mot Liberalernas syn på kvinnosjukvården. S-politiken innebär ett uttalat hot mot kvinnors valfrihet när det gäller den mest intima vården, gynekologi, förlossning och mödravård.

Jag är stolt över att vi i Stockholm har skapat möjligheter för kvinnor att välja sin egen gynekolog och för gynekologer att starta och driva gynmottagningar. Sedan några år tillbaka omfattar mångfalden också abortvården, där en god tillgänglighet är särskilt viktig. Idag finns 44 gynmottagningar i länet, och flera erbjuder möjlighet till medicinsk abort – kvinnor ska inte behöva vänta och tvingas göra ett större ingrepp med kirurgi.

Jag är också glad att kvinnor får välja var man vill föda barn. Ibland blir det fullt och då blir det förstås en besvikelse att man får föda på annat sjukhus än man tänkt sig. Men vid mer än 90 procent av förlossningarna har kvinnan fått föda på det sjukhus hon själv önskat. Genom vårdval MVC har vi också många populära mödravårdcentraler som drivs av engagerade, drivna och kunniga barnmorskor. Jag tänker bland annat på MamaMia, där jag själv valde att bli patient när jag väntade mina barn.

Nu hotas kvinnors egenmakt. Socialdemokraterna har en helt annan syn på vikten av mångfald för att valfriheten ska bli verklig. I Stockholm vill man avskaffa vårdval inte bara för gynekologi utan även förlossning. Det är ett direkt hot mot uppskattade BB Stockholm som i så fall inte kan fortsätta som i dag.

De rödgrönas hot om vinstförbud för vårdföretag hotar också privata MVC. Det går inte i längden att driva framgångsrika företag om man inte får skapa en vinst som kan användas till exempelvis investeringar eller avkastning på det kapital man måste satsa och riskera när man startar ett nytt företag.

På socialdemokrater låter det ibland som vårdvalen kostar pengar i onödan. Men det S i så fall vill spara på är vården – inte minst kvinnors vård. Sedan vårdvalet infördes har vårdutbudet och tillgängligheten också förbättrats kraftigt. Andelen kvinnor som haft kontakt med gynekolog har ökat från 4 till 14 procent mellan 2007 och 2016 – men antalet besök per patient har inte ökat.

Vårdval ger heller inte mer pengar till privata vårdgivare än till andra – alla har samma villkor. Bilden av giriga riskkapitalister som jagar enkla snabba pengar stämmer inte med verkligheten. Och kvinnor springer inte till gynekologen eller läkaren i onödan. Hotet mot kvinnors vård är inte bara riktat mot oss som patienter. Vårdens entreprenörer är ofta kvinnor. Och de som arbetare i kvinnosjukvården är till övervägande del själva kvinnor.

Liberalerna vill öka människors egenmakt och stärka kvinnors sjukvård. Patienter ska alltid få den bästa möjliga vården för varje person och varje vårdbehov – och den som har flera olika behov ska slippas bollas runt. Därför är Liberalernas förslag om en fast läkarkontakt som en koordinator i vården också viktigt.

För oss är det grundläggande att varje människa har friheten att bestämma över det som är viktigt i livet. Och det som rör vår hälsa och våra kroppar är bland det viktigaste vi har.

Den rödgröna jakten på framgångsrika vårdföretag kan få drastiskt negativa konsekvenser för vården. När de dessutom väljer att rikta udden mot kvinnors valfrihet blir resultatet inget mindre än en kvinnofientliga politik. Den måste stoppas!

Amelie Tarschys Ingre (L)
Toppkandidat landstingsfullmäktige

Dela L: Hotet mot valfriheten är ett hot mot kvinnors trygga vård

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google