Väder Lidingö

Lidingö onsdag 4 augusti 2021 v. 31

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Lidingösidans och Radio Lidingös valutfrågning: KD

måndag 20 augusti 2018 00:01

Radio Lidingö 97,8 har inför valet, tillsammans med Lidingösidan, ställt frågor till Lidingös nio partier i kommunfullmäktige. Utfrågningarna, som är inspelade, sänds från idag vardagar klockan 10 och klockan 16 på Radio Lidingö 97,8 fram till den 30 augusti. Varje utfrågning sänds två gånger (en förmiddag och en eftermiddag, dock inte samma dag) och ordningen är lottad. Utfrågningarna inleds med att partierna under nio minuter får tala om sina hjärtefrågor. Därefter kommer 22 frågor som partierna inte fått se i förväg. Lidingösidan återger i en serie artiklar partiernas svar på de 22 frågorna.

Carl-Johan Schiller och Bo Brismar från KD. Sten Hedman, t.h. i bkgrunden, ställde frågorna och Kjell Treslow skötte tekniken.Carl-Johan Schiller och Bo Brismar från KD. Sten Hedman, t.h. i bkgrunden, ställde frågorna och Kjell Treslow skötte tekniken.

Kristdemokraternas representanter är kommunalrådet Carl-Johan Schiller och Bo Brismar, ledamot i omsorgs- och socialnämnden.

Utbildning
1. Det finns idag två gymnasieskolor på Lidingö, Hersby och Stillerska. Hur många gymnasier ska det finnas på Lidingö? Svar: 3
2. Ska Lidingö vara med i den gemensamma gymnasieregionen i Stockholms län? Svar: Ja
3. Hur stor ska en barngrupp för de yngsta åldrarna i förskolorna vara på just Lidingö. Svar: Maximalt 12, men gärna mindre.
4. Anser ert parti, liksom politikerna i Stockholm, att man ska erbjuda alla sexåringar på Lidingö fri simundervisning? Svar: Politik är prioriteringar. Det är viktigare att minska biståndsbedömningen inom äldreomsorgen, att låta dem få mer tid, än gratis simundervisning, så svaret blir nej.
5. Musikskolans avgift är idag 1200 kronor per termin. Ska den sänkas under den kommande mandatperioden? Svar: Nej
6. Ska grundskolepengen höjas under den kommande mandatperioden? Svar: Ja

Äldreomsorg
1. Vill ert parti satsa mer än idag på äldreomsorgen på Lidingö? Svar: Ja
2. Ska pengen till särskilt boende höjas under mandatperioden? Svar: Ja

Demokrati
1. Hur många mandat kommer ert parti ha i Lidingös kommunfullmäktige efter valet? Svar: Vi hoppas på 4
2. Hur många kommunalråd behöver det vara efter valet (och här räknar vi inte in oppositionsrådet)? Svar: Går inte att svara på den frågan. Det ska vara så många så att det finns en god förankring i kommunalrådsgruppen från de styrande partierna.
3. Ska skatten höjas nästa år? Svar: Nej

Kultur och fritid
1. Vill ert parti att beslutet om Lidingövallens renovering tas i år? Svar: Ja
2. Simhallen i Dalénum, hur många meter – 25 eller 50 meter? Svar: Man blir pressad så här i valtider att säga 75, men vi säger 25.
3. Ska bidragsnivåerna till föreningslivet på Lidingö ökas under nästa mandatperiod? Svar: Ja

Miljö och stadsbyggnad
1. Stadens 2015 antagna bostadsförsörjningsprogram fram till 2030 säger att det i snitt ska byggas 213 lägenheter per år på Lidingö. (3740–3840 nya bostäder under de kommande 18 åren). Står ditt parti fast vid det beslutet? Svar: Vi är allergiska mot att räkna bostäder. Det viktiga för oss är att vi bygger bostäder på ett trevligt sätt så alla känner sig hemma. Inte 100 lägenheter hit eller dit.
2. Kommer ert parti att arbeta för att Lidingös folkmängd under de kommande fyra åren ska öka med fler än 850 invånare? Svar: Nej
3. När Lidingö centrum byggs, ska då Pressbyråhuset vara kvar? Svar: Ja
4. Hur många våningar ska huset som planeras på parkeringen framför Coop och Systembolaget ha? Svar: Vi har lagt fram ett gemensamt förslag med M och LP. Om vi minns rätt så är det 4 våningar i det förslaget.
5. Ska ytterligare ett serviceboende, modell servicehuset Tor, byggas i Lidingö centrum? Svar: Ja
6. Vill ert parti sänka den hyra som Lidingö Hembygdsförening betalar för Lidingö museum? (Bruttohyran idag runt 450 000 kr). Svar: Tack vare KD har de fått ett höjt hyresbidrag under mandatperioden, men vi vill gärna sänka hyran.

Trygghet
Vill ni ha ordningsvakter på ön via eget kommunalt vaktbolag? Svar: Ja, i väntan på riktiga poliser.

Och till sist en fråga som egentligen sköts av landstinget
Kommer ni vid nästa förhandling kräva att SL startar en direktbusslinje från Lidingö centrum till Danderyds sjukhus? Svar: Vi har inget emot det, men det är kanske inget vi kommer kräva i nästa möte.

Dela Lidingösidans och Radio Lidingös valutfrågning: KD

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google