Väder Lidingö

Lidingö onsdag 4 augusti 2021 v. 31

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Lidingösidans och Radio Lidingös valutfrågning: L

onsdag 22 augusti 2018 00:01

Radio Lidingö 97,8 har inför valet, tillsammans med Lidingösidan, ställt frågor till Lidingös nio partier i kommunfullmäktige. Utfrågningarna, som är inspelade, sänds från idag vardagar klockan 10 och klockan 16 på Radio Lidingö 97,8 fram till den 30 augusti. Varje utfrågning sänds två gånger (en förmiddag och en eftermiddag, dock inte samma dag) och ordningen är lottad. Utfrågningarna inleds med att partierna under nio minuter får tala om sina hjärtefrågor. Därefter kommer 22 frågor som partierna inte fått se i förväg. Lidingösidan återger i en serie artiklar partiernas svar på de 22 frågorna.

Amelie Tarschys Ingre var Liberalernas representant när Sten Hedman (t.h) frågade och Kjell Treslow skötte tekniken.Amelie Tarschys Ingre var Liberalernas representant när Sten Hedman (t.h) frågade och Kjell Treslow skötte tekniken.

Liberalernas representant är Amelie Tarschys Ingre, oppositionsråd.

Utbildning
1. Det finns idag två gymnasieskolor på Lidingö, Hersby och Stillerska. Hur många gymnasier ska det finnas på Lidingö? Svar: Lidingö är i en gymnasieregion så det är svårt att svara med en siffra. Vi tycker att Hersby gärna får byggas ut. Viktigt att välja gymnasieutbildning och få välja i hela stockholmsregionen.
2. Ska Lidingö vara med i den gemensamma gymnasieregionen i Stockholms län? Svar: Absolut
3. Hur stor ska en barngrupp för de yngsta åldrarna i förskolorna vara på just Lidingö. Svar: Skolverket säger max 12 år. Lidingö har ofta 15-16 barn. Så 12, men helst färre.
4. Anser ditt parti, liksom politikerna i Stockholm, att man ska erbjuda alla sexåringar på Lidingö fri simundervisning? Svar: Ja
5. Musikskolans avgift är idag 1200 kronor per termin. Ska den sänkas under den kommande mandatperioden? Svar: Ja
6. Ska grundskolepengen höjas under den kommande mandatperioden? Svar: Förskolan. Ja, skolan behöver mer resurser.

Äldreomsorg
1. Vill ditt parti satsa mer än idag på äldreomsorgen på Lidingö? Svar: Ja
2. Ska pengen till särskilt boende höjas under mandatperioden? Svar: Ja

Demokrati
1. Hur många mandat kommer ditt parti ha i Lidingös kommunfullmäktige efter valet? Svar: 10
2. Hur många kommunalråd behöver det vara efter valet (och här räknar vi inte in oppositionsrådet)? Svar: Det är en förhandlingsfråga mellan de partier som bildar majoritet. Men - ett, Liberalernas.
3. Ska skatten höjas nästa år? Svar: Nej

Kultur och fritid
1. Vill ditt parti att beslutet om Lidingövallens renovering tas i år? Svar: Ja
2. Simhallen i Dalénum, hur många meter – 25 eller 50 meter? Svar: Underlaget som är presenterat är undermåligt att fatta beslut om. Vår vision är 50 meter.
3. Ska bidragsnivåerna till föreningslivet på Lidingö ökas under nästa mandatperiod? Svar: Ja, framförallt behövs bra och ändamålsenliga hallar.

Miljö och stadsbyggnad
1. Stadens 2015 antagna bostadsförsörjningsprogram fram till 2030 säger att det i snitt ska byggas 213 lägenheter per år på Lidingö. (3740–3840 nya bostäder under de kommande 18 åren). Står ditt parti fast vid det beslutet? Svar: Ja.
2. Kommer ditt parti att arbeta för att Lidingös folkmängd under de kommande fyra åren ska öka med fler än 850 invånare? Svar: Låter rimligt.
3. När Lidingö centrum byggs, ska då Pressbyråhuset vara kvar? Svar: Inget självändamål.
4. Hur många våningar ska huset som planeras på parkeringen framför Coop och Systembolaget ha? Svar: Svårt att svara på. Underlaget som presenterades och som majoriteten valde att dra tillbaka hade stora brister. M+LP+KD lade fram ett program som har sågats av stadens tjänstemän. Det går inte ihop ekonomiskt, byggnadstekniskt, kan inte ha hissar, garage, parkeringsplatser. Vi behöver bygga ut Lidingö centrum snarast.
5. Ska ytterligare ett serviceboende, modell servicehuset Tor, byggas i Lidingö centrum? Svar: Absolut, det är vår prioritet.
6. Vill ditt parti sänka den hyra som Lidingö Hembygdsförening betalar för Lidingö museum? (Bruttohyran idag runt 450 000 kr). Svar: Kan inte svara, pass.

Trygghet
Vill ni ha ordningsvakter på ön via eget kommunalt vaktbolag? Svar: Vi vill ha trygghetsvakter.

Och till sist en fråga som egentligen sköts av landstinget
Kommer ni vid nästa förhandling kräva att SL startar en direktbusslinje från Lidingö centrum till Danderyds sjukhus? Svar: Ja det är ett av de förslag vi har drivit.

Dela Lidingösidans och Radio Lidingös valutfrågning: L

Kommentarer

Helena Bargholtz 2018-08-27 22:36

Bra svarat Amelie!

Jag hoppas att Liberalerna vill bevara Lidingö Museum genom att ge det rimliga ekonomiska villkor. Här finns så mycket fin Lidingöhistorik och här görs viktiga idella insatser.

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google