Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

M: Så stoppas de utländska ligorna

onsdag 8 augusti 2018 00:01

FLER POLISER OCH TULLTJÄNSTEMÄN. Igår besökte Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé Lidingö för att samtala med kommunstyrelsens nye ordförande Daniel Källenfors (M) och Lidingös kommunpolis Fredrik Wallén, om stöldligorna på Lidingö och hur man ska stoppa dem. Med fler poliser i landet och Stockholms län, med fler tulltjänstemän i bl.a. Värtan och med längre fängelsestraff och ingen "mängdrabatt" som ger förkortad fängelsetid, hoppas Moderaterna vända trenden.

Lidingös lokalpolis Fredrik Wallén, Lidingös KSO Daniel Källenfors (M) och Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé i Lidingö stadshus. Foto: Christel SöderbergLidingös lokalpolis Fredrik Wallén, Lidingös KSO Daniel Källenfors (M) och Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé i Lidingö stadshus. Foto: Christel Söderberg

- Vårt vallöfte är att vi ska göra Lidingö tryggare, säger Tomas Tobé till Lidingösidan. Jag valde att komma till just Lidingö för att presentera våra åtgärder för att stoppa de utländska ligorna. De åtgärderna kommer ha effekt för alla. För vi vet att många lidingöbor är allvarligt bekymrade över bostadsinbrotten och stölderna. Och vi vet också att lidingöborna har ett stort socialt engagemang och de gärna meddelar polisen sina tankar och observationer. Med en stärkning av polisorganisationen fram till år 2024 enbart i Stockholms län med cirka 1 600 fler poliser och 1 300 civilanställda, kommer polisen ha alltfler möjligheter att gripa stöldligorna.

Daniel Källenfors (M), KSO på Lidingö:
- Det var ett bra möte i vilket vi kunde lyfta fram en del idéer om den framtida polisverksamheten på Lidingö. Vi tog upp frågan om lokala poliser på Lidingö och att vi vill ha en öppen polisstation på ön. Förhoppningen är att Fredrik Wallén för våra tankar vidare upp i polisorganisationen. Förutom att vi vill ha större lokal närvaro av polisen vill också se ett mer aktivt arbete vad gäller narkotikahanteringen bland de unga på ön. Här måste ett starkt fokus läggas, med flera som arbetar ute på fältet. Lidingöborna betalar för en normal polisverksamhet och ska då känna att staten håller det sociala kontraktet.

Så här ser det program ut som Moderaterna presenterade igår, i sammandrag:
Andelen bostadsinbrott som begås av utländska stöldligor ökar, och ligorna antas stå för ungefär hälften av alla bostadsinbrott i Sverige. År 2016 uppgav 25 000 hushåll i Polisregion Stockholm att de hade utsatts för bostadsinbrott. 2017 anmäldes 347 bostadsinbrott på Lidingö, 2016 var de 370 stycken, lika med ett inbrott per dag på Lidingö.

Moderaterna vill stärka Polismyndigheten med 10 000 fler polisanställda till år 2024. Cirka 1 600 fler poliser och cirka 1 300 civilanställda kommer då att finnas i Stockholm. En del av dessa kommer Lidingö "få ta del av".

De utländska ligornas stöldgods förs ofta ut ur Sverige. Tullverkets tjänstemän ska ges befogenhet att stoppa och undersöka fordon och kvarhålla personer som påträffats med misstänkt stöldgods. På Lidingö har droger bland unga blivit ett vanligt förekommande problem. 500 fler tulltjänstemän anställs under kommande mandatperiod vilket ökar Tullverkets möjlighet att stoppa införseln av narkotika i Sverige.

Moderaterna vill skärpa straffen så att fler inbrott leder till längre fängelsestraff. En ny brottsrubricering – inbrottsstöld – införs, med minimistraff fängelse i ett år. Dessutom tas dagens form av mängdrabatt bort.

Idag krävs normalt att en gärningsman döms till mer än ett års fängelse för att utvisning ska vara aktuellt. Med dagens praxis anses ett vanligt bostadsinbrott normalt ha ett straffvärde på omkring fängelse i åtta månader, vilket innebär att utvisning som regel inte blir aktuellt. Moderaterna vill sänka gränsen så att brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska kunna leda till utvisning. Det skulle innebära fler utvisningar av utländska medborgare som begår inbrott i Sverige.

En stund senare, i det starka solskenet utanför stadshuset. Foto: Christer ÅkerhielmEn stund senare, i det starka solskenet utanför stadshuset. Foto: Christer Åkerhielm

Dela M: Så stoppas de utländska ligorna

Kommentarer

Iréne Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2018-08-09 21:42

Det måste bli en självklarhet att Lidingö får en polisstation, samt minst en egen patrullbil ständigt rullande på ön. Kamera på bron och vid båtkajerna för att få bukt med bostadsinbrotten. Polisstation också för att behålla allmänhetens civilkurage. I dagsläget är det svårt för hederliga att rapportera brott och lämna in eller rapportera hittegods, det är ett måste att det fungerar för ett framtida tryggt och hederligt samhälle. Mängdrabatt på brott ska självklart avskaffas och personer som fått beslut om utvisning ska inte kunna hålla sig undan och söka asyl på nytt om de inte har lämnat Sverige. I nuläget blir det bara nya kostnader för tolk, juridiska biträden, domstolar m.m. om och om igen i en ständig upprepning. Dessa kostnader är enorma och skrivs aldrig om. Däremot ska ingen som bidrar till samhället utvisas pga att arbetsgivaren gjort fel om det är ett seriöst arbete och personen vill assimilera sig till det svenska samhället. Dessa galenskaper måste vi Sverigedemokrater stoppa.

Lars H Ericsson, Lidingöpartiet 2018-08-08 22:53

Slopad ”mängdrabatt” för notoriska brottslingar är ett absolut måste i en rättsstat. Vore toppen om Moderaterna kunde driva igenom det tillsammans med obligatorisk utvisning av alla utländska medborgare som döms till fängelsestraff. Det finns ingen anledning att sätta gränsen vid fängelsestraff över sex månader. Alla har nämligen möjlighet att slippa utvisning genom att avstå från att leva brottsligt. Även upprepade bötesstraff (hur många får styras av allvarlighetsgraden i brotten) borde leda till motsvarande utvisning ur Sverige. Sverige kan inte fortsätta vara en playground för utländska brottslingar. Vi har nog med att ta hand om våra egna kriminella medborgare!

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google