Väder Lidingö

Lidingö onsdag 4 augusti 2021 v. 31

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Nytt yrkesgymnasium på Lidingö

torsdag 23 augusti 2018 15:13

Vi Kristdemokrater har under den senaste mandatperioden tagit initiativ till och drivit på för att höja lärarlönerna så att vi kan rekrytera och behålla duktiga lärare på Lidingö. Hersby gymnasium är nu en av Stockholms bästa gymnasieskolor. Vi vill nu som komplement till Hersby skapa en ny gymnasieutbildning med inriktning på praktiska yrken.

Efterfrågan på gymnasieplatser på Lidingö är nu stor och nuvarande kapacitet täcker inte behoven. Men frågan om fler gymnasieplatser på Lidingö är komplex. Storstockholm har ett gemensamt system för sökning och antagning till gymnasieskolan. Det innebär att alla elever i hela Stockholmsregionen kan söka samtliga kommunala skolor på samma villkor. Idag går nära hälften av Lidingös ungdomar på skolor i innerstan samtidigt som 20 % av eleverna på Hersby gymnasium inte är Lidingöbor. För den allra störta delen av eleverna är detta ett medvetet val och vi hittar många Lidingöungdomar på de mest eftersökta skolorna i innerstan. Många ambitiösa elever vill gå i skolor med andra duktiga elever. En annan faktor som spelar in är att en relativt liten kommun som Lidingö inte har underlag för alla de nischade gymnasieutbildningar som finns.

Om vi ökar utbudet av platser inom de existerande programmen på Hersby kan det leda till att vi i huvudsak bygger platser för elever från andra kommuner som inte kommer in på sitt förstaval. Genom att skapa ett överutbud kan vi därmed få sämre kvalitet och högre kostnader. Vi Kristdemokrater vill därför verka för att vi skapar en ny gymnasieutbildning med en annan profil, t.ex. inom praktiska yrken som med hög kvalitet kan attrahera Lidingöungdomar. Låt oss därför satsa på ett attraktivt yrkesgymnasium som komplement till Hersby.

Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd, ordförande kultur- och fritidsnämnden
Bo Brismar (KD), ledamot omsorgs- och socialnämnden
Axel Göthberg (KD)
Christina Rosenquist (KD)

Dela Nytt yrkesgymnasium på Lidingö

Kommentarer

Mikael Olofsson 2018-08-23 21:52

Mycket bra idé!

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google